Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η... μοναξιά Μόντι και το μέλλον των συγχωνεύσεων

Δεν ήταν εύκολη η προηγούμενη εβδομάδα για τον επίτροπο της Κοινότητας σε θέματα αντιμονοπωλίου Μ. Μόντι, καθώς δύο βέτο που άσκησε σε επικείμενες συγχωνεύσεις, απορρίφθηκαν. Πόσο αυτό είναι συμπτωματικό και τι μπορεί να σημαίνει για την μελλοντική οπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η... μοναξιά Μόντι και το μέλλον των συγχωνεύσεων
Σε νέα απόρριψη ένστασης της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της Κομισιόν, προχώρησε την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ανεβάζοντας τον αριθμό των δικαστικών ηττών του M. Monti (επιτρόπου αρμόδιου για την αντιμονοπωλιακή πολιτική), τις τελευταίες επτά ημέρες, σε δύο.

Η πρόσφατη υπόθεση αφορά την εξαγορά της Sidel από την Tetra Laval, ενώ η υπόθεση της Τρίτης αφορούσε την ενδεχόμενη συγχώνευση δύο γαλλικών εταιριών κατασκευής ηλεκτρικού εξοπλισμού. Οι δύο υποθέσεις μάλιστα προστίθενται σε αυτή του περασμένου Ιουνίου, όταν το ευρωπαϊκό δικαστήριο διαφώνησε με τα συμπεράσματα Μόντι και έδωσε το ”πράσινο φως” για τη συγχώνευση δύο βρετανικών εταιριών παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών.

Πέρσι, οι ενέργειες Μόντι είχαν μπλοκάρει την απόκτηση της Honeywell από την General Electric αποθαρρύνοντας αρκετά ακόμη deals. Οι πρόσφατες ενστάσεις απορρίφθηκαν με το αιτιολογικό ότι δεν περιείχαν αρκετά στοιχεία ώστε να στηρίξουν επαρκώς τις κατηγορίες που τις συνόδευαν για ”μόχλευση”. Τι συνέβη το τελευταίο χρονικό διάστημα και η επιτροπή αντιμονοπωλίου βρίσκει την πόρτα της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης κλειστή;

Ο ίδιος ο επίτροπος, παραδέχτηκε ότι τα πορίσματα από τις δικαστικές αποφάσεις πρέπει να συνεκτιμηθούν κατά την κρίσιμη διαδικασία αναθεώρησης πολλών από τα ισχύοντα, που θα λάβει χώρα το Δεκέμβριο. Το ισχνό οπλοστάσιο Μόντι κατά των υποθέσεων οδήγησε αρκετούς να σκεφτούν μέχρι και την αναστολή της δικαιοδοσίας του για έλεγχο των συγχωνεύσεων. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε και, τουλάχιστον προσωρινά η ομάδα του επιτρόπου θα συνεχίσει το έργο της, αν και όπως αναφέρει σύσσωμος σχεδόν ο οικονομικός τύπος ”την επόμενη φορά θα το σκεφτεί πολύ περισσότερο”.

Οι διευρυμένες αρμοδιότητες που δόθηκαν κατά το παρελθόν στην επιτροπή αντιμονοπωλίου αποδίδονται από κύκλους της αγοράς στην πρόθεση των ”κεφαλών” της ΕΕ να ρυθμίζουν οι ίδιες την διείσδυση ξένων κεφαλαίων στα εθνικά τους fora. Πριν από μερικούς μήνες η υπόθεση εξαγοράς των ναυπηγείων HDW από αμερικανικά συμφέροντα, όπως αυτό της One Equity Partners και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, αναζωπύρωσαν την κριτική για την ευρωπαϊκή αξιοπιστία και ευελιξία.

Παρόλα αυτά, οι ουσιαστικότερες ”επικρίσεις” ήρθαν- τοις πράγμασι- με την απουσία ουσιαστικών νέων επενδυτικών κεφαλαίων σε ευρωπαϊκές εταιρίες. Είναι ο κ. Μόντι εκτός γραμμής ή η ίδια η Κομισιόν ”ανακρούει πρύμναν” και αφήνει το μέλος της εκτεθειμένο; Και αν ναι, για ποιο λόγο;

Επισήμως, ο επίτροπος αντιδρά στην ιδέα απελευθέρωσης της ευρωπαϊκής αγοράς και εξομοίωσής της με την αμερικανική, απορρίπτοντας παρόμοιες προτάσεις. Είναι όμως καιρός που, όπως αρκετοί αναλυτές αναφέρουν, οι Βρυξέλλες έχουν αντιληφθεί ότι το αμερικανικό μοντέλο, μεταξύ άλλων και στις συγχωνεύσεις, ίσως είναι το πλέον βιώσιμο για να επιτευχθούν οι ανταγωνιστικοί ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωοικονομίας.

Πιθανή αναθεώρηση των ευρω- κατευθύνσεων όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείεται, αλλά θεωρείται και αρκετά πιθανή. Τότε, λένε παρατηρητές της ευρωπαϊκής αγοράς, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντικρίσουμε ένα τελείως διαφορετικό τοπίο, που θα απέχει αρκετά από τα σημερινά δεδομένα και ίσως εκεί, ο κ. Μόντι να δυσκολευτεί να βρει θέση…



Δημήτρης Γλύστρας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v