Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως σκιαγραφεί η Selas ΑΕΠΕΥ τα εννεάμηνα 2002

Σε βασικά ερωτήματα, όπως που στρέφονται τώρα οι ελπίδες των τραπεζών για ανάκαμψη των κερδών τους, τι σηματοδοτεί η άνοδος του ρυθμού αύξησης των EBIT και των κερδών προ φόρων, αλλά και ποιοι κλάδοι πρωταγωνίστησαν επιχειρεί να απαντήσει η Selas AΕΠΕΥ με αφορμή τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2002 των εισηγμένων.

Πως σκιαγραφεί η Selas ΑΕΠΕΥ τα εννεάμηνα 2002
Το οικονομικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους παρέμεινε σχετικά αδύναμο όπως αντικατοπτρίζεται κυρίως από τα αποτελέσματα των Τραπεζών (τα οποία επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες) με εξαίρεση τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα (κατασκευές, τσιμέντα κλπ) που ωφελούνται ιδιαίτερα από τα έργα υποδομής. *

Το παραπάνω αποτελεί ένα πρώτο συμπέρασμα της Selas AΕΠΕΥ, που πραγματοποίησε σχετική μελέτη.

Συνολικά, οι Τράπεζες έδειξαν να ωφελούνται από την ενασχόλησή του με τη λιανική, αλλά δεν κατάφεραν να πετύχουν βελτίωση στο κόστος τους για τους γνωστούς λόγους. Άρα οι ελπίδες για ανάκαμψή τους στους αμέσως επόμενους μήνες στηρίζεται στην (πολυπόθητη) άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας και σε (πιθανή) καλύτερη απόδοση των κεφαλαιαγορών.

Όσον αφορά στις εταιρείες του μη - χρηματοοικονομικού τομέα οι γενικότερες διαπιστώσεις της Selas AΕΠΕΥ είναι οι εξής:

1. Σε επίπεδο κύκλου εργασιών, μερικών κερδών εκμεταλλεύσεως (EBIT) και κερδών προ φόρων (EBT), παρουσιάστηκε (συνολικά) μία σχετική βελτίωση σε σχέση με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Αναλυτικότερα:

* Η άνοδος του κύκλου εργασιών κατά 13% δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού.

* Η άνοδος του ρυθμού αύξησης του ΕΒΙΤ της αγοράς αντικατοπτρίζει την προσπάθεια των εταιρειών να περιορίσουν τα λειτουργικά τους κόστη, αλλά όμως και χαμηλότερους ρυθμούς αποσβέσεων λόγω χαμηλότερων επενδύσεων.

* Επίσης, ο βελτιούμενος ρυθμός αύξησης των κερδών προ φόρων απεικονίζει από τη μία τα βελτιούμενα λειτουργικά αποτελέσματα και από την άλλη τα ελαφρά χαμηλότερα χρηματοοικονομικά λόγω μείωσης επιτοκίων.

2. Σε συνολικό επίπεδο, οι εταιρείες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης απέδωσαν καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα απ’ ότι αυτές της μικρότερης κεφαλαιοποίησης κάτι που ίσχυε και στα προηγούμενα τρίμηνα.

Αυτό όμως που άλλαξε ήταν πώς επιλεκτικές εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης παρουσίασαν σημαντική βελτίωση λειτουργικών αποτελεσμάτων – γεγονός που ίσως μπορεί να θεωρηθεί προάγγελος βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Παρ’ ότι ”ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη” εκτιμούμε πώς και το επόμενο τρίμηνο ενδέχεται να παρατηρηθεί μια περαιτέρω βελτίωση στα λειτουργικά αποτελέσματα ενώ η μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συντελέσει από το πρώτο τρίμηνο του έτους στη δημιουργία καλύτερων αποτελεσμάτων.

Συγκρατημένη αισιοδοξία λοιπόν...

* Το πλήρες κείμενο και τα διαγράμματα της Selas ΑΕΠΕΥ δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη (”Συνοδευτικό Υλικό”)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v