Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

M. Lynch: Θετικά μηνύματα από το Σεπτέμβριο 2002

Σχεδόν αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από την τελευταία έκθεση της Merrill Lynch, και κάνουν λόγο για εγκατάλειψη της πιθανότητας η αμερικανική οικονομία να περιέλθει ξανά σε ύφεση, ύστερα και από την παρέλευση του Αυγούστου, όπου η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη.

M. Lynch: Θετικά μηνύματα από το Σεπτέμβριο 2002
Θετικές είναι οι ενδείξεις που έρχονται από έκθεση της Merrill Lynch, στην οποία αναφέρεται ότι πλέον οι fund manager παγκοσμίως φαίνεται να εκτιμούν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο της διπλής ύφεσης για την αμερικανική οικονομία.

Ο Ντέηβιντ Μπόουερς, στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch, σχολιάζει ότι οι συνθήκες της αγοράς αλλά και της οικονομίας, δεν έχουν γίνει χειρότερες σε σχέση με ό,τι επικρατούσε τον Αύγουστο.

Μάλιστα, η εμπιστοσύνη στη Wall Street φαίνεται ότι έχει τονωθεί ύστερα και από το τελεσίγραφο της 14ης Αυγούστου για τους CEO’s, σχετικά με την πιστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιριών τους, στο οποίο ανταποκρίθηκε η συντριπτική πλεονότητα.

Σε αντίθεση, οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου υποχωρούν ακόμη περισσότερο, ενώ φαίνεται να κερδίζουν έδαφος τόσο οι εταιρίες παροχής δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και αυτές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου.

Η έκθεση της Merrill Lynch τον προηγούμενο μήνα απέδειξε ότι η βιομηχανία διαχείρισης κεφαλαίων δεν ελπίζει πλέον ότι επίκειται η οικονομική ανάκαμψη παγκοσμίως. Για το λόγο αυτό, αγοράζουν μετοχές του αμυντικού κλάδου.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες επικρατούν προσδοκίες ότι η υποχώρηση και το αρνητικό κλίμα που καταγράφθηκε τον Αύγουστο έχει υποχωρήσει, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να έχουν αναθεωρήσει θετικά τις προσδοκίες τους.

Αυτή τη στιγμή, το 48% των managers εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα είναι πιο ισχυρή μέχρι το τέλος του έτους, σε σχέση με το προηγούμενο αντίστοιχο ποσοστό του 43%. Παραμένει ωστόσο πολύ χαμηλότερα από το 76% του προηγουμένου Ιουλίου.

Επιπλέον, το 62% των 298 ερωτηθέντων προβλέπει ότι τα εταιρικά κέρδη θα βελτιωθούν στους επόμενους 10 μήνες, ενώ το προηγούμενο αντίστοιχο ποσοστό για τον Αύγουστο και τον Ιούλιο αφορά στο 60% και 83%.

Η αμερικανική αγορά δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την υπόθεση της Enron, καθώς από τότε τέθηκε, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, θέμα διαφάνειας των λογιστικών δεδομένων των εταιριών της Wall Street.

Η έρευνα του Σεπτεμβρίου αποδεικνύει ότι η τάση αυτή έχει πλέον εκλείψει. Αυτή τη στιγμή μάλιστα η Ιαπωνία είναι η χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά στην προοπτική για τα εταιρικά κέρδη, και όχι οι ΗΠΑ.

Μόνο η Βρετανία θεωρείται ότι έχει υψηλότερης ποιότητας κέρδη, όσον αφορά σε θέματα διαφάνειας, πρόβλεψης και σταθερότητας. Ο Μπόουερς σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται στις ΗΠΑ και να γίνονται χειρότερα στην Ιαπωνία.

Ως μια περαιτέρω ένδειξη αυτής της αλλαγής αποτελεί το γεγονός ότι το δολάριο έχει κερδίσει έδαφος έναντι του γεν, αν και το ευρώ έχει περισσότερη ζήτηση και από τα δύο.

Όσον αφορά στους επιμέρους κλάδους της αγοράς, ο τεχνολογικός έχει ακολουθήσει περαιτέρω πτωτική πορεία, με περίπου το 39% των fund manager να έχουν προχωρήσει σε υποτίμηση του κλάδου.

Σε αντίθεση, το ποσοστό των διαχειριστών κεφαλαίων που υποτιμά τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών έχει μειωθεί στο 20% από το 47% του Ιουλίου. Ακόμη πιο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τους υπόλοιπους κλάδους.

Οι αμυντικές μετοχές των εταιριών παροχής δημοσίων υπηρεσιών έχουν κερδίσει έδαφος, ενώ έντονο ενδιαφέρον έχουν αποκτήσει και οι τίτλοι των media αλλά και του κλάδου λιανικής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Merrill Lynch, η οποία διεξήχθη μεταξύ 5-12 Σεπτεμβρίου, παρά τις υφιστάμενες ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη αλλά και τις επιπτώσεις από το πρόσφατο κλίμα πολεμοφιλολογίας, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά στην πορεία των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v