Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ωχ βρε αδερφέ», με τις επενδύσεις τώρα…

Όσοι κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το είδαν το πρόβλημα, το αναγνώρισαν, όμως στάθηκαν παντελώς αδύναμοι να το εξαλείψουν. Έτσι, γραφειοκρατία, φοροδιαφυγή και αδιαφάνεια εξακολουθούν να μας μαστίζουν.

«Ωχ βρε αδερφέ», με τις επενδύσεις τώρα…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όσοι κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο τα τελευταία χρόνια το είδαν το πρόβλημα, το αναγνώρισαν, όμως στάθηκαν παντελώς αδύναμοι να το εξαλείψουν.

Έκαναν νόμους για fast-track επενδύσεις, έκαναν άλλους νόμους για μείωση των διοικητικών διαδικασιών που απαιτούνται για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τέλος έμειναν να κοιτούν τους νόμους, αλλά και το πρόβλημα, που επέμενε να υπάρχει σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια, διώχνοντας κακήν-κακώς όποιον ήθελε να βάλει τα λεφτά του στη χώρα μας.

Η γραφειοκρατία, από κοινού με τη φοροδιαφυγή και την αδιαφάνεια, αποτελούν ανοικτές πληγές σε αυτόν τον τόπο και συνάμα τις κυριότερες αιτίες για τη σημερινή μας κατάντια.

Δυσχεραίνουν όχι μόνον την υλοποίηση ξένων επενδύσεων στη χώρα, όπως φρόντισαν να μας θυμίσουν χθες οι φίλτατοι Κινέζοι, αλλά συνολικά την επιχειρηματική ζωή του τόπου και την καθημερινότητα του κάθε πολίτη.

Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της γραφειοκρατίας, η δημόσια διοίκηση έφθασε μέχρι το σημείο να δημιουργήσει ένα ολόκληρο δίκτυο εναλλακτικής εξυπηρέτησης των πολιτών, τα περίφημα ΚΕΠ, δίχως όμως να μπορέσει να κτυπήσει το κακό στη ρίζα του.

Σύμφωνα με μελέτη που υπογράφει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Επωνύμων Βιομηχανικών Προϊόντων, Ν. Καραγεωργίου, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα και η διαφθορά που αυτή παράγει υπολογίζονται σε 170 δισ. ευρώ ή 50% του συνολικού δημόσιου χρέους.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια μελέτη, η οποία επικαλείται επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ετήσια αποτίμηση της γραφειοκρατίας στη χώρα μας ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ.

Δίχως γραφειοκρατία, φοροδιαφυγή και αδιαφάνεια, η χώρα μας, ασφαλέστατα, δεν θα είχε φθάσει στα σημερινά της χάλια.

Οι ιστορίες καθημερινής τρέλας που όλοι μας έχουμε βιώσει ή έχουμε ακούσει από τον περίγυρό μας σχετικά με το τέρας της γραφειοκρατίας έχουν ένα προφανές κόστος.

Ένα κόστος το οποίο δεν θα χρειαζόταν να επωμιστούμε εάν η ίδια η δημόσια διοίκηση, πρώτον, απλοποιούσε τον τρόπο λειτουργίας της και, δεύτερον, αξιοποιούσε τις σύγχρονες μεθόδους πληροφορικής, ώστε να γνωρίζει εκ των προτέρων όσα αναθέτει στους πολίτες να αποδείξουν καθημερινά.

Γιατί να πρέπει ο κάθε πολίτης να επωμίζεται το βάρος προσκόμισης ενώπιον των δημόσιων υπηρεσιών του τάδε ή του δείνα πιστοποιητικού ή άλλου εγγράφου που εκδίδει το ίδιο το κράτος, όταν η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να αποτελεί μια «εσωτερική υπόθεση» για τη δημόσια διοίκηση;

Πότε, επιτέλους, θα κατορθώσει να υπερβεί την ανάγκη αυτοσυντήρησής του, μέσω της δικής μας εξόντωσης, αυτός ο πελώριος «λευκός ελέφαντας», που ακούει στο όνομα «κράτος»;

Όχι μόνον φέρει το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης για τη χρεοκοπία του τόπου, όχι μόνον είμαστε όλοι αναγκασμένοι να υφιστάμεθα το βάρος της υπερφορολόγησης για τη συντήρησή της, αλλά σήμερα η δημόσια διοίκηση αναδεικνύεται σε έναν από τους κυριότερους λόγους αποτροπής νέων επενδύσεων στην Ελλάδα και άρα εξόδου της από την κρίση.

Η τομή που επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με την υιοθέτηση νέων τεχνικών ελέγχου και ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, μέσω περιουσιολογίου, των δαπανών των φορολογουμένων, αποτελεί ασφαλώς τον δρόμο στον οποίο οφείλει να κινηθεί ολόκληρος ο δημόσιος τομέας.

Είναι αδιανόητο για ένα κράτος το οποίο ισχυρίζεται ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των λεγόμενων ανεπτυγμένων χωρών, να μην είναι πλήρως ηλεκτρονικοποιημένο και ψηφιοποιημένο έως σήμερα.

Το «ωχ βρε αδερφέ» έφθασε επιτέλους η ώρα να τελειώσει…

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v