Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυσοίωνο το μέλλον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες;

Λίγοι διαφωνούν πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή της τελευταίας δεκαετίας. Σχετική μελέτη της Lehman Bros εξετάζει τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά τους, αλλά και το πώς επηρεάζουν τα ”κακά δάνεια” τη θέση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το P/E του κλάδου για το 2002 διαμορφώνεται στο 15 και στο 12,9 για το 2003.

Δυσοίωνο το μέλλον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες;
Λίστα με τις φθηνότερες και τις ακριβότερες ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές περιέχεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση της Lehman Brothers για τον κλάδο, με ημερομηνία 10 Ιουλίου. Η γαλλική Bipop, η γερμανική Erste Bank, η ολλανδική ABN Amro, η σκωτική RBS Natwest και η SAN είναι οι πέντε φθηνότερες μετοχές, σύμφωνα με στοιχεία που βασίζονται στις εκτιμήσεις για τα κέρδη τους του 2003.

Στον αντίποδα, ως ακριβότεροι τραπεζικοί τίτλοι κρίνονται αυτοί της Credit Lyonais, της ισπανική Bankinter, και της πορτογαλικής BES, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η ιταλική Intesca και η επίσης πορτογαλική BPI.

Σε εθνικό επίπεδο, οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνες που, από την 21η Σεπτεμβρίου 2001(ημέρα των χαμηλών που ακολούθησαν τα χτυπήματα της 11ης του ίδιου μήνα στις ΗΠΑ), κατέγραψαν περαιτέρω ποσοστιαίες απώλειες κατά 6,2%. Την πρώτη θέση από πλευράς μετοχικών αποδόσεων, καταλαμβάνουν οι ιρλανδικές τράπεζες, οι οποίες είδαν την αξία των μετοχών τους να αυξάνεται κατά 48,6%, ενώ στη δεύτερη θέση πίσω από αυτές, έρχονται οι ”αμφιλεγόμενες” για τη δανειακή τους έκθεση γαλλικές, με ποσοστό 35,9%.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί η υψηλή θέση που καταλαμβάνουν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες στη λίστα με τους περισσότερο πτωτικούς τραπεζικούς τίτλους. Έτσι λοιπόν, για την εβδομάδα που τελείωσε πριν τη 10η Ιουλίου, η Εθνική Τράπεζα βρέθηκε στην τέταρτη θέση της αρνητικής διαβάθμισης, με την Εμπορική να καταλαμβάνει την έβδομη και τις Alpha, Eurobank και Πειραιώς να ακολουθούν στην 18η τη 19η και την 22η θέση, αντίστοιχα.

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία που αναφέρονται στις ξεχωριστές επιδόσεις κάθε τομέα τραπεζικής, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από το Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους κατέγραψε ο τομέας του retail banking, με ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 93,34%- μία ακόμη επιβεβαίωση της ανοδικής τάσης στη συγκεκριμένη δραστηριότητα παγκοσμίως.

Οι αναλυτές του οίκου, κάνοντας λόγο για το μεσοπρόθεσμο μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών, διατυπώνουν την προτίμησή τους στις εμπορικές δραστηριότητες, έναντι αυτών της επενδυτικής τραπεζικής ή της διαχείρισης κεφαλαίων. Η συνολική εικόνα για το τρέχον έτος εκτιμάται αρνητική, ενώ τονίζεται ότι οι ενδείξεις για την αρνητική πορεία υπήρχαν από τη δεκαετία του ’90. ”Όποια ανάκαμψη, επέλθει στη γηραιά ήπειρο, δύσκολα θα συμπεριλάβει τον τραπεζικό τομέα” εκτιμά η Lehman Brothers, αποδίδοντας το γεγονός στην ανακύκλωση των ”κακών δανείων” που λαμβάνει χώρα ανάμεσα στα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως επισημαίνει σε άλλο της σημείο η μελέτη, το P/E του κλάδου ανά την Ευρώπη διαμορφώνεται στο 15 με βάση τα δεδομένα για το 2002, ενώ με βάση τα εκτιμώμενα για το 2003 κέρδη, ο πολλαπλασιαστής διαμορφώνεται στο 12,9.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v