Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταθλητές και ουραγοί σε αποδόσεις!

Κέρδη 41,94% σημειώνει το Χρηματιστήριο του Πακιστάν από την αρχή του 2002, ενώ από τους ελληνικού ενδιαφέροντος δείκτες τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο FT - 80 (24,99%), σύμφωνα με έρευνα της New Millennium. Το ευρώ δίνει απόδοση 9,22%, ενώ η απόσταση του Mid 40 από το ιστορικό υψηλό υπολείπεται κατά 78,16%.

Πρωταθλητές και ουραγοί σε αποδόσεις!
Χειμερία νάρκη που επεκτείνεται και τους καλοκαιρινούς μήνες φαίνεται πως βιώνουν οι μεγάλες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, αφού οι αρκούδες ξεχειμώνιασαν στην περιοχή τους, ενώ οι ταύροι μεταναστεύουν σε πιο τροπικά κλίματα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της New Millennium AEΠΕΥ.

Με βάση τις συγκρίσεις που επεξεργάθηκε το τμήμα ανάλυσης της New Millennium AEΠΕΥ στο διάστημα 28/12/2001 έως την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2002, προκύπτει πως οι λεγόμενες αναδυόμενες αγορές προσέφεραν σημαντικές υπεραξίες στους επενδυτές που επέλεξαν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε αυτές, αποσύροντας κεφάλαια από τις ”ώριμες”.

Η ευρύτερη γεωγραφική λεκάνη της νοτιοανατολικής Ασίας κρατά δίχως αμφιβολία τα πρωτεία (συνολικά) στις αποδόσεις, αφού 3 χρηματιστήρια (Μαλαισίας, Ινδονησίας και Ταϊλάνδης) φιγουράρουν στις πρώτες 9 θέσεις με αποδόσεις της τάξεως του 4,46%, 13,88% και 18,49% αντίστοιχα.

Πρωταθλητής στις αποδόσεις αναδεικνύεται πάντως το χρηματιστήριο του Πακιστάν (το κράτος του οποίου πέρασε από χίλια κύματα το τρέχον έτος, λόγω δικτατορίας, απειλών πολέμου με Ινδία και Αφγανιστάν) με το δείκτη Karachi 100, να καταγράφει κέρδη ύψους 41,94% από την αρχή του σωτήριου έτους 2002.

Δεύτερο αλλά όχι καταϊδρωμένο, αφού ο δείκτης Moscow Times κατέγραψε αποδόσεις της τάξεως του 39,33%, βρίσκεται το χρηματιστήριο της Ρωσίας, ενώ οι επενδυτές που είχαν προβλέψει άνοδο των τιμών του πετρελαίου σίγουρα δεν το μετάνιωσαν, αφού η απόδοση του BRENT αυξήθηκε κατά 28,63%.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογες αποδόσεις κατέγραψαν και Αμοιβαία Κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στις Ασιατικές αναδυόμενες αγορές. Έτσι το Fidelity Indonesian Fund (που διαχειρίζεται από την μεγάλη οικογένεια των Fidelity Funds και προσφέρεται στην χώρα μας) κατέγραψε κέρδη ύψους 40%, ενώ αντίστοιχα μπορούν να ειπωθούν για το Fidelity Thailand Fund (υπεραξίες ύψους 27,74%).

Στον αντίποδα, τις χειρότερες επιδόσεις κατέγραψαν η αγορά της Κύπρου και ο τεχνολογικός Nasdaq, αφού οι δείκτες κατέγραψαν απώλειες 34,84% και 33,75% αντίστοιχα. Τις επόμενες θέσεις καταλαμβάνουν οι δείκτες DAX (-28,40%) και CAC 40 (-26,73%), ενώ οι εγχώριοι χρηματιστηριακοί δείκτες φιγουράρουν σε αρκετά υψηλές θέσεις.

Πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους από το τέλος του 2001 έως την Πέμπτη 8 Αυγούστου κατέγραψε απώλειες ύψους 18% (16η θέση από κάτω), ενώ ο δείκτης FTSE – 80 απώλεσε το 24,99% της αξίας του.

Χωρίς ουσιαστική ποσοστιαία διαφορά ακολουθεί ο FTSE – 20, όπου κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 23,67%, ενώ ο FTSE – 40 φαίνεται να τα κατάφερε καλύτερα αφού οι απώλειες ύψους 15,69% τον τοποθετούν 17ο από το τέλος και πάντως με τις λιγότερες καταγραφείσες ”ζημιές” από τους ελληνικούς δείκτες.

Η γειτνίαση με την Τουρκία δεν παραμένει μόνο γεωγραφική αλλά επεκτείνεται και στον τομέα των αγορών, αφού στην όγδοη θέση (από το τέλος πάντα) ο δείκτης ISE National – 100 (-23,13%) ”μπαίνει” σφήνα μεταξύ του FTSE – 20 και του MSCI.GR.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία που αναφέρει η New Millennium AEΠΕΥ για την ποσοστιαία διαφορά που σημειώνεται από τα ιστορικά χαμηλά των διαφόρων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Στο βάθρο του ”νικητή” για άλλη μια φορά βρίσκεται το χρηματιστήριο της Κύπρου, όπου απέχει μόλις 3,59% από το ιστορικό χαμηλό του, ενώ ο δείκτης Νikkei ακολουθεί ”κατά πόδας” με απόσταση 4,44% από τα ιστορικά του χαμηλά.

Ο ελληνικός FTSES (small cap) βρίσκεται στην τέταρτη θέση, αφού αρκούν απώλειες της τάξεως του 7,46%, για να αντικρίσει ξανά ιστορικά χαμηλά.

Η New Millennium AEΠΕΥ παρουσιάζει επίσης τις διαφορές χρηματιστηριακών δεικτών από τα επίπεδα των ιστορικών υψηλών. Την μικρότερη διαφορά από την μέγιστη τιμή κατέγραψε ο δείκτης GSPC, ενώ ο δείκτης MERV έπεται με διαφορά μόλις 6,18% από την κορυφή του.

Τη μεγαλύτερη απόσταση από το ιστορικό υψηλό από τους δείκτες ελληνικού ενδιαφέροντος καταλαμβάνει ο Mid 40 (-78,16%), ενώ ακαλουθεί ο MSCI Greece (68,65%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v