Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Αργεί το πέρασμα στη λογιστική... διαφάνεια

Εντονες είναι οι διεργασίες σε εταιρικό επίπεδο στις ΗΠΑ, ώστε τα αιτήματα για ”αξιοπιστία”, που θέτουν οι αρχές και οι επενδυτές να καταστούν συνήθης πρακτική. Ωστόσο, με αργούς ρυθμούς προχωρά τόσο η παροχή εγγυήσεων προς τη SEC από τους CEO για ”διάφανα αποτελέσματα”, όσο και η καταγραφή των stock options ως έξοδα.

ΗΠΑ: Αργεί το πέρασμα στη λογιστική... διαφάνεια
Με αργούς ρυθμούς φαίνεται ότι προχωρούν οι δύο βασικές μεταρρυθμίσεις που ”ζήτησε” επίσημα ή ανεπίσημα από τις εταιρίες η αμερικανική αγορά. Επίσημα, και κατόπιν ιδέας της κυβέρνησης, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιριών θα πρέπει να εγγυηθούν για την ειλικρίνεια των αποτελεσμάτων που δημοσιεύουν οι εταιρίες τους.

Ανεπίσημα, όλοι περιμένουν να δουν τις εταιρίες να καταγράφουν την κύρια πηγή της εταιρικής απληστίας, τα stock options, ως έξοδα.

Ωστόσο, λίγες είναι προς το παρόν οι εταιρίες που διαλέγουν μία έστω από τις συνιστώσες του επώδυνου αυτού δρόμου προσαρμογής στη μετά Enron και Worldcom εποχή.

Μέχρι το πρωινό της Δευτέρας, μόλις 147 διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν με ειδοποίησή τους προς τη SEC, εγγυηθεί ότι οι οικονομικές καταστάσεις των εταιριών τους δεν περιέχουν μαγειρέματα. Η Securities and Exchange Commission, έχει ορίσει το συνολικό αριθμό αυτών που περιμένει να το κάνουν σε 700.

Στις μόλις 6 εταιρίες του Dow Jones Average που μέχρι τώρα παρείχαν τη σχετική διαβεβαίωση (Alcoa, Citigroup, Exxon Mobil, General Electric, Honeywell International, United Technologies ), προστέθηκε και η Intel.

Εκπρόσωπος της SEC ανακοίνωσε, ότι οι εταιρίες που επιθυμούν να συνταχθούν με τις επιταγές της επιτροπής, μπορούν να το κάνουν ακόμη και στα χρονικά πλαίσια πενθήμερης παράτασης, εάν τη ζητήσουν στις 14 Αυγούστου, οπότε εκπνέει η αρχική προθεσμία.

Περισσότερο ασαφή είναι τα τεκτενόμενα γύρω από την ενδεχόμενη καταγραφή των stock options (δικαιωμάτων μελλοντικής αγοράς μετοχών) που χορηγήθηκαν αθρόα σε υψηλόβαθμα στελέχη κατά τη δεκαετία του ’90, ως έξοδα. Για την περίπτωση αυτή, ανάλογη θεσμική απαίτηση δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι ακόμη. Όπως όμως παρατηρούν αναλυτές της αγοράς, ”δεν είναι καθόλου σοφό για τις εταιρίες να υπεκφεύγουν, μετά από τόσο θόρυβο που έχει γίνει, ενώ είναι σίγουρο ότι η αγορά θα τιμωρήσει σχετική ολιγωρία”.

Η Wall Street Journal γράφει πως 21 από τις μεγαλύτερες εταιρίες του χρηματοοικονομικού κλάδου, ενώνουν τη βούλησή τους με άλλα αμερικανικά blue chips και προτίθενται να ανακοινώσουν ότι, από το 2003, τα stock options θα αναφέρονται, στις λογιστικές καταστάσεις, ως έξοδα. Οι χρηματοοικονομικές εταιρίες που συμμετέχουν στην κίνηση είναι η Allstate Insurance, η American Express, η American International Group, η Bank One, η Bank of America, η Bank of New York, η Citigroup, η FleetBoston Financial, η Goldman Sachs, η Household International, η J.P. Morgan Chase & Co., η Merrill Lynch, η MetLife, η Morgan Stanley, η Prudential Financial, η State Street και η Wachovia.

Αυτές προστέθηκαν στον κατάλογο που ήδη αποτελούν η General Electric, η Coca Cola, και η General Motors. ”Ο αριθμός των εταιριών είναι βέβαια μικρός, αλλά αναμένεται να καταστεί ικανός ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα που θα οδηγήσει στην επίσημη θέσπιση της πρακτικής”, λένε παράγοντες της Wall Street.



Όπως έχουν επισημάνει υψηλόβαθμα στελέχη τεχνολογικών κυρίως εταιριών, αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο να γίνει. Όχι μόνο γιατί με τον τρόπο αυτό περιορίζεται σημαντικά η αδιαφανής πριμοδότηση κορυφαίων στελεχών και αφαιρείται έτσι το ”καρότο της αποδοτικότητας”, αλλά και γιατί πολλά από τα αποτελέσματα εταιριών που θα περιλαμβάνουν τα stock options σαν έξοδα, θα είναι... ”αγνώριστα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v