Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάρια: Ζημίες στο ταμπλό, ελκυστικά P/E

Παράγοντες του κλάδου δεν συμμερίζονται τον φόβο για αξιοσημείωτη υποχώρηση στις τιμές των ψαριών, ενώ ένα ποσοστό της πτώσης των τιμών θα μπορούσε να εξουδετερωθεί από τις κινήσεις που κάνουν οι εταιρείες προκειμένου να διευρύνουν το περιθώριο κέρδους. Πώς εξηγείται η πτώση για τις μετοχές των ιχθυοκαλλιεργητικών εταιρειών.

Ψάρια: Ζημίες στο ταμπλό, ελκυστικά P/E
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Παράγοντες του κλάδου δεν συμμερίζονται τον φόβο για αξιοσημείωτη υποχώρηση στις τιμές των ψαριών και αν αυτό επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα μπορέσει ενδεχομένως να οδηγήσει στην εμφάνιση αρκετών επενδυτικών ευκαιριών για τις μετοχές των ιχθυοκαλλιεργητικών εταιρειών της Σοφοκλέους.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην επενδυτική αγορά το γεγονός της μεγάλης υποχώρησης που έχουν σημειώσει οι μετοχές του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως φαίνεται από τον παρατιθέμενο πίνακα, κατά το τελευταίο τρίμηνο (έως και τις 4/12/2007) απώλειες άνω του 20% έχουν καταγράψει οι μετοχές του Νηρέα και των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ στο -16,6% ήταν και η αντίστοιχη επίδοση των Ιχθυοτροφείων Σελόντα.

Ορισμένοι φοβούνται το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής πτώσης στις τιμές των ψαριών. Υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι οι συγκεκριμένες τιμές ακολουθούν γενικά κυκλική πορεία και πως μετά την ”κορυφή” του 2006 πιθανόν να ακολουθήσει σημαντική υποχώρησή τους κατά τα επόμενα χρόνια.

Άλλωστε, το φετινό καλοκαίρι υπήρξε μικρή πτώση και ίσως εκεί να οφείλεται το ότι τα ποσοστά αύξησης των κερδών του εννεαμήνου ήταν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του εξαμήνου, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα στοιχεία του πίνακα (η τιμή της τσιπούρας έχει χάσει έως και 1 ευρώ, ή αλλιώς 20%, σε αντίθεση με το λαβράκι που διατηρείται σε σταθερά επίπεδα).

Συγκεκριμένα, ο Νηρέας από το +60,7% των κερδών του στο εξάμηνο οδηγήθηκε στο +43,8% στο εννεάμηνο.

Οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες από το +153% παρουσίασαν πτώση στο +88,9%. Επίσης, ο Δίας από το +124,4% βρέθηκε στο +90,6%.

Μια υποχώρηση των τιμών των αποθεμάτων έχει πολύ μεγαλύτερη επίπτωση στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών σε σχέση με άλλους κλάδους (π.χ. στη μεταλλουργία), γιατί εξαιτίας της ιδιομορφίας της παραγωγικής διαδικασίας το ύψος των αποθεμάτων είναι σαφώς υψηλότερο από τον όγκο των πωλήσεων των εταιρειών!

”Αδικαιολόγητη ανησυχία”

Πάντως, παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι φόβοι για σημαντική υποχώρηση των τιμών στα ψάρια είναι αδικαιολόγητοι, επειδή πέρα από την προσφορά αυξάνεται και η ζήτηση και γιατί η προσφορά μεταφέρεται σε ολοένα και λιγότερες επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής το ελέγχουν έξι μόνο όμιλοι και η τάση συγκέντρωσης συνεχίζεται.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα ποσοστό της πτώσης των τιμών θα μπορούσε να εξουδετερωθεί από τις κινήσεις που κάνουν οι ελληνικές εταιρείες προκειμένου να διευρύνουν το περιθώριο κέρδους, όπως είναι, για παράδειγμα, η παραγωγή μεγαλύτερου βάρους ψαριών, η εντονότερη έμφαση στον γόνο κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά την πτωτική πορεία των τιμών των μετοχών, αυτή αποδίδεται στη γενικότερη τάση ρευστοποίησης των ξένων επενδυτών, μετά την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε σχετικά με τα subprime loans, και αν επιβεβαιωθούν οι απόψεις των παραγόντων του κλάδου για διατήρηση των τιμών, τότε αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες θα μπορέσουν να υπάρξουν για τους τίτλους των έξι εισηγμένων του κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στον πίνακα, προκύπτουν λογικοί δείκτες P/E, ακόμη και με βάση τα κέρδη του εννεαμήνου των εταιρειών. Ειδικότερα, στην περίπτωση της Ιχθυοτροφεία Σελόντα που πρόσφατα προέβη σε εκτίμηση των φετινών κερδών της (11,1 εκατ. ευρώ) και σε πρόβλεψη των κερδών για το 2008 (13,4 εκατ. ευρώ), οι αντίστοιχοι δείκτες P/E υπολογίζονται σε 9,5 και 7,9 φορές αντίστοιχα.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 507 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 7/12 - 11/12/2007

** Ο πίνακας με την κερδοφορία και τις αποτιμήσεις των εταιρειών επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v