Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζουν οι εκτιμήσεις αναλυτών για ΗΠΑ - S&P 500

Τις (πρώην αισιόδοξες) προβλέψεις τους για την πορεία της αμερικανικής ανάπτυξης αναθεωρούν οι επιφανέστεροι διεθνείς αναλυτές, βλέποντας, ταυτόχρονα, χαμηλότερα επίπεδα για τον αντιπροσωπευτικότερο δείκτη των αμερικανικών αγορών, τον S&P 500.

Αλλάζουν οι εκτιμήσεις αναλυτών για ΗΠΑ - S&P 500
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι στρατηγικοί αναλυτές της αμερικανικής αγοράς δαπάνησαν ουκ ολίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους, μιλώντας για ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2002. Δεν δίσταζαν μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών- να κάνουν λόγο για ποσοστιαία κέρδη της αγοράς των ΗΠΑ, πέριξ του 35%!

Οι εν είδη κατακλυσμού εταιρικές ανακοινώσεις για λογιστικά ”μπερδέματα”, το τελευταίο χρονικό διάστημα (Worldcom, Xerox, Merck), άλλαξαν άρδην την κατάσταση και άφησαν πολλούς γκουρού της αγοράς εκτεθειμένους. Σημαντικός αριθμός από αυτούς, σπεύδει τώρα να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του, δίνοντας ένα δείγμα για το κλίμα που επικρατεί στις αμερικανικές αγορές.

Ο Ed Kerschner της UBS Warburg προβλέπει τώρα, ότι στο τέλος του έτους, ο δείκτης S&P 500 θα διαμορφωθεί στις 1.570 μονάδες, έναντι των 1.360 μονάδων – επίπεδο που αποτελούσε την αρχική του πρόβλεψη. Η ποσοστιαία άνοδος είναι της τάξης του 37% για τις παλαιότερες προβλέψεις του κ. Kerschner, ενώ η νεότερη αντιστοιχεί σε 18%.

Ο Thomas Galvin της CSFB, αναθεώρησε τις προβλέψεις του για τον S&P από τις 1.375 μονάδες, στις 1.200- 1.250, ανανεώνοντας, ωστόσο τις εκτιμήσεις του για την επικείμενη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Σε περικοπή των εκτιμήσεών του για τη μέση τιμή κερδών του S&P 500 στα 51,5 από 53 δολάρια, προέβη ο Jeffrey Applegate της Lehman Bros, ενώ εκτιμά, ότι ο ίδιος ο δείκτης θα διαμορφωθεί, στο τέλος του έτους, στις 1.200 μονάδες (από 1.350).

Την προηγούμενη Πέμπτη, ο Brian Belski της US Bancorp τοποθέτησε τον πήχη στις 1.150 – 1.200 μονάδες, αναθεωρώντας την εκτίμησή του από τα επίπεδα των 1.300 μονάδων, ενώ ο Al Goldman της A.G. Edwards ”βλέπει” τον S&P 500 στις 1.160 (από 1.265), ενώ τον Dow Jones Ind. στις 10.600 (από 11.000).

”Δεν πιστεύω πλέον στη δύναμη της κερδοφορίας των εταιριών” τονίζει ο Barry Hyman, της Ehrekrantz, ”χαμηλώνοντας” τις προβλέψεις του από τις 1.250 μονάδες, στις 1.150. Εξάλλου, την απορία του για την απροθυμία των επενδυτών να θεωρήσουν το ρευστό ως αξιόλογη επένδυση, τονίζει ο R. Bernstein της Merrill Lynch, αναφέροντας, ότι τους τελευταίους 55 μήνες η απόδοση του ”ρευστού” ξεπέρασε αυτή του S&P, για τον οποίο εκτιμά ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους θα διαμορφωθεί στις 1.050 μονάδες, έναντι των 1.200 μονάδων της προηγούμενης πρόβλεψής του.

Αξίζει να τονιστεί ότι, το Δεκέμβριο του 2001, o δείκτης S&P 500 βρισκόταν στο επίπεδο των 1.150 μονάδων, ενώ σήμερα κινείται στο επίπεδο των 979 μονάδων, καταγράφοντας περαιτέρω πτωτικές τάσεις.

Τέλος, ο D. Levy του Levy Institute, ενώ δεν δίνει μονάδες – στόχο για δείκτες, ήταν από τους πρώτους που εξέφραζαν την ανησυχία του για το μεσοπρόθεσμο μέλλον της αμερικανικής αγοράς. ”Λίγοι είναι οι επενδυτές που αντιλαμβάνονται σε πόσους μπελάδες θα μπει η οικονομία των ΗΠΑ”, έλεγε προφητικά το Δεκέμβριο.

Ο ίδιος μάλιστα, επέδειξε επιφυλακτικότητα για το ύψος των κερδών, ενώ χαρακτήρισε την πορεία των ΗΠΑ προς την ανάκαμψη... ”μπουσούλημα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v