Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδού τα λεφτά, ιδού και το «πήδημα»….

Από τη μια λένε ότι δεν έχουν λεφτά και από την άλλη δεν κάνουν απολύτως τίποτε για να μαζέψουν όσα «δικαιούνται». Αν όμως είναι έτσι τα πράγματα, τότε ας μην λένε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κυνήγι της επόμενης δόσης…

Ιδού τα λεφτά, ιδού και το «πήδημα»….
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Από τη μια λένε ότι δεν έχουν λεφτά και από την άλλη δεν κάνουν απολύτως τίποτε για να μαζέψουν όσα «δικαιούνται».

Ο λόγος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο δήλωσε χθες ότι κατόρθωσε να αποπληρώσει ακούρευτα ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ που κατείχε κυρίως η ΕΚΤ, μόνον χάρις στην εκταμίευση της δόσης των 4,3 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και στη «χρηστή διαχείριση του προϋπολογισμού», που του προσέφερε αυξημένα διαθέσιμα…

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η έναρξη τόσο της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για τη χρήση του 2012 όσο και εκείνης που αφορά στη ρύθμιση για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, γνωστή και ως «ύστατη ευκαιρία», πάει από μέρα σε μέρα.

Συγκεκριμένα, χθες, μάταια περίμεναν οι ανά την Ελλάδα λογιστές, φοροτεχνικοί και λοιποί ενδιαφερόμενοι το άνοιγμα της σχετικής σελίδας στο πληροφορικό σύστημα TAXIS NET για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος, καθώς τεχνικού χαρακτήρα εκκρεμότητες, όπως ελέχθη αρμοδίως, απέτρεψαν την έναρξη λειτουργίας του, όπως είχε προγραμματιστεί.

Μολονότι οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι το σύστημα θα λειτουργήσει «εντός της εβδομάδος», και πάντως μέχρι την Παρασκευή, χρήσιμο θα ήταν να θυμόμαστε ότι πρόκειται για διαδικασία που θα μπορούσε να είχε τρέξει ήδη από τον Φεβρουάριο και ότι πλέον η προθεσμία ολοκλήρωσής της, έως το τέλος Ιουνίου, φεύγει «από το παράθυρο» και θεωρείται βέβαιον ότι θα παραταθεί…

Αντίστοιχα, μολονότι το πολυνομοσχέδιο έχει ψηφιστεί από τη Βουλή περίπου προ δεκαπενθημέρου, έχει γίνει νόμος του κράτους (4152/2013), δημοσιευμένος στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (ΦΕΚ A 107/2013), μάταια περίμεναν χθες στις κατά τόπους εφορίες, όπως τους είχαν τάξει, την άφιξη της υπουργικής απόφασης με την οποία θα παρέχονταν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την περίφημη ρύθμιση «ύστατης ευκαιρίας».

Διαβεβαιώσεις, πάντως, ότι και το θέμα αυτό θα έχει λυθεί μέχρι το τέλος του μηνός ή νωρίτερα δίνονταν και στην περίπτωση αυτή.

Ας μην μιλήσουμε, δε, για τις χιλιάδες υποθέσεις φορολογικών διαφορών που λιμνάζουν στα φορολογικά δικαστήρια ή για τα πενιχρά αποτελέσματα είσπραξης ποσών που συνδέονται με υποθέσεις οι οποίες έχουν ήδη τελεσιδικήσει.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 εκκρεμούσαν 117.382 υποθέσεις στα φορολογικά δικαστήρια, από τις οποίες οι 106.672 βρίσκονταν ακόμη στον πρώτο βαθμό, ενώ ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά στο μεταξύ διάστημα.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι, όμως, ότι ενώ έχουν επιδικασθεί περίπου 14 δισ. ευρώ σε πρόστιμα τα εισπραχθέντα μόλις που ξεπέρασαν τα 688 εκατ. ευρώ, ή ποσοστό 4,91% του συνόλου.

Αν όμως έχουν έτσι τα πράγματα και το κράτος καθυστερεί να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να εισπράξει, πρώτον, τους νόμιμους φόρους για το προηγούμενο οικονομικό έτος, δεύτερον, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για τις οποίες έχει θεσπίσει ειδική ρύθμιση και, τρίτον, τα ποσά που τα φορολογικά δικαστήρια του έχουν ήδη επιδικάσει, τότε ας μην ισχυριζόμαστε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κυνήγι της επόμενης δόσης…

Θα ήταν προτιμότερο να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μην απορούμε που μετά από δύο χρεοκοπίες και τρία χρόνια μνημόνιο αυτός ο τόπος δεν μπορεί ακόμη να ορθοποδήσει…

Όχι τίποτε, αλλά έτσι κινδυνεύει να επαληθευτεί και το διαβόητο «λεφτά υπάρχουν», το οποίο τόσο κόστισε σε αυτόν τον τόπο…


***Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v