Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποτέ μη λες ποτέ στις καταθέσεις, Μισέλ…

Σε μια στιγμή κατά την οποία «κάθε ευρώ μετράει», οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο εμμένουν σε μια κοντόφθαλμη πολιτική που θα έχει ως πιθανότερο αποτέλεσμα την περαιτέρω φυγή κεφαλαίων από την ευρωζώνη.

Ποτέ μη λες ποτέ στις καταθέσεις, Μισέλ…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε μια στιγμή κατά την οποία «κάθε ευρώ μετράει» στην προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας στην ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο εμμένουν σε μια κοντόφθαλμη πολιτική, που θα έχει ως πιθανότερο αποτέλεσμα την περαιτέρω φυγή κεφαλαίων από την ευρωζώνη.

Η εμμονή της Κομισιόν, όπως διατυπώθηκε εκ νέου χθες από τον επίτροπο για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», στη διάσωση προβληματικών τραπεζών μέσω του «κουρέματος» των λεγόμενων «ανασφάλιστων» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, αποτελεί μια ανοικτή πρόσκληση φυγής κεφαλαίων από την ευρωζώνη.

Μολονότι ο κ. Μπαρνιέ χαρακτηρίζει έσχατη λύση το ενδεχόμενο απομείωσης τραπεζικών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ για τη διάσωση χρεοκοπημένων τραπεζών, όσα συνέβησαν πρόσφατα στην Κύπρο θέτουν ένα σαφές προηγούμενο στην υπόθεση αυτή, υπενθυμίζοντας ότι στον «ρευστό» κόσμο όπου ζούμε τα πάντα είναι πιθανά…

Υπό το πρίσμα αυτό, όμως, γιατί να θεωρείται το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ασφαλές καταφύγιο για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και να μην αποτελεί η πολιτική αυτή έναυσμα διοχέτευσης κεφαλαίων σε τοποθετήσεις άλλου είδους ή σε καταθέσεις σε περισσότερο ασφαλή «περιβάλλοντα»;

Ένα έναυσμα που θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό την τρέχουσα νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αποφάσισε μόλις πρόσφατα να οδηγήσει το βασικό της αναχρηματοδοτικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,50%, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους του χρήματος και συνεπακόλουθα αναζωπύρωσης της οικονομίας της ευρωζώνης.

Το εύλογο επιχείρημα ότι τις διασώσεις τραπεζών δεν πρέπει να τις επωμίζονται οι φορολογούμενοι πολίτες, το οποίο επικαλείται ο κ. Μπαρνιέ, ισοδυναμεί με λαϊκιστικές ιαχές σε προεκλογική περίοδο, με μόνο αποδέκτη το εκλογικό σώμα της Γερμανίας.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ στέκει μπροστά μας ως υπενθύμιση του ρόλου που οφείλει να διαδραματίζει το κράτος σε περιπτώσεις προβληματικών τραπεζικών ιδρυμάτων, αποκτώντας συμμετοχή σε αυτά για την υπέρβαση των προβλημάτων τους και στη συνέχεια ανακτώντας τα κεφάλαιά του, μέσω ρευστοποίησης των τοποθετήσεών του στις τράπεζες.

Χρειάστηκε, ίσως, το κακό προηγούμενο της Lehman Brothers, έως ότου αντιληφθούν και οι φίλτατοι Αμερικανοί τη χρησιμότητα της πολιτικής αυτής, όμως έκτοτε ουδεμία συστημική τράπεζα αφέθηκε να καταρρεύσει και διεσώθη η συνοχή τόσο του χρηματοπιστωτικού συστήματος όσο και της οικονομίας.

Εάν ο επίτροπος για την εσωτερική αγορά ή οποιοσδήποτε άλλος στις Βρυξέλλες θεωρεί ότι πρέπει να εξευρεθεί ένας τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από ενδεχόμενες χρεοκοπίες τραπεζών, τότε οφείλει, πρώτον, να δει όσα έγιναν στις ΗΠΑ και, δεύτερον, να πράξει κάθε τι δυνατό ώστε να επιταχυνθεί η ενοποίηση της εποπτείας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Οι κανόνες δεν πρέπει να είναι γνωστοί μόνον στους καταθέτες, αλλά και στις τράπεζες.

Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης θα διαμορφώσει το πλέγμα εποπτείας που είναι απαραίτητο ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα αντίστοιχα του κυπριακού και θα ενισχύσει περαιτέρω την ευρωζώνη ως νομισματική οντότητα.

Αποτελεί δε μέγα ολίσθημα η επισήμανση του κ. Μπαρνιέ ότι ούτως ή άλλως οι τραπεζικές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ είναι και σήμερα «ανασφάλιστες» αφού δεν προστατεύονται από το κοινοτικό δίκαιο, καθώς ξεχνά τη βασικότερη παράμετρο επί της οποίας εδράζεται η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, όχι μόνον στην ευρωζώνη, αλλά παγκοσμίως:

Εκείνη της εμπιστοσύνης.

Γι' αυτό και λέγεται πιστωτικό το σύστημα Μισέλ…

Σου δίνω χρήματα να δανείσεις επειδή σε εμπιστεύομαι…
Αν δεν σε εμπιστεύομαι, δεν σου δίνω χρήματα, και άρα δανείζεις λιγότερο…

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v