Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SSSB: ”Στασιμότης” ίσως, αποπληθωρισμός όχι

Την πιθανότητα να απειλειθεί η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γερμανία από φαινόμενα αποπληθωρισμού, την οποία ωστόσο αποκλείει, δίνοντας έμφαση στη στασιμότητα, διερευνά η SSSB σε έκθεσή της (European Equity Economics 16/10), ενώ δεύτερη έκθεση με αφορμή το εξαιρετικά κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, διερευνά τις επιπτώσεις από την ένταξη νέων χωρών στην ΕΕ.

SSSB: ”Στασιμότης” ίσως, αποπληθωρισμός όχι
To ερώτημα αν βρίσκεται η Ευρώπη στη ”σκιά” του αποπληθωρισμού θέτει η SSSB σε σχετική έκθεσή της (17/10/2002), εστιάζοντας την προσοχή της ιδιαίτερα στην περίπτωση της Γερμανίας.

Η SSSB υποστηρίζει πως το ζήτημα του αποπληθωρισμού στην Ευρώπη επανέρχεται ”δυναμικά” στην επικαιρότητα με αφορμή την αναιμική οικονομική ανάπτυξη που σημειώνουν τα ευρωπαϊκά κράτη, τις αδύναμες μακροοικονομικές ενδείξεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και την συνεχή καταβαράθρωση των χρηματιστηριακών αγορών, ενώ δεν παρερμηνεύεται και η παρουσία του δυσάρεστου φαινομένου στην Ιαπωνία.

Οι αναλυτές της SSSB τονίζουν πως το φαινόμενο της πτώσης των τιμών ειδικά στον περισσότερο διεθνοποιημένο βιομηχανικό τομέα δεν θα έπρεπε να θορυβήσει ιδιαίτερα τους επενδυτές, αφού το παραπάνω δεδομένο ”έλκει την καταγωγή του” στις αδύναμες αγορές, τον ανταγωνισμό, αλλά και την αναποτελεσματικότητα.

Παράλληλα οι πληθωριστικές ανησυχίες δεν φαίνεται να υποχωρούν από τις χώρες της Ευρώπης, σημάδι που λειτουργεί καθησυχαστικά για τους αναλυτές της SSSB.

Άλλωστε, όπως αναλύεται διεξοδικώς, στην πλειονότητα των περισσότερων κρατών, όπου εμφανίστηκαν αποπληθωριστικά φαινόμενα στον 20ο αιώνα, οι αιτίες συνδέονται είτε με ανεπάρκειες της νομισματικής πολιτικής να ανταποκριθεί στο ρόλο της, λόγω του Κανόνα του Χρυσού (Gold Standard), είτε λόγω πολιτικής βούλησης να μην εφαρμοστούν εκτεταμένα μέτρα νομισματικής πολιτικής.

Οι αναλυτές της SSSB υπενθυμίζουν βέβαια πως δεν πρέπει να λησμονείται η δύναμη που διαθέτουν τα κράτη, η οποία ”συμπυκνώνεται” στη δυνατότητα τύπωσης νέου χρήματος – στοιχείο που ανατροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η αναλυτική ματιά της SSSB στρέφεται όμως ειδικότερα στην Γερμανία, για την οποία θεωρεί πως συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει αποπληθωρισμό.

Οι αναλυτές της SSSB θεωρούν κρίσιμα τα στοιχεία της πτώσης του ρυθμού αύξησης των μεγεθών της κατανάλωσης και των επενδύσεων στη χώρα (2% χαμηλότερα έναντι των περσινών επιπέδων), αλλά και το γεγονός πως οι ρυθμοί ανάπτυξης στη Γερμανία βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Έμφαση δίνεται επίσης στην συρρίκνωση του ρυθμού αύξησης των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία, ενώ η κίνηση της μείωσης των τιμών για να τονωθεί η κατανάλωση, πιθανόν να οδηγήσει σε προσδοκίες για σταθεροποίηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.

Η SSSB θεωρεί ισχυρότερη την πιθανότητα εκτεταμένης περιόδου στασιμότητας στη Γερμανία, κυρίως λόγω δομικών και οργανικών αδυναμιών, αλλά και εξαιτίας της συμμετοχής της στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, παρά την εμφάνιση αποπληθωρισμού.

Μάλιστα στην έκθεση επισημαίνεται πως μια συνεχόμενη καθυστέρηση στην οικονομία της Γερμανίας και κατά συνέπεια της Ευρώπης, δεν είναι απίθανο να οδηγήσει την ΕΕ να αναθεωρήσει τις θέσεις της για το Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.

Εξάλλου, σε άλλη έκθεσή της η SSSB αναφέρεται στα γεγονότα που θα σηματοδοτήσουν την πορεία της ΕΕ και συγκεκριμένα το αν η διεύρυνση θα λάβει χώρα το 2004 ή θα παραταθεί περαιτέρω.

Ως κομβικά σημεία καθορίζονται οι συναντήσεις των αρχηγών των κυβερνήσεων στις Βρυξέλες την επόμενη εβδομάδα και στην Κοπενχάγη την περίοδο 12 – 13 Δεκεμβρίου, αλλά και το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, που λαμβάνει χώρα σήμερα Σάββατο, με βασικό ερώτημα την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεσω της επικύρωσης της Συνθήκης της Νίκαιας, που έχει ήδη επικυρωθεί από τις υπόλοιπες 14 χώρες μέλη της Ε.Ε.

Τα τελευταία exit polls φανερώνουν μια στροφή των ιρλανδών προς τη θετική απάντηση (ποσοστό 42%), ενώ οι αρνητές της διεύρυνσης περιορίσθηκαν σε ένα 29%. Αξίζει όμως να αναφερθεί πως ένα κρίσιμο, όπως τονίζεται στην έκθεση, ποσοστό της τάξεως του 19% δεν αποφάσισε ακόμα.

Μια θετική απάντηση θα δημιουργούσε κατά πάσα πιθανότητα ανάλογη αντίδραση της αγοράς στην περιοχή, αν και όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές αφού το ”ΝΑΙ” έχει εν μέρει προεξοφληφεί.

Στη πράξη πάντως τα πάντα θα κρίνει η προσέλευση των ψηφοφόρων στην κάλπη, αφού στον προηγούμενο ”γύρο” η αποχή ήταν τεράστια!

Μια αρνητική απάντηση τέλος θα οδηγούσε την κυβέρνηση της Ιρλανδίας σε νέο δημοψήφισμα κατά το 2003, αναβάλλοντας έτσι και τις διαδικασίες για την είσοδο νέων χωρών ( όπως η Κύπρος) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v