Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτιμήσεις SSSB, CSFB για κλάδους και αγορές

”Ψήφο εμπιστοσύνης” στον πετρελαϊκό και τραπεζικό κλάδο δίνει η CSFB στην έκθεσή ”Global Strategy Perspectives”, ενώ η SSSB στην έκθεση ”Global Portfolio Strategist” προβλέπει, μεταξύ άλλων, ”overweight” επίδοση για τις ΗΠΑ και ”ουδέτερη” για την Ευρώπη.

Εκτιμήσεις SSSB, CSFB για κλάδους και αγορές
Tις νέες επενδυτικές προτάσεις τους παραθέτουν σε εκθέσεις τους η Credit Suisse First Boston (”Global Strategy Perspectives”) και η Smith Barney (”Global Portfolio Strategist”) με ημερομηνία 07/11/2002.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές της CSFB αναβαθμίζουν (overweight) κατά 13% τον τραπεζικό κλάδο στηρίζοντας την παραπάνω θέση, μεταξύ άλλων στην αποτίμηση στους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά και τo ύψος των επιτοκίων, ενώ σπεύδουν να τονίσουν πως οι αμερικανικές τράπεζες διαπραγματεύονται με υψηλότερο του μέσου όρου discount.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου των αμερικανικών τραπεζών διαμορφώθηκαν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της CSFB, οι τράπεζες καταγράφουν συμπεριφορά ανώτερη των υπολοίπων κλάδων το χρονικό διάστημα που ακολουθεί μια περίοδο περιστολής των επιτοκίων.

Εξάλλου, η CSFB υποβαθμίζει (underweight) κατά 5% τις εταιρίες του πετρελαικού κλάδου με γνώμονα στοιχεία ”αποτίμησης”, αλλά και με βάση θεμελιακά στοιχεία της αγοράς του μαύρου χρυσού.

Ειδικότερα στην έκθεση της CSFB τονίζεται μεταξύ άλλων πως οι πετρελαϊκοί κολοσσοί θα αναγκαστούν να επενδύσουν ποσά που κυμαίνονται περί τα 40 δισ. δολάρια ώστε να επιτύχουν τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν θέσει ως στόχους, ενώ οι συγκεκριμένες εταιρίες αποτελούν τις περισσότερο ”υπερτιμημένες” (overweight).

Εξάλλου οι αναλυτές της CSFB εκτιμούν πως η κοινή ευρωπαική νομισματική μονάδα θα ενισχυθεί έναντι του πράσινου νομίσματος και ως εκ τούτου προκρίνουν τις αμερικανικές εταιρίες που επενδύουν σε σημαντικό βαθμό στην Ευρώπη, ενώ επικεντρώνουν την προσοχή τους και στις εταιρίες (μη πολυτελών) αυτοκινήτων, τις οποίες βλέπουν επίσης με ”θετική ματιά”.

Η SSSB με τη σειρά της θεωρεί πως η αγορά των ΗΠΑ θα επιδείξει συμπεριφορά ανώτερη των υπολοίπων, θεωρώντας πως η κερδοφορία των εταιριών αποτελεί θετικό ”σημάδι”, ενώ υιοθετεί ”ουδέτερη στάση” για την ευρωπαική αγορά.

”Underweight” προβλέπουν για την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου οι αναλυτές της SSSB, θέτοντας επί τάπητος για πολλοστή φορά το θέμα του αποπληθωρισμού, αλλά και των πολιτικών που ακολουθούνται, και οι οποίες ”υποσκάπτουν”, όπως τονίζεται σκωπτικά, την πιθανή κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Για άλλη μια φορά όμως, η SSSB δείχνει την προτίμησή της στις αποκαλούμενες αναδυόμενες αγορές, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη της Ασίας, υποστηρίζοντας πως τα υψηλά περιθώρια κερδών και απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, αλλά και μια ”καταναλωτική κουλτούρα” που χαρακτηρίζει τις τελευταίες, αποτελούν θετικά σημάδια.

Αναφορικά με τις κλαδικές επιλογές, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ τηρεί ”ουδέτερη στάση” για τις τεχνολογικές εταιρίες.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως συνεχίζει να προβλέπει για την Ελλάδα μερισματική απόδοση της τάξεως του 5,1% (υψηλότερη παγκοσμίως), ενώ προβλέπει πως το P/E στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 12,2 για το τρέχον έτος και στο 10,9 για το 2003.

Αρης Δαμουλάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v