Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα της Kantor για τις τηλεπικοινωνίες

Υγιέστερη χρηματοοικονομική κατάσταση διαθέτουν οι ελληνικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και ο ΟΤΕ, σύμφωνα με έκθεση της Kantor, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η σταθερή τηλεφωνία ακολουθεί πτωτική πορεία. Δείτε το κείμενο της έρευνας.

Ερευνα της Kantor για τις τηλεπικοινωνίες
Σε σαφώς υγιέστερη χρηματοοικονομική κατάσταση σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους σε Ευρώπη και Αμερική παρουσιάζονται οι ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αλλά και ο ΟΤΕ, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στις 4 ελληνικές εταιρίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρίας Kantor για την εξέλιξη της αγοράς τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και διεθνώς.

Το υψηλό κόστος επενδύσεων, η καθυστέρηση της εμπορικής εκμετάλλευσης των νέων τεχνολογιών τρίτης γενιάς, η διόγκωση του δανεισμού, ο οξυμένος ανταγωνισμός και η άρνηση του μέσου καταναλωτή να αγοράσει ακριβά τις νέες υπηρεσίες, εκτιμά η εταιρεία ότι συνεχίζουν να αποτελούν μερικούς από τους λόγους που θα αποσταθεροποιήσουν τον κλάδο διεθνώς.

Η πτώση του κλάδου τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα ενώ επισημαίνει ότι το 2001 παρατηρήθηκαν σημαντικές εξελίξεις στην ελληνική αγορά, οι επιπτώσεις των οποίων θα γίνουν εμφανείς στην επόμενη διετία.

Αναφέρεται διεξοδικά στην απελευθέρωση της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας ενώ κάνει λόγο και για το κόστος απόκτησης αδειων 3G από τις ελληνικές εταιρείες κάνοντας λογο για πολύ χαμηλό τίμημα σε σχέση με τον Ευρωπαικό μέσο όρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο ΟΤΕ αναδεικνύεται σε μία εταιρεία που έχει την δυνατότητα και τη χρηματοοικονομική ευχέρεια να επεκταθεί δυναμικά στην διεθνή αγορά καθώς βρίσκεται σε καλύτερη θέση (δανειοδότηση, χρηματοοικονομικοί δείκτες, ρευστότητα) από μεγάλο αριθμό ανταγωνιστών του στην διεθνή σκηνή.

Παρόλο που οι πωλήσεις της σταθερής τηλεφωνίας εξακολουθούν να ξεπερνούν τις πωλήσεις της κινητής τηλεφωνίας το μερίδιό τους στο σύνολο της αγοράς έχει περιορισθεί στο 59% ακολουθώντας πτωτική πορεία.

Το 1999 το αντίστοιχο μερίδιο βρισκόταν στο 65,9% και το 2000 στο 61%. Η πτωτική πορεία των πωλήσεων σταθερής τηλεφωνίας έναντι εκείνων της κινητής (59% στο σύνολο της αγοράς έναντι 65,9% το 2000) οφείλεται στην έντονη ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας και όχι σε ουσιαστική συρρίκνωση των μεγεθών του ΟΤΕ ο οποίος εξακολουθεί να καταγράφει αυξητικές τάσεις πωλήσεων 7,3% σε σχέση με το 2000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v