Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενίσχυση θέσεων σε μετοχές συστήνει η SSSB

Κόντρα στο πτωτικό κύμα που κατακλύζει τα διεθνή χρηματιστήρια, η SSSB προτείνει ενίσχυση θέσεων σε μετοχικούς τίτλους διεθνώς, προτιμώντας εταιρίες από τον πετρελαϊκό και χρηματοοικονομικό κλάδο. Η πρόταση για διεθνές χαρτοφυλάκιο συμπεριλαμβάνει 70% μετοχές, 27% ομόλογα και μόλις 3% ρευστό.

Ενίσχυση θέσεων σε μετοχές συστήνει η SSSB
Προβλέψεις και συστάσεις για την πορεία επιμέρους κλάδων, αναλύει σε σχετική έκθεσή του ο επενδυτικός οίκος της SSSB (12/09) συστήνοντας παράλληλα ενίσχυση των θέσεων σε μετοχικούς τίτλους.

Αναλυτικότερα και σε παγκόσμιο επίπεδο, η SSSB αν και θεωρεί πως οι αγορές χαρακτηρίζονται από ρευστότητα συστήνει στους επενδυτές διακράτηση ρευστών διαθεσίμων της τάξεως του 3%, τοποθετήσεις σε τίτλους σταθερών ταμειακών ροών (ομόλογα) ύψους 27% και επενδύσεις σε μετοχικούς τίτλους σε ποσοστό 70%.

Αναφορικά με τις δυνητικές πορείες επιμέρους κλάδων ο επενδυτικός οίκος προβλέπει, μεταξύ άλλων, απόδοση ανώτερη των υπολοίπων κλάδων (Overweight) για τους τομείς της ενέργειας, των ασφαλιστικών και των χρηματοοικονομικών, ενώ στον αντίποδα ”μάντης κακών” γίνεται για τον φαρμακευτικό, τον τεχνολογικό και τον κλάδο των ΔΕΚΟ (Utilities).

Για τις πετρελαϊκές εταιρίες θεωρεί πως η ”πολεμική φιλολογία” το τελευταίο χρονικό διάστημα και η πιθανή αναρρίχηση του πετρελαίου εκ νέου πάνω από τα επίπεδα των 30 δολ./ βαρέλι θα ωφελήσει σημαντικά τις εταιρίες, ενώ και τα μερίσματα των ενεργειακών εταιριών (2,9%) βρίσκονται υψηλότερα από μερισματική απόδοση των υπολοίπων κλάδων (2,2%).

Η SSSB συστήνει τις μετοχές της Chevron Texaco αλλά και της Εxxon Mobil, θεωρώντας πως θα επιδείξουν ”Απόδοση Ανώτερη του κλάδου”, ενώ τις χαρακτηρίζει επιλογές ”Μεσαίου Ρίσκου” (1Μ).

Αναφορικά με τις χρηματοοικονομικές και τις ασφαλιστικές η SSSB κρίνει πως λόγω της υποχώρησης που έχουν καταγράψει οι τιμές τους διαπραγματεύονται σε ελκυστικά επίπεδα τιμών, θεωρώντας πως θα επιδείξουν ”Απόδοση Ανώτερη της αγοράς” (Overweight).

Συγκεκριμενοποιώντας τις προτάσεις της η SSSB ”προτείνει” τους τίτλους της Bank One, της Bank of America, της Comerica, ενώ με βάση τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία συστήνει επίσης Royal Bank of Scotland και Standard Chartered, έναντι προηγούμενων επιλογών στις οποίες πρότεινε Lloyds και Barclays. Για το σύνολο των παραπάνω μετοχών θεωρεί πως θα επιδείξουν ”Απόδοση Ανώτερη της αγοράς”, ενώ τις θεωρεί επενδύσεις ”μεσαίου κινδύνου” (1Μ).

Σε σχέση με τις ασφαλιστικές θεωρεί πως η Munich Re θα επιδείξει συμπεριφορά ”Ανάλογη της Αγοράς”, ενώ δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει την επιλογή ”μεσαίου ρίσκου” - (2Μ).

Αντίθετα για τον φαρμακευτικό κλάδο οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου θεωρούν πως οι τέσσερις από τις 6 ισχυρές φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ θα ανακοινώσουν κέρδη γ΄ τριμήνου χαμηλότερα έναντι του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, ενώ ο δείκτης PEG (τιμή/ προς αύξηση κερδών) διαμορφώνεται στο 1,5.

Η SSSB συστήνει τη μετοχή της Glaxosmithkline, χαρακτηρίζοντάς ελκυστική την επιλογή, ενώ δεν παραλείπει να υποστηρίξει πως η αγορά έχει μάλλον προεξοφλήσει όλα τα αρνητικά στοιχεία γύρω από τους τίτλους της.

Στην έκθεση εκτιμάται πως ο τεχνολογικός τομέας θα ανακάμψει όταν υπάρξει σημαντική οικονομική ανάπτυξη και η SSSΒ συστήνει ”ουδέτερη” (Neutral) στάση για τις εταιρίες λογισμικού, αλλά θεωρεί πως οι εταιρίες software θα επιδείξουν ”Απόδοση κατώτερη της Αγοράς” (Underweight). Η πρόταση της SSSB περιλαμβάνει την Microsoft, η οποία προσφάτως αναβαθμίστηκε από τον επενδυτικό οίκο, από ”Oυδέτερη” (Νeutral) σε ”Αγορά” (Buy). Επίσης συστήνει την μετοχή της ιαπωνικής NTT θεωρώντας πως θα επιδείξει ”Απόδοση Ανώτερη της Αγοράς”, ενώ δεν παραλείπει να υποστηρίξει πως αποτελεί ”Απόδοση χαμηλού ρίσκου” (1L).

Εξάλλου, η SSSB θεωρεί πως η κινεζική Huaneng Power θα επιδείξει ”Απόδοση Ανώτερη της Αγοράς”, χαρακτηρίζοντας την επιλογή ”υψηλού ρίσκου” (1Η). Αξίζει να αναφερθεί πως η SSSB μέχρι πρότεινος σύστηνε τους τίλους της Ε.ΟΝ και της Tokyo Gas.

Για τις ΔΕΚΟ (Utilities) γενικότερα, θεωρεί πως οι ”μεγαλύτερες ευκαιρίες” παρουσιάζονται στην Ιαπωνία και στα κράτη της ευρύτερης λεκάνης του ειρηνικού, ενώ αναφέρει πως η κυριότερη αιτία για την απαισιοδοξία που εκφράζει για τις συγκεκριμένες εταιρίες, είναι η ”αδυναμία” που επιδεικνύουν να προσαρμοστούν στις επιταγές του ανταγωνισμού, ενώ η πορεία των ΔΕΚΟ συνδέεται σε υψηλό βαθμό από την εγχώρια οικονομία.

Παράλληλα, αναφέρει πως ορισμένες από αυτές αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα και ιδιαίτερα προβλήματα, όπως οι ισπανικές με τις επενδύσεις τους στη Λατινική Αμερική.

Σημειώνεται πως από το σύνολο των εταιριών που αναφέρονται η SSSB δεν έκανε καμία αναφορά, με θετική ή αρνητική χροιά, σε ελληνικών συμφερόντων επιχείρηση.

Αξίζει επίσης να αναφερθούν οι προβλέψεις της SSSB για την πορεία δεικτών όπως ο πολλαπλασιαστής, αλλά και η μερισματική απόδοση.

Αναλυτικότερα η SSSB θεωρεί πως ο πολλαπλασιαστής στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 17,6 για το τρέχον έτος και στο 15,7 για το 2003, ενώ για τις ΗΠΑ οι αντίστοιχοι αριθμοί διαμορφώνονται στα 18,5 και 16,5.

Για την Ευρώπη, σύμφωνα με την SSSB ο λόγος P/E προβλέπεται να ανέλθει στο 13,3 και 11,3 για το 2002 και 2003.

Οι προβλέψεις της SSSB για την μερισματική πολιτική πάντως είναι ενθαρρυντικές αφού θεωρεί πως θα διαμορφωθεί στο 4,3%, ποσοστό που αποτελεί παγκόσμια πρωτιά.

Δεύτερη ακολουθεί η αγορά του Βελγίου (4,1%), ενώ για τις ΗΠΑ η SSSB αναμένει μερισματική απόδοση ύψους 1,9% για το τρέχον έτος πάντα.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί η διαπίστωση του επενδυτικού οίκου αναφορικά με τη σχέση στις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων και αναμενόμενα σημαντικά γεγονότα (όπως η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της FED για τα επιτόκια ή η ανακοίνωση για τους μισθούς στις ΗΠΑ).

Σύμφωνα με την SSSB η τάση των αποδόσεων στα ομόλογα συνεχίζεται εντονότερα μετά το εκάστοτε κομβικό γεγονός (επί παραδείγματι την δείκτη δημοσίευση ενός συγκεκριμένου δείκτη). Έτσι όταν οι αποδόσεις ακολουθούν πτωτική τάση τότε μάλλον θα συνεχίσουν να υποχωρούν εντονότερα, ενώ αν ισχυροποιούνταν τότε θα συνέχιζαν την ανοδική τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v