Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκτιμήσεις της SSSB για την διεθνή οικονομία

Ανάπτυξη κατά 2,4% στο 2002 προβλέπει η SSSB για τις ΗΠΑ, ενώ θεωρεί τα χαμηλά επιτόκια θετικό στοχείο. Για την Ιαπωνία εκτιμά πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε ύφεση και αποπληθωρισμό, ενώ για την ευρωζώνη διαβλέπει ανάπτυξη 0,9% για το 2002 και σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών το 2003.

Οι εκτιμήσεις της SSSB για την διεθνή οικονομία
Τις εκτιμήσεις και τους σχολιασμούς της για την πορεία θεμελιωδών μακροοικονομικών μεγεθών, τη συναλλαγματική αγορά, αλλά και επιμέρους αναφορές στα κρίσιμα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα κράτη, αναλύει ο επενδυτικός οίκος SSSB σε σχετική έκθεσή του (05/09/2002)

Αναφορικά με την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου (ΗΠΑ) στην έκθεση τονίζεται πως ενώ τα χαμηλά επιτόκια προκρίνουν και συνδράμουν την οικονομική επέκταση, ιδιαίτερα στον τομέα της ιδιωτικής κατανάλωσης, το γενικότερο οικονομικό κλίμα, με τα αρνητικά μακροοικονομικά μεγέθη, αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Η SSSB θεωρεί πως η αμερικανική οικονομία θα ”τρέξει” με ρυθμούς της τάξεως του 2,4% για το 2002, ενώ για το επόμενο έτος υπολογίζει την ανάπτυξη στο 3,4%.

Ο κρίσιμος τομέας της κατανάλωσης προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό της τάξεως του 3,1%, ενώ για το 2003, θα μεταβληθεί θετικά κατά 2,7%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμούς της τάξεως του 1,6% κατά το 2002, ενώ για το επόμενο έτος, οι αναλυτές της SSSB θεωρούν πως το επίπεδο τιμών θα αυξηθεί κατά 2,3%.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως για το 2003 η SSSB προβλέπει ότι οι εισαγωγές (5,3%) θα αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό έναντι των εξαγωγών (6,1%), στοιχείο σημαντικό με δεδομένο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο στις ΗΠΑ.

Αναφορικά με τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, η SSSB θεωρεί πως, με βάση τα οικονομικά δεδομένα, η Ιαπωνία θα οδηγηθεί εκ νέου σε ύφεση μέχρι το τέλος του έτους. Το παραπάνω στοιχείο δεν έχει προεξοφληθεί από τις αγορές και δυνητικά μπορεί να εντείνει τις ήδη ενυπάρχουσες, μικρές πιέσεις, στο τομέα της εκροής κεφαλαίων.

Επισημαίνεται επίσης η υπέρμετρη εξάρτησή της από τις εξαγωγές, αλλά και την περιορισμένη ζήτηση που παρουσιάζει η εγχώρια ζήτηση. Αναφορικά με το ΑΕΠ της Ιαπωνίας η SSSB θεωρεί πως θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξεως του –1,1% για το 2002, ενώ για το 2003 υποστηρίζει πως θα τρέξει με αρνητικούς ρυθμούς 0,1%.

Άξιζει επίσης να σημειωθεί πως η χώρα, τουλάχιστον σύμφωνα με τις προβλέψεις της SSSB, θα παρουσιάσει αποπληθωρισμό (-1% και 1,1% για 2002 και το 2003 αντίστοιχα), ενώ οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 7,3% για το τρέχον έτος.

Η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής νομισματικής μονάδας και οι πτωτικές χρηματιστηριακές αγορές στην Ζώνη του Ευρώ ”προβληματίζουν” τoυς αναλυτές της SSSB, αναφορικά με την επίδραση που θα επιφέρουν στην ανάπτυξη της, την ίδια στιγμή που η ιδιωτική κατανάλωση μοιάζει να ”λαμβάνει την ανιούσα”, αναπτερώνοντας εκ νέου τις ελπίδες για μεγέθυνση.

Η ανάπτυξη κατά 0,9% για το τρέχον έτος απηχεί τις παραπάνω πεποιθήσεις, ενώ για το 2003 εκτιμά πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμούς της τάξεως του 2,4%.

Χρήζει αναφοράς επίσης η πρόβλεψη για το ύψος των εξαγωγών που υπολογίζεται να αυξηθούν κατά 1% το τρέχον έτος και κατά 6% το 2003.

Αναφορικά με την αγορά συναλλάγματος η SSSB εκτιμά πως σε τριμηνιαία βάση το ευρώ θα διασπάσει το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας, για να υποχωρήσει ξανά λίγο κάτω από την απόλυτη ισοτιμία το 2003.

H SSSB αποδίδει την αδυναμία του ευρώ να σταθεροποιηθεί πάνω από τη σχέση ανταλλαγής του 1:1 στην διαφαινόμενη ”ανεπάρκεια” να εκμεταλλευτεί η πληγείσα οικονομία και χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v