Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια θα είναι η εικόνα στις αγορές την 9η Νοεμβρίου

Με τις κάλπες στις ΗΠΑ να έχουν ήδη ανοίξει, το Bloomberg κατάρτισε έναν «οδηγό» για το πώς οι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν ότι θα αντιδράσουν μετοχές, δολάριο, ομόλογα, εμπορεύματα και αναδυόμενες αγορές.

Ποια θα είναι η εικόνα στις αγορές την 9η Νοεμβρίου

Τα γεγονότα των τελευταίων δέκα ημερών, που είδαν τις μετοχές, τα νομίσματα και τα εμπορεύματα να κυμαίνονται ανάλογα με τις αλλαγές στις δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ, δείχνουν πως οι εκλογές έχουν σημασία για τις χρηματαγορές, ακόμα και αν σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιπτώσεις είναι προσωρινές.

Με τις κάλπες στις ΗΠΑ να έχουν ήδη ανοίξει, το Bloomberg κατάρτισε έναν «οδηγό» για το πώς οι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν ότι θα αντιδράσουν οι αγορές στην περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ ή η Χίλαρι Κλίντον κερδίσει τις εκλογές. Ο «οδηγός» περιλαμβάνει και ένα ξεχωριστό σενάριο για το πώς μπορεί να κινηθούν οι αγορές στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτός από την προεδρία.

Μετοχές

Αν κερδίσει ο Τραμπ: Αρνητική αντίδραση με αυξημένη μεταβλητότητα, ιδιαίτερα σε μετοχές που είναι ευάλωτες στις διακυμάνσεις των επιτοκίων. Πιο μακροπρόθεσμα, οι μετοχές του τομέα των υποδομών θα υπεραποδώσουν.

Αν κερδίσει η Κλίντον: Ράλι ανακούφισης μετά την πρόσφατη πτώση, όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν άνοδο του Τραμπ. Οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών και των τραπεζών θα υποαποδώσουν, λόγω ανησυχιών για αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Αν «σαρώσουν» οι Δημοκρατικοί: Μικρότερο ράλι ανακούφισης, μεγαλύτερο περιθώριο πτώσης για τις φαρμακοβιομηχανίες και τις τράπεζες. Πιο μακροπρόθεσμα, περιθώριο ανόδου για τον κλάδο των υποδομών και περιθώριο πτώσης για τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα.

Δολάριο

Αν κερδίσει ο Τραμπ: Πτώση έναντι των νομισμάτων των ανεπτυγμένων χωρών, ιδιαίτερα έναντι του ελβετικού φράγκου, του ιαπωνικού γεν, καθώς οι επενδυτές θα αναζητούν «ασφαλή καταφύγια». Άνοδος έναντι άλλων νομισμάτων, ιδιαίτερα αυτών των αναδυόμενων χωρών, λόγω φόβων για προστατευτισμό, με το μεξικανικό πέσο να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα. Αργότερα, το αμερικανικό δολάριο ίσως ενισχυθεί μετά από φοροαπαλλαγές και αυξήσεις δαπανών.

Αν κερδίσει η Κλίντον: Άνοδος έναντι άλλων νομισμάτων των ανεπτυγμένων χωρών, καθώς η προσοχή θα στρέφεται στην αύξηση των επιτοκίων της Fed. Ουδέτερη κίνηση έναντι των περισσότερων νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, όμως ενδεχομένως να υπάρξει ενίσχυση του ρωσικού ρουβλίου και του μεξικανικού πέσο.

Αν «σαρώσουν» οι Δημοκρατικοί: Ακόμα μεγαλύτερη άνοδος έναντι των νομισμάτων των ανεπτυγμένων χωρών, λόγω αυξημένων δαπανών, ενδεχομένως μετά από ένα αρχικό σοκ.

Αμερικανικά ομόλογα

Αν κερδίσει ο Τραμπ: Η αρχική φυγή προς «ασφαλή καταφύγια» θα οδηγήσει ανοδικά τις τιμές και πτωτικά τις αποδόσεις. Οι φοροαπαλλαγές και η αύξηση δαπανών ίσως αργότερα στρέψουν το χρήμα προς τις μετοχές, μειώνοντας τις τιμές των ομολόγων και αυξάνοντας τις αποδόσεις, περισσότερο αν ο απομονωτισμός οδηγήσει άλλες χώρες να ξεφορτωθούν αμερικανικά ομόλογα.

Αν κερδίσει η Κλίντον: Η διάθεση για ρίσκο θα οδηγήσει χαμηλότερα τις τιμές και υψηλότερα τις αποδόσεις, ιδιαίτερα σε ένα αρχικό ράλι ανακούφισης. Μακροπρόθεσμα, δεν θα υπάρξει μεγάλη επίπτωση.

Αν «σαρώσουν» οι Δημοκρατικοί: Οι προοπτικές για περισσότερες δαπάνες θα οδηγήσει χαμηλότερα τις τιμές και υψηλότερα τις αποδόσεις.

Εμπορεύματα και ενέργεια

Αν κερδίσει ο Τραμπ: Πολύ θετική εξέλιξη για τον χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα, που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια». Η αντι-ιρανική ρητορική θα δώσει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου. Η στάση υπέρ του άνθρακα δεν είναι καλή για το φυσικό αέριο. Ο χαλκός ίσως αυξηθεί λόγω της τόνωσης του τομέα των υποδομών.

Αν κερδίσει η Κλίντον: Η ατζέντα για την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι κακή για το πετρέλαιο και τον άνθρακα, αλλά καλή για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αν «σαρώσουν» οι Δημοκρατικοί: Ό,τι ισχύει και στην περίπτωση νίκης της Κλίντον.

Αναδυόμενες αγορές

Αν κερδίσει ο Τραμπ: Αρνητική εξέλιξη -όχι όμως για τη Ρωσία- λόγω του σκεπτικισμού για τις εμπορικές συμφωνίες. Πιο ευάλωτες χώρες ίσως είναι το Μεξικό, η Κίνα και χώρες της ΝΑ Ασίας. Λιγότερο ευάλωτες, η Ινδία και η Ινδονησία λόγω των ισχυρών οικονομιών τους.

Αν κερδίσει η Κλίντον: Πολύ θετική εξέλιξη λόγω της αυξημένης διάθεσης για επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου, με μεγαλύτερες δυνητικές αποδόσεις.

Αν «σαρώσουν» οι Δημοκρατικοί: Ό,τι ισχύει και στην περίπτωση νίκης της Κλίντον.

Όπως διευκρινίζει το Bloomberg, τα προαναφερθέντα αποτελούν την πλειοψηφούσα γνώμη, ωστόσο, σε μεμονωμένη βάση, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση απόψεων μεταξύ των αναλυτών.

Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις -κυρίως σε ό,τι αφορά στο δολάριο και στα ομόλογα- η βραχυπρόθεσμη αντίδραση της αγοράς στο αποτέλεσμα των εκλογών ίσως είναι σημαντικά διαφορετική από τη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη, αναλόγως ποιος θα είναι ο νικητής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v