Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έτσι χάνουν λεφτά οι Ευρωπαίοι…

Με «γκρίζα» οικονομία, που ξεπερνά τα 63 δισ. ετησίως, ή περίπου το ένα τρίτο του παραγόμενου εθνικού προϊόντος, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στο «dream team» της φοροδιαφυγής. Δεν είναι όμως μόνη.

Έτσι χάνουν λεφτά οι Ευρωπαίοι…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η φοροδιαφυγή δεν αποτελεί ελληνικό προνόμιο.

Αποτελεί, όμως, έναν στίβο στον οποίο σαφώς υπερέχουμε.

Με «γκρίζα» οικονομία, που ξεπερνά τα 63 δισ. ευρώ ετησίως, ή περίπου το ένα τρίτο του παραγόμενου εθνικού προϊόντος, και οδηγεί τον κρατικό προϋπολογισμό σε απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους άνω των 19 δισ. ευρώ, η Ελλάδα ασφαλώς συγκαταλέγεται στο «dream team» της ευρωπαϊκής φοροδιαφυγής.

Η έκθεση «Closing the European Tax Gap», που εκπόνησε η βρετανική εταιρεία Tax Research LLP για λογαριασμό της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, προσδιορίζει την έκταση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (2009) στο επίπεδο του 27,5% έναντι μέσου μη σταθμισμένου κοινοτικού όρου 22,1%, ο οποίος, σταθμιζόμενος, κατεβαίνει στο επίπεδο του 18,4%.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η Ελλάδα υφίσταται ετησίως φορολογικές απώλειες που αντιστοιχούν στο 112,6% των δαπανών του κλάδου υγείας, στο 79,2% του ελλείμματος του 2009, και οι οποίες, εάν εξέλειπαν, θα οδηγούσαν στην αποπληρωμή του συνολικού δημόσιου χρέους σε μόλις 17 χρόνια…

Η έκταση της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας που σχετίζεται με τα φαινόμενα αυτά συνιστά κόλαφο για οποιονδήποτε κράτησε τα ηνία αυτού του τόπου, και ιδίως για τα οικονομικά επιτελεία τουλάχιστον της τελευταίας εικοσαετίας.

Όπως αντίστοιχα κόλαφο για τον ίδιο και για την Κομισιόν συνιστά η ομολογία του προέδρου της, Μ. Μπαρόζο, χθες, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ότι η φοροδιαφυγή στην Ευρώπη φθάνει το ιλιγγιώδες ποσό του 1 τρισ. ευρώ ετησίως.

Τι έχουν να απολογηθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και ιδίως των ισχυρότερων οικονομιών, όπως η Γερμανία, στους φορολογουμένους τους, σε σχέση με το ύψος των απωλειών που υφίστανται όσοι καταβάλλουν κανονικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις;

Αντίστοιχα, πόσο υποκριτικά φαντάζουν, υπό το φως της έκτασης που λαμβάνει η φοροδιαφυγή στην Ευρώπη, τα «ηθικά διλήμματα» που επικαλούνται το Βερολίνο και οι δορυφόροι του, όταν αρνούνται να χρηματοδοτήσουν τη διάσωση κρατών ή και τραπεζών και επιμένουν σε ασφυκτικά προγράμματα λιτότητας, με το πρόσχημα της προστασίας των φορολογουμένων τους;

Τέλος, πόσο εθελοτυφλούν όσοι αρνούνται την ανάγκη δημοσιονομικής και τραπεζικής ενοποίησης στην ευρωζώνη, όταν είναι σαφές, βάσει και της παραπάνω μελέτης, ότι η διασυνοριακή φοροδιαφυγή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει;

Τουλάχιστον 16 κράτη μέλη της Ε.Ε. θα είχαν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς εάν ήσαν σε θέση να πατάξουν τη μάστιγα της φοροδιαφυγής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε χθες ορισμένες αποφάσεις στη σωστή κατεύθυνση, καλώντας τα κράτη μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μειώσουν κατά το ήμισυ μέχρι το 2020 το «φορολογικό κενό» που δημιουργεί η φοροδιαφυγή.

Όμως ένα ψήφισμα δεν φέρνει την άνοιξη…

Όπως δήλωσε η εισηγήτρια του ψηφίσματος Μόζκα Κλέβα Κεκούς (Σοσιαλιστές, Σλοβενία), «η έκταση της διασυνοριακής φορολογικής απάτης είναι σκανδαλώδης και δεν αρκούν για τον περιορισμό της μόνον τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο».

Εάν η ατελής βάση επί της οποίας εδράζεται το οικοδόμημα του ευρώ απαιτεί τη στήριξή της μέσω ενιαίας δημοσιονομικής και τραπεζικής εποπτείας, αλλά και της ανάδειξης της ΕΚΤ ως δανειστού ύστατης καταφυγής, η ύπαρξη φοροδιαφυγής στην έκταση που περιγράφεται στην παραπάνω έκθεση καθιστά επιτακτική και τη φορολογική ενοποίησή, τουλάχιστον, της ευρωζώνης.

Αρνούμενες τα βήματα αυτά, οι εθνικές κυβερνήσεις απλώς διαιωνίζουν τα υφιστάμενα προβλήματα της ευρωζώνης και ολόκληρης της Ευρώπης, παρατείνουν το καθεστώς αδικίας εντός του οποίου ζουν οι πολίτες της και οδηγούν μια ολόκληρη ήπειρο στην ύφεση, μέσω υψηλής φορολογίας και προγραμμάτων λιτότητας.



***Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v