Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθαίνουν τα λουκέτα στις ΕΛΔΕ

Με ταχείς ρυθμούς αυξάνονται οι αιτήσεις για παύση εργασιών που υποβάλουν οι ιδιοκτήτες των ΕΛΔΕ στις Νομαρχίες. Εως σήμερα έχουν βάλει λουκέτο 174 εταιρίες, εκ των οποίων οι 80 έκλεισαν το 2001 και οι 34 στο α’ εξάμηνο του 2002.

Πληθαίνουν τα λουκέτα στις ΕΛΔΕ
Με ταχύ ρυθμό αυξάνονται οι αιτήσεις για την παύση των εργασιών που υποβάλουν οι ιδιοκτήτες των ΕΛΔΕ στις Νομαρχίες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει ο Σύνδεσμος Εταιριών Διαμεσολαβητών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών (Σ.Ε.Δ.Υ.Κ.Α), τα διαπιστωμένα λουκέτα των επιχειρήσεων του κλάδου τους, από 163 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, ανήλθαν σε 174 την τρέχουσα.

Εκτιμάται ότι ο ακριβής αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, αλλά ο αργός ρυθμός εκκαθάρισης και πρωτοκόλλησης των σχετικών αιτήσεων από τις Νομαρχίες, δεν βοηθάει στην στατιστική αποτύπωση του φαινομένου.

Από τη μελέτη των στοιχείων των 174 ΕΛΔΕ που έπαψαν επίσημα να λειτουργούν από το 1999 μέχρι σήμερα, προκύπτουν μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα, για τον κλάδο αλλά και την χρηματιστηριακή αγορά γενικότερα.

Πάνω από το 50% των εταιριών (περίπου 80) έβαλε λουκέτο το 2001, ενώ μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2002 έχουν επίσημα κλείσει 34 ΕΛΔΕ και προφανώς έπεται και συνέχεια. Το 2000 είχαν κλείσει 24 εταιρίες και η κρίση για ορισμένες επιχειρήσεις του κλάδου, μόλις 8, είχε ξεκινήσει από το 1999.

Oσον αφορά τις έδρες των ΕΛΔΕ που έκλεισαν μέχρι στιγμής, οι 78 από αυτές ήταν στην Αττική, με τις περισσότερες την Αθήνα και τα πλούσια προάστια της όπως το Ψυχικό, την Κηφισιά, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και 11 από αυτές ήταν στον Πειραιά. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 21 εταιρίες, η Πελοπόννησος με 12, η Κρήτη με 7, η Χαλκίδα με 6, η Λάρισα με 4 και ο Eβρος με 3.

Στην Καβάλα, στα Γιάννενα και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας έκλεισαν από 2 και από 1 ΕΛΔΕ έκλεισε στις πόλεις, Πτολεμαίδα, Έδεσα, Θάσος, Λιβαδειά, Ρόδος, Σύρος, Κέρκυρα, Φλώρινα και Χαλκιδική, ενώ σε ορισμένες εταιρίες δεν αναγράφεται η έδρα. Τέλος από τις 174 εταιρείες 9 απορροφήθηκαν από ΑΧΕ, 3 έγιναν ΕΠΕΥ και άλλες 3 σταμάτησαν να είναι ΕΛΔΕ και άλλαξαν σκοπό.

Πάντως τις σοβαρές δυσκολίες που περνάει ο κλάδος των ΕΛΔΕ αναγνώρισε και το ΕΒΕΑ και με επιστολή του προς την Σ.Ε.Δ.Υ.Κ.Α, συμφώνησε στο αίτημα του συνδικαλιστικού οργάνου, οι εταιρίες του κλάδου που είναι σε διαπιστωμένη αδράνεια, να καταβάλουν μόνο το 1/6 της ετήσιας συνδρομής, δηλαδή μόνο 18.700 δρχ., από 112.000 δρχ που είναι η κανονική συνδρομή.

Η κατάσταση στο κλάδο των εταιριών λήψης και διαβίβασης χρηματιστηριακών εντολών, είναι πολύ κρίσιμη και το μέλλον των επιχειρήσεων μας – οι οποίες πιστεύουμε πως βοήθησαν τα μέγιστα στην προβολή και τη στήριξη του χρηματιστηριακού θεσμού - σήμερα είναι δισοίωνο, δήλωσε ο Σπύρος Μπονάτος, πρόεδρος του Σ.Ε.Δ.Υ.Κ.Α.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι ο Σ.Ε.Δ.Υ.Κ.Α εκτιμώντας τις επιπτώσεις που θα είχε στις εταιρίες - μέλη η παρατεταμένη κρίση των αγορών, ζήτησε από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, να εξετάσουν το πρόβλημα του κλάδου και να μας επιτρέψουν να διευρύνουμε τη γκάμα των υπηρεσιών που προσφέρουμε, δίδοντάς μας τη δυνατότητα να εκτελούμε τραπεζικές και ασφαλιστικές εργασίες.



Το θέμα αυτό, όπως προσθέτει, το επεξεργάζεται αυτήν τη περίοδο το υπουργείο Οικονομικών, από την ηγεσία του οποίου έχουμε λάβει την υπόσχεση, ότι θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Σε τελική ανάλυση, εμείς δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι μας, οι οποίοι αν αποφασίσουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, θα είναι ανταγωνιστικότεροι μας.

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των Ελληνικών και των Ευρωπαϊκών ΕΛΔΕ, είναι το μετοχικό κεφάλαιο το οποίο για την Ελλάδα ανέρχεται στις 176.082 ευρώ, έναντι 50.000 ευρώ των εταίρων μας. Επομένως η εξομοίωση των δικαιωμάτων, θα ήταν συμφέρουσα για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και θα βοηθούσε στο ξεπέρασμα της κρίσης, καταλήγει ο κ. Μπονάτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v