Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CSFB: Ταύροι ή αρκούδες για τον S&P 500;

Δύο πιθανά σενάρια για την μελλοντική πορεία του δείκτη S&P 500 παραθέτει σε σχετική έκθεσή της η Credit Suisse First Boston (Global Performance Monitor – 21/10) θεωρώντας πως θα ακολουθήσει μια καθοδική πορεία για να αναρριχηθεί ακολούθως στις 1.100 μονάδες ή - εναλλακτικά- θα ανέλθει περί τις 1.000 μονάδες, δίχως πτωτικό διάλλειμμα.

CSFB: Ταύροι ή αρκούδες για τον S&P 500;
Δύο σενάρια για την μελλοντική πορεία του δείκτη S&P 500 παρουσιάζει η Credit Suisse First Boston σε σχετική έκθεσή της (Global Performance Monitor – 21/10).

Καταρχάς, στην έκθεση επισημαίνεται πως το ανοδικό ράλι των τελευταίων ημερών οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στα θετικά λειτουργικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε πλήθος τραπεζικών εταιριών στις ΗΠΑ, αλλά και στην ταυτόχρονη έλλειψη αρνητικών εκπλήξεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως (παγκοσμίως) οι χρηματοοικονομικές εταιρίες οδήγησαν το ράλι, με τον ασφαλιστικό κλάδο να ακολουθεί.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κατέγραψαν άνοδο της τάξεως των 60 μονάδων βάσεως τις τελευταίες 7 ημέρες, ενώ τα ομόλογα της ευρωζώνης ”υπερσκέλισαν” τα αντίστοιχα αμερικάνικα.

Στην έκθεση ”υπονοείται” μια παράλληλη σχέση μεταξύ των (παρελθόντων) φουσκών στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ενώ παράλληλα τονίζεται πως η πρώτη φάση του bear market στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου διήρκησε 2 έτη και οχτώ μήνες περίπου, ενώ αργότερα ακολούθησε νέο ισχυρό καθοδικό ράλι διάρκειας 12 με 15 μήνες.

Με βάση την παραπάνω παρατήρηση, η Credit Suisse First Boston θεωρεί ως πρώτο σενάριο την αναρρίχηση του S&P στα επίπεδα πέριξ των 1.100 μονάδων, δηλαδή σε επίπεδα 40% περίπου υψηλότερα από τα τρέχοντα.

Η εταιρία υποστηρίζει μάλιστα, πως αν η πολεμική περιπέτεια στο Ιράκ ευοδωθεί με επιτυχία και σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε η παραπάνω τάση πιθανόν να ενισχυθεί περαιτέρω, ενώ η υποχώρηση και σταθεροποίηση των πετρελαϊκών τιμών σε ”χαμηλά” επίπεδα θα αποτελέσει μια ακόμα θετική παράμετρο.

Στον αντίποδα ο δείκτης S&P θα διαγράψει την πορεία των ιαπωνικών δεικτών, όταν βρίσκονταν στην πρώτη φάση καθόδου τους, υποχωρώντας στα επίπεδα μεταξύ 620 – 680 μονάδων, ενώ το redound θα μετατεθεί χρονικά και θα διαμορφωθεί μεταξύ των 930 και 1.200 μονάδων.

Αναφορικά με το πιο απαισιόδοξο σενάριο, υποστηρίζεται από τους μελετητές, πως η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ έχει μεν υποχωρήσει αλλά δεν χαρακτηρίζεται ”φθηνή”, ενώ η συνεχής υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αλλά και των σινιάλων από τις επενδύσεις πιθανόν να καταδεικνύει πως οι αγορές δεν έχουν ”διαφύγει πλήρως” κίνδυνο.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης πως αν ο δείκτης δείξει το ”θετικό του πρόσωπο” και αναρριχηθεί περί τις 965 μονάδες τότε, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, φαίνεται να κερδίζει προβάδισμα το πρώτο σενάριο.

Εξάλλου, καταληκτικά η CSFB θεωρεί πως η Ιαπωνική κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει επιθετικότερα μέτρα για να αναζωογονήσει τον ”χειμαζόμενο” εγχώριο τραπεζικό τομέα τα οποία κατά πάσα πιθανότητα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της, θα συνοδευτούν από περαιτέρω διασταλτική νομισματική πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v