Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χαμένος βηματισμός της κυβέρνησης Σαμαρά

Οι ετερόκλητες δυνάμεις που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνενώθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι υπό τη σημαία της ανάγκης διάσωσης της χώρας και διατήρησής της εντός της ευρωζώνης. Είναι καιρός να το ξαναθυμηθούν…

Ο χαμένος βηματισμός της κυβέρνησης Σαμαρά
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι ετερόκλητες δυνάμεις που απαρτίζουν την παρούσα κυβέρνηση συνενώθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι υπό τη σημαία της ανάγκης διάσωσης της χώρας και διατήρησής της εντός της ευρωζώνης.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, οι πρώτες σαφείς ενδείξεις ότι ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται υπάρχουν.

Στον διεθνή Τύπο από το Grexit πήγαμε στο Grecovery.

Στις αγορές τα spreads αποκλιμακώθηκαν εντυπωσιακά και οι τιμές στο χρηματιστήριο περίπου διπλασιάστηκαν.

Στο τραπεζικό σύστημα, οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν και από κοινού με την ανακεφαλαιοποίηση υπάρχει η ελπίδα ότι σύντομα τα πιστωτικά ιδρύματα θα ανακτήσουν την ισχύ τους και μαζί τον ρόλο του τροφοδότη ρευστότητας προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στο διεθνές στερέωμα το αξιόχρεο της χώρας αναβαθμίζεται από τους οίκους αξιολόγησης και η οικονομία μπαίνει ξανά στον επενδυτικό χάρτη, με εκδηλωμένο ενδιαφέρον εκ μέρους της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας και της Κίνας στον τομέα των υποδομών.

Την ίδια ώρα, έχει αρχίσει να σιγοφέγγει φως συνολικά στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, με τον ΟΠΑΠ να αλλάζει χέρια.

Στην πραγματικότητα, όμως, στην καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες αυτής της χώρας, τίποτε δεν έχει αλλάξει.

Η ανεργία παραμένει πάνω από το 27% και για τους νέους το 60%, η οικονομία διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης και προσδοκά ανάκαμψη, στην καλύτερη των περιπτώσεων, από το επόμενο έτος και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να κλείνουν.

Οι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που έχει τόσο ανάγκη αυτός ο τόπος παραμένουν κενό γράμμα.

Η φοροδιαφυγή παραμένει μια ανοικτή πληγή και η σημαντικότερη αιτία κοινωνικής αδικίας και στρέβλωσης του ανταγωνισμού, η γραφειοκρατία, συνεχίζει να κυριαρχεί και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αποτρεπτικούς παράγοντες για άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, όπως μας θύμισαν πρόσφατα και οι φίλτατοι Κινέζοι, και, ως αποτέλεσμα, η αδιαφάνεια που συνοδεύει αυτά τα δύο φαινόμενα καλά κρατεί.

Ακόμη και στο επίπεδο της δημοσιονομικής προσαρμογής τίποτε δεν έχει κριθεί, καθώς οι ειλικρινείς φορολογούμενοι λυγίζουν υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ποσό άνω των 3 δισ. ευρώ μόνον κατά το τρέχον έτος.

Εάν, δε, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν επιτευχθεί εφέτος, με συνέπεια να μην υπάρχει ούτε καν η πρόφαση για μια νέα ελάφρυνση του χρέους, εκ μέρους των δανειστών μας, τότε όλα μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα προς το χειρότερο.

Με λίγα λόγια, μπορεί να είδαμε το φως στο τούνελ, αλλά μέχρι να διανύσουμε αυτό το τούνελ έχουμε ακόμη δρόμο μακρύ.

Η αποφυγή της άμεσης χρεοκοπίας δεν σημαίνει ότι ο τόπος έχει ορθοποδήσει.

Υπό το πρίσμα αυτό, η τρικομματική κυβέρνηση που κρατά σήμερα τα ηνία του τόπου οφείλει να ξαναβρεί τον βηματισμό της.

Η μάχη των εντυπώσεων που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τον αντιρατσιστικό νόμο, φέρνει στην επιφάνεια όσα χωρίζουν τους κομματικούς και τους ιδεολογικούς σχηματισμούς, οι οποίοι συγκροτούν την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ το ζητούμενο βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Οι φίλτατοι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, οφείλουν, πρώτα από όλα στον τόπο και στην κοινωνία και δευτερευόντως στις δυνάμεις εκείνες που τους στήριξαν, να χαράξουν εκ νέου τους κανόνες συνεργασίας τους και την ελάχιστη πλατφόρμα επί της οποίας πρέπει να κινηθούν, με στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Οτιδήποτε λιγότερο πολύ απλά δεν αρκεί.


***Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v