Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Πώς λειτουργεί το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ και ποιες πολιτείες θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Για ποιους ψηφίζουν οι Αμερικάνοι και πότε αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος. Ποιες είναι οι θέσεις των δυο βασικών διεκδικητών (Κλίντον και Τραμπ) για την εξωτερική πολιτική, τα οικονομικά και το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Την Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2016, περίπου 120 εκατ. άνθρωποι θα πάνε στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν αν 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι η Χίλαρι Κλίντον ή ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ως συνήθως, η βασική επιλογή θα είναι μεταξύ των υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, αν και ένας τρίτος «παίκτης», ο Γκάρι Τζόνσον των Φιλελεύθερων, ελπίζει πως θα «μαζέψει» και αυτός κάποιες ψήφους.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μεν προβάδισμα στην Χίλαρι Κλίντον, ωστόσο η νέα έρευνα του FBI στα email της φαίνεται πως της "κόβει τη φόρα", κλείνοντας την "ψαλίδα" με τον Τραμπ. Δημοσκόπηση της Washington Post-ABC έδινε την Παρασκευή προβάδισμα 47% στην Κλίντον, έναντι του 44% του Τραμπ, ενώ την Τετάρτη τους έφερνε ισόπαλους με 46% (εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις από τις 18 Μαΐου έως και τις 2 Νοεμβρίου, όπως τις συγκέντρωσε το BBC).


Στις 13 κρίσιμες πολιτείες, τα στοιχεία μέχρι τις 3 Νοεμβρίου έδειχναν νίκη της Κλίντον, αν και ο Τραμπ κέρδισε έδαφος σε αρκετές από αυτές. Ωστόσο, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αλλάξουν. 

Σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, πάντως, θα πρέπει να προστεθεί και αυτή των New York Times και του CBS, που δείχνει πως η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών ψηφοφόρων έχει "αηδιάσει" με την κατάσταση της αμερικανικής πολιτικής, με πολλούς εξ αυτών να αμφιβάλουν αν οποιοσδήποτε από τους δυο βασικούς διεκδικητές της προεδρίας μπορεί να ενώσει τη χώρα. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στην Κλίντον με 45% και ακολουθεί ο Τραμπ με 42%.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως δεν αποκλείεται ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων να κάνει την "εκπληξη".

Πώς λειτουργεί όμως το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ;

Η διαδικασία

Η Telegraph παρουσιάζει έναν χρήσιμο οδηγό για να κατανοήσουμε τις αμερικανικές εκλογές.

Πώς λειτουργεί το κολέγιο των εκλεκτόρων

Οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια -DC) έχουν ορίσει έναν αριθμό «εκλεκτόρων» στο κολέγιο των εκλεκτόρων, περίπου ανάλογο με το μέγεθος της κάθε πολιτείας. Η Καλιφόρνια, που είναι η μεγαλύτερη πολιτεία, έχει 55 εκλεκτορικές ψήφους, ενώ το αραιοκατοικημένο Ουαϊόμινγκ και η μικροσκοπική Ουάσινγκτον DC έχουν μόλις τρεις η κάθε μία.

Υπάρχουν 538 εκλέκτορες και για να κερδίσει κάποιος την πλειοψηφία και να γίνει πρόεδρος, θα πρέπει να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες, δηλαδή το ήμισυ συν έναν.

Ουσιαστικά, οι Αμερικάνοι ψηφίζουν για τους εκλέκτορες και όχι για τους ίδιους τους υποψήφιους. Οι εκλέκτορες είναι πολιτειακοί αξιωματούχοι ή ανώτατα κομματικά στελέχη, που συνήθως όμως δεν κατονομάζονται στα ψηφοδέλτια.

Ο αριθμός των εκλεκτόρων της κάθε πολιτείας ισοδυναμεί και με τον αριθμό των εδρών που έχει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

Σχεδόν όλες οι πολιτείες –πλην του Μέιν και της Νεμπράσκα- χρησιμοποιούν ένα σύστημα στο οποίο «ο κερδισμένος τα παίρνει όλα», άρα αν κερδίσεις περισσότερες ψήφους σε μια πολιτεία, τότε παίρνεις και όλες τις ψήφους του κολεγίου των εκλεκτόρων.

Το «κλειδί» για τη νίκη οποιουδήποτε κόμματος στις προεδρικές εκλογές, είναι να «στοχεύσει» σε συγκεκριμένες πολιτείες που θεωρούνται «πεδία μάχης». Υπάρχουν αρκετές τέτοιες πολιτείες –οι αμφίρροπες πολιτείες, ή swing states- που στις πρόσφατες εκλογές έχουν «γυρίσει» είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά. Αυτές είναι που κρατούν το «κλειδί» για τη νίκη ενός κόμματος στις εκλογές.

Τι είναι οι αμφίρροπες πολιτείες

Για τις φετινές εκλογές, οι σημαντικές αμφίρροπες πολιτείες είναι η Φλόριδα, το Οχάιο και η Πενσιλβάνια. Άλλες σημαντικές πολιτείες είναι το Ουινσκόνσιν, το Νιου Χάμσαϊαρ, η Μινεσότα, η Άιοβα, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, το Κολοράντο και η Βόρεια Καρολίνα.

Οι πολιτείες αυτές μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

-Τα... διαμάντια του στέμματος: Στις πρόσφατες εκλογές, η προεδρία εξασφαλίστηκε μέσω της Φλόριδας και του Οχάϊο. Πρόκειται για την 3η και την 7η μεγαλύτερες πολιτείες των ΗΠΑ, με 29 και 18 εκλεκτορικές ψήφους αντίστοιχα, οι οποίες διαρκώς ψηφίζουν πότε το ένα και πότε το άλλο κόμμα.

Οι δυο πολιτείες αυτές είναι που βγάζουν τον πρόεδρο εδώ και πέντε δεκαετίες. Το αποτέλεσμα στο Οχάιο αντανακλά το εθνικό αποτέλεσμα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 1960, ενώ το αποτέλεσμα στη Φλόριδα διαφοροποιήθηκε από το εθνικό αποτέλεσμα μόνο μια φορά κατά την ίδια περίοδο.

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τόσο ο Τραμπ όσο και η Κλίντον δαπανούν πολύ χρόνο και πόρους στο Οχάιο και στη Φλόριδα.

-Οι πολιτείες που πρέπει να κρατήσει ο Τραμπ: Λόγω των δημογραφικών αλλαγών στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη μη δημοφιλία του Τραμπ, κάποιες πολιτείες που ήταν κάποτε αποκλειστικά Ρεπουμπλικανικές, τώρα έχουν γίνει προσβάσιμες και τους Δημοκρατικούς στις φετινές εκλογές.

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε τη Βόρεια Καρολίνα το 2008, ήταν ο πρώτος Δημοκρατικός που το κατάφερε, μετά τον Τζίμι Κάρτερ. Ο Μιτ Ρόμνεϊ κέρδισε την πολιτεία αυτή το 2012 και τώρα φαίνεται πως θα είναι «κορώνα-γράμματα» για τον Τραμπ και την Κλιντον.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών ελπίζει να διευρύνει τον χάρτη με νίκες στην Αριζόνα, τη Τζόρτζια και το Μιζούρι, που για σχεδόν δυο δεκαετίες ψηφίζουν πάντα Ρεπουμπλικάνους.

Λόγω της κατάστασης σε άλλες περιοχές, ο Τραμπ δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει τις πολιτείες αυτές να αλλάξουν χέρια το 2016.

-Τα «κατάλοιπα» της «συμμαχίας Ομπάμα»: Ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε το κολέγιο των εκλεκτόρων με μεγάλη διαφορά τόσο το 2008 όσο και το 2012, έχοντας κερδίσει παραδοσιακές αμφίρροπες πολιτείες όπως η Άιοβα και η Πενσιλβάνια.

Βοήθησε επίσης ώστε να περάσουν στους Δημοκρατικούς πολιτείες με εθνοτική πολυμορφία, όπως το Κολοράντο και η Νεβάδα. Τέλος, αξιοποίησε τη δημοφιλία του στους ψηφοφόρους των προαστίων ώστε να περάσουν στους Δημοκρατικούς πολιτείες όπως η Βιρτζίνια και η Βόρεια Καρολίνα.

Η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται πιθανό να κρατήσει το Κολοράντο, την Πενσιλβάνια και τη Βιρτζίνια, ενώ αμφίρροπες παραμένουν οι Άιοβα και Νεβάδα.

Παράλληλα, έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη του αναμενόμενου πρόκληση στο Νιου Χάμσαϊαρ, που ψήφισε υπέρ των Δημοκρατικών σε κάθε μια από τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, πλην του 2000.

Αμφισβητούμενα αποτελέσματα

Βέβαια, υπάρχει πάντα η πιθανότητα –όπως συνέβη το 2000- στο τέλος της ημέρας των εκλογών να μην γνωρίζουμε ποιος κέρδισε τελικά.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν είτε να είναι τόσο αμφίρροπα ώστε να πρέπει να μετρηθούν όλες οι ψήφοι, ή να κινηθούν νομικές διαδικασίες αναφορικά με τις εκλογικές διαδικασίες, που θα μπορούσαν είτε να καθυστερήσουν την ανακοίνωση του αποτελέσματος ή να οδηγήσουν σε αναγκαστική επανακαταμέτρηση. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει ισοπαλία, με τους δυο υποψήφιους να εξασφαλίζουν από 269 εκλεκτορικές ψήφους ο καθένας, στην οποία περίπτωση η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να ψηφίσει ώστε να επιλεγεί ο επόμενος πρόεδρος.

Οι προεδρικές εκλογές του 2000 ήταν η τέταρτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ και η πρώτη μετά από 112 στις οποίες αυτός που εξελέγη πρόεδρος δεν είχε κερδίσει τη λαϊκή ψήφο: ο Αλ Γκορ είχε κερδίσει το 48,38% των ψήφων πανεθνικά, έναντι του 47,87% του Τζορτζ Μπους.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών κρίθηκε στη Φλόριδα, όπου η ψήφος ήταν τόσο αμφίρροπη που έπρεπε να υπάρξει ανακαταμέτρηση –ενώ υπήρξαν πολλές νομικές αμφισβητήσεις από αρκετές κομητείες. Η υπόθεση έφτασε τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο, στις 12 Δεκεμβρίου του 2000, αποφάσισε με 5 ψήφους υπέρ του Μπους, έναντι 4 κατά, δίνοντάς του την προεδρία των ΗΠΑ.

Για ποιον ψηφίζουν οι Αμερικάνοι

Πέραν της ψήφου για τον πρόεδρο, οι αμερικάνοι εκλέγουν επίσης και τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και για το ένα τρίτο των μελών της Γερουσίας, ενώ παράλληλα ψηφίζουν για διάφορους τοπικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους.

Την ημέρα των εκλογών

Το πρωί της 8ης Νοεμβρίου, θα ανοίξουν οι κάλπες στις 50 πολιτείες καθώς και στην Ουάσινγκτον DC και αναμένεται να ριφθούν περίπου 120 εκατ. ψήφοι.

Η καταμέτρηση θα ξεκινήσει αμέσως και όταν τελειώσει η ψηφοφορία, το βράδυ, θα βγουν τα πρώτα exit polls. Συνήθως γύρω στις 11 το βράδυ (ώρα Ανατολικής Ακτής -7 π.μ. ώρα Ελλάδας) γίνεται ξεκάθαρο το ποια πλευρά υπερισχύει. Στην περίπτωση αυτή, ο χαμένος των εκλογών καλεί τον νικητή για να παραδεχθεί το αποτέλεσμα. Στη συνέχεια και οι δυο υποψήφιοι εκφωνούν κάποιον λόγο, ο ένας για να ανακοινώσει τη νίκη του και ο άλλος για να παραδεχθεί την ήττα του.

Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου ο νικητής

Τη Δευτέρα μετά τη δεύτερη Τετάρτη του Δεκεμβρίου, οι εκλέκτορες της κάθε πολιτείας συνεδριάζουν ώστε να ρίξουν επισήμως τις ψήφους τους. Τα αποτελέσματα στέλνονται τότε στη Γερουσία και ανακοινώνονται στις 6 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το νόμο, ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου του 2017, όταν και θα αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος –είτε η Χίλαρι Κλίντον, είτε ο Ντόναλντ Τραμπ- και θα μετακομίσει στον Λευκό Οίκο.

Οι θέσεις των δυο υποψηφίων

Σε ότι αφορά την «ατζέντα» των φετινών βασικών διεκδικητών της προεδρίας των ΗΠΑ, το BBC συγκεντρώνει τις θέσεις τους για ορισμένα ζητήματα-κλειδιά.

Φορολογία

Η Χίλαρι Κλίντον θέλει να αντιμετωπίσει την εισοδηματική ανισότητα μέσω αύξησης των φόρων στους πλούσιους. Έχει ζητήσει επιπλέον φόρο 4% σε εισοδήματα άνω των 5 εκατ. δολαρίων, αύξηση του φόρου κεφαλαιακών κερδών, αλλά και να υπολογιστούν ως εισόδημα και όχι ως κεφαλαιακό κέρδος τα μερίδια από τα κέρδη που λαμβάνουν ως αποζημίωση τα hedge funds (carried interests), να κλείσουν τα «φορολογικά παράθυρα» για τους πλούσιους, καθώς και να αυξηθεί ο φόρος στα κληροδοτήματα. Επίσης, έχει ζητήσει μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές στις δαπάνες των οικογενειών της μεσαίας τάξης για την υγεία και την παιδεία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει μείωση του αριθμού των φορολογικών συντελεστών από επτά σε τρεις, μείωση των εταιρικών φόρων, κατάργηση του φόρου για τα κληροδοτήματα και αύξηση της πάγιας έκπτωσης για τους μεμονωμένους φορολογούμενους.

Απασχόληση

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται να δημιουργήσει 25 εκατ. θέσεις εργασίας μέσα σε 10 χρόνια, υπογραμμίζοντας πως πολλές θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης, «χάνονται» λόγω του ανταγωνισμού από άλλες χώρες. Σχεδιάζει να μειώσει τον αμερικανικό εταιρικό φόρο στο 15% από το σημερινό 35% και επιχειρηματολογεί πως η επένδυση στις υποδομές, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος, η μείωση των φόρων και η κατάργηση ορισμένων ρυθμίσεων θα δώσουν ώθηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Χίλαρι Κλίντον θέλει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μέσω της επένδυσης στην προηγμένη μεταποίηση, στην τεχνολογία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, σχεδιάζει να αυξήσει την εργασιακή εκπαίδευση, κάτι που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τα φορολογικά έσοδα από τους πιο εύπορους αμερικάνους.

Μετανάστευση

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να χτίσει τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, έχει ζητήσει μείωση της νόμιμης μετανάστευσης, τερματισμό των εκτελεστικών πράξεων του Μπαράκ Ομπάμα που διαφοροποιούν τις διαδικασίες απέλασης για τους μη καταγεγραμμένους μετανάστες, καθώς και αυστηρότερες ενέργειες ώστε να μειωθεί ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, πάντως, έχει «κάνει πίσω» στα αρχικά του αιτήματα για αναγκαστική απέλαση περισσοτέρων από 11 εκατ. παράνομων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ και για προσωρινό κλείσιμο των αμερικανικών συνόρων για όλους τους Μουσουλμάνους.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών από την πλευρά της λέει πως θέσει να συνεχίσει και να επεκτείνει τις μονομερείς εκτελεστικές πράξεις του Μπαράκ Ομπάμα που ομαλοποιούν το μεταναστευτικό status για τους παράνομους μετανάστες που ζουν για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και για τις οικογένειές τους.

Ζητά συνολική μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό, που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τρόπους ώστε οι μετανάστες που δεν διαθέτουν έγγραφα να μείνουν νόμιμα στις ΗΠΑ και μελλοντικά να γίνουν αμερικανοί πολίτες. Τάσσεται κατά των ιδιωτικών κρατητηρίων και θεωρεί «χαζή» την ανέγερση τείχους ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια στα σύνορα.

Προσφυγικό

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί πως η αμερικανική πολιτική της αποδοχής προσφύγων από συγκεκριμένες περιοχές –από τη Μέση Ανατολή ή γενικότερα από μουσουλμανικά κράτη- αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ενώ θέλει τα κράτη της Μέσης Ανατολής να κάνουν περισσότερα για να δημιουργήσουν ασφαλείς ζώνες για όσους προσπαθούν να διαφύγουν από τη βία και τους πολέμους.

Η Χίλαρι Κλίντον έχει ζητήσει αύξηση του αριθμού των Σύριων προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ, από 10.000 ετησίως σήμερα σε 65.000 άτομα, μετά από προσεκτικό όμως έλεγχο.

Εμπορικές συμφωνίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως κατ' αρχήν δεν αντιτίθεται στις εμπορικές συμφωνίες, ωστόσο τονίζει οι όποιες εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να προστατεύουν την αμερικανική βιομηχανία. Τάσσεται σθεναρά κατά της συμφωνίας TPP (Trans-Pacific Partnership Agreement) και έχει δηλώσει πως θα ανοίξει και πάλι τις διαπραγματεύσεις για συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί, όπως η Nafta, και θα αποχωρήσει αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ΗΠΑ.

Έχει κατηγορήσει εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ όπως το Μεξικό και η Κίνα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, χειραγώγηση συναλλάγματος και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, απειλώντας με μονομερή επιβολή δασμών και άλλα τιμωρητικά μέτρα αν δεν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Η Χίλαρι Κλίντον κάποτε χαρακτήριζε την TPP τον «κανόνα χρυσού» για τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, ενώ ο σύζυγός της, Μπιλ Κλίντον, επέβλεψε την υπογραφή της Nafta κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας. Τώρα όμως, καθώς το λαϊκό αίσθημα στρέφεται κατά των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, η υποψήφια των Δημοκρατικών κάνει πίσω στις θέσεις της. Τώρ δηλώνει πως τάσσεται κατά της TPP και της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Αμερικής, υπό την τρέχουσα μορφή τους.

Εξωτερική Πολιτική

Η Christian Post παρουσιάζει λίγο αναλυτικότερα τις θέσεις των δυο υποψηφίων σε ότι αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που, όπως αναφέρει, σε ορισμένα ζητήματα συγκλίνουν, όμως σε άλλα, όπως για παράδειγμα για το ΝΑΤΟ, αποκλίνουν σημαντικά.

-Ρωσία και Κίνα

Η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει πως η Αμερική πρέπει να είναι «αυστηρή αλλά σοφή», και υπόσχεται πως θα ορθώσει το ανάστημά της στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και θα συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους ώστε να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη και αλλού. Επίσης, υπόσχεται ότι θα καταστήσει την Κίνα υπόλογη για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά θα συνεργαστεί μαζί τις «όταν είναι προς το συμφέρον μας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει «ειρήνη μέσω της ισχύος» στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, υποσχόμενος έναν «σταθερό, ειρηνικό κόσμο με λιγότερες συγκρούσεις και περισσότερο κοινό έδαφος». Στοχεύει στην κατάθεση νέου προϋπολογισμού για τον στρατό καθώς και για την ενίσχυση και βελτίωση των δυνατοτήτων της χώρας σε θέματα πληροφοριών και κυβερνοχώρου. Επίσης, τάσσεται κατά της «σημερινής στρατηγικής της δημιουργίας εθνών και αλλαγής καθεστώτων». Έχει ζητήσει επίσης στενότερες σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

-Μέση Ανατολή - Αφγανιστάν

Η Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια της θητείας της ως γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε στηρίξει τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ, θέση για την οποία τώρα δηλώνει ότι μετανοιώνει. Επίσης, ήταν υπέρ της αμερικανικής αεροπορικής εκστρατείας στη Λιβύη, έχει ζητήσει οι ΗΠΑ να έχουν διευρυμένο ρόλο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία –επιβάλλοντας μεταξύ άλλων ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και εξοπλίζοντας Σύριους αντάρτες- αλλά αντιτίθεται στην δέσμευση στρατού ξηράς (χωρίς όμως να αποκλείει από αυτό τις ειδικές δυνάμεις). Επίσης, στηρίζει τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει τον Πόλεμο στο Ιράν και τις άλλες στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, θέλει οι ΗΠΑ να κάνουν τους συμμάχους σε Ευρώπη και Ασία να επωμιστούν μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών για την εθνική τους άμυνα και τονίζει πως η αμερικανική εξωτερική πολιτική πρέπει να θέτει πάντα ως προτεραιότητα το συμφέρον των αμερικάνων. Παράλληλα, τηρεί σκληρή στάση σε ότι αφορά τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να στείλουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στη μάχη. Θέλει επίσης το ΝΑΤΟ να κάνει περισσότερα ώστε να καταπολεμήσει την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή.

-ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ είναι ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας στις θέσεις Κλίντον και Τραμπ. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θεωρεί πως για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα η Αμερική πληρώνει υπερβολικά πολλά για να προστατέψει χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «εξαιρετικά πλούσιες». Έτσι, ζητά από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να δαπανήσουν περισσότερα για την ασφάλειά τους.

Από την πλευρά της, η υποψήφια των Δημοκρατικών δηλώνει ότι το ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της Αμερικής και της Ευρώπης, και προειδοποιεί πως μια αποδυνάμωση της Συμμαχίας θα ενίσχυε τη Ρωσία.

-Ισραήλ

Για το Ισραήλ, ο Τραμπ υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ απέτυχαν να παράσχουν αρκετή στήριξη στον στενό τους σύμμαχο, ενώ και η Κλίντον υπόσχεται στήριξη των σχέσεων Ισραήλ-ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v