Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Θετική για ευρωπαϊκές telecoms

Η εθνική στήριξη, οι αλλαγές στη διοίκηση, αλλά και η βελτίωση του κλίματος στον κλάδο της κινητής, αποτελούν τους λόγους της θετικής μεταβολής που διαπιστώνει σε έκθεσή της η Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται για τον ΟΤΕ.

Morgan Stanley: Θετική για ευρωπαϊκές telecoms
”Ελκυστικές” θεωρεί τις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιριών τηλεπικοινωνιών ο επενδυτικός οίκος της Morgan Stanley, σύμφωνα με έκθεσή του (25/07/2002), η οποία διερευνά τις προοπτικές των κορυφαίων τηλεπικοινωνιακών εταιριών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο ΟΤΕ.

Ο οίκος εντοπίζει ”αλλαγή κλίματος” στον κλάδο, κάτι που αποδίδει στη βελτίωση του περιβάλλοντος της κινητής τηλεφωνίας, στις διοικητικές αλλάγές κορυφαίων εταιριών, αλλά και στην ”εθνική στήριξη”, που παρέχεται από πολλές χώρες στους ισολογισμούς των πολύπαθων τηλεπικοινωνιακών.

Η Morgan Stanley τονίζει εμφατικά πως οι μεταβολές στο management ορισμένων τηλεπικοινωνιακών εταιριών δεν αρκούν για να μεταβάλουν τις τάσεις, αφού ”χρειάζεται να ακολουθήσει και δράση”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, προσδιορίζοντας ως κρισιμότερα θέματα εκείνα που άπτονται των ζητημάτων των υψηλών χρεών, τα οποία ”κουβαλά” η πλειονότης των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα για τις France Telecom, Deutsche Telekom, που αποτελούν δύο από τις ισχυρότερες τηλεπικοινωνιακές στη Γηραιά Ήπειρο, η έκθεση θεωρεί πως η εκλογίκευση των ισολογισμών τους αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, αφού οι συγκεκριμένες εταιρίες ταλανίζονται, μεταξύ άλλων, από δυσβάσταχτο λειτουργικό κόστος.

Η Morgan Stanley αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την πορεία του Μέσου Εσόδου Ανά Χρήστη (ARPU), υποστηρίζοντας πως θα παρουσιάζει αύξηση κατά 20% στο β΄ εξάμηνο. Επιπροσθέτως ο επικεφαλής της Morgan Stanley για τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, D. Guirdham, θεωρεί πως οι λεγόμενοι ”περιθωριακοί παίκτες” της αγοράς θα ”αποχωρούν” από τον ευρύτερο χώρο της τηλεπικοινωνίας, ενώ η είδηση της Πέμπτης για το πάγωμα των επενδύσεων τρίτης γενιάς στη Γερμανία, από την Ισπανική Τelefonica και τη Φινλανδική Senora, επιβεβαιώνει την παραπάνω διατυπωθείσα άποψη.

Στην έκθεση, εκτιμάται πως αν και οι τίτλοι ορισμένων εταιριών παρουσιάζουν αρνητικό Πολλαπλασιαστή (P/E), σε αρκετές επιχειρήσεις, με βάση τα εκτιμώμενα για το 2003 κέρδη, ο παραπάνω δείκτης θα διαμορφώνεται με discount έναντι του δείκτη της Morgan Stanley (MSCI Europe).

Επί παραδείγματι ο δείκτης P/E του ΟΤΕ, για το 2003, εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 10, εν συγκρίσει με τον Πολλαπλασιαστή του MSCI που προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 13,7. Αντίστοιχα, σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα, εκτιμάται από την έκθεση, πως θα διαμορφωθεί το 2003 ο πολλαπλασιαστής κερδών των ΒΤ (12,4), Swisscom (14,7), TDC (9,8), Telecom Italia (16,6), και Telefonica (12,1), έναντι του δείκτη MSCI.

Αν και δεν προβλέπεται ισχυρό rebound στα περιθώρια κέρδους των τηλεπικοινωνιακών εταιριών, το discount, με το οποίο διαπραγματεύονται οι τίτλοι τους, παρουσιάζεται ως δυνητική απειλή για την κερδοφορία τους, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Morgan Stanley.

Καταληκτικά η έκθεση αναφέρει τις προβλέψεις της για κάθε τηλεπικοινωνιακή εταιρία ξεχωριστά, αναφέροντας ποια στοιχεία βαραίνουν στην παραπάνω αποτίμηση.

Η Morgan Stanley εκτιμά για τη μετοχή του ΟΤΕ, επί παραδείγματι, πως η επίδοσή της θα είναι καλύτερη της αγοράς (Overweight), αφού χαρακτηρίζεται ως αμυντική μετοχή με ελκυστική πολιτική επαναγοράς μετοχών και – το κυριότερο – η πιο κερδοφόρος τηλεπικοινωνιακή εταιρία στην Ευρώπη.

Για την μετοχή της κορυφαίας τηλεπικοινωνιακής εταιρίας, Deutsche Telekom, ο επενδυτικός οίκος θεωρεί πως θα έχει επίδοση ανάλογη της αγοράς (Εqual – Weight), ενώ θεωρεί πως καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η πορεία των χρεών της.

Παράλληλα, ο επενδυτικός οίκος υιοθετεί ανάλογη θέση (Equal – Weight) για τον τίτλο της BT, χαρακτηρίζοντάς την αμυντική μετοχή, υποστηρίζοντας πως κρίσιμο ζήτημα αποτελούν τα μακροχρόνια στρατηγικά της πλάνα αλλά και οι επιλογές που θα πραγματοποιήσει η ηγεσία της.

Equal – Weight, δηλαδή επίδοση ανάλογη της αγοράς, προβλέπει για τη μετοχή της France Telecom η Morgan Stanley με κρισιμότερο ζήτημα- ασφαλώς- την πορεία του υπέρογκου χρέους της.

Επίδοση καλύτερη της αγοράς (Overweight) προβλέπει για τη μετοχή της ισπανικής Telefonica η Morgan Stanley, ενώ καταλύτη για την παραπάνω εκτίμηση αποτέλεσαν οι ισολογισμοί, αλλά και η ταμειακή ροή της. Σημαντικό ρόλο επίσης διαδραμάτισαν οι επενδύσεις της στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική.

Καταληκτικά, ο επενδυτικός οίκος της Μοrgan Stanley αναβαθμίζει συνολικά τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών χαρακτηρίζοντάς τον ελκυστικό (Attractive).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v