Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας της ευρωζώνης

Το μήνυμα είναι γνωστό εδώ και αιώνες, αλλά στη χώρα μας το ξεχνάμε. Όταν βλέπεις το πρόβλημα «να έρχεται», προετοιμάσου ώστε να το αντιμετωπίσεις. Στην πατρίδα μας τι κάνουμε; Προγραμματισμό με ορίζοντα το «χθες»;

Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας της ευρωζώνης
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το μήνυμα είναι γνωστό εδώ και αιώνες, αλλά στη χώρα μας κατά κανόνα το ξεχνάμε.

Όταν βλέπεις το πρόβλημα «να έρχεται», προετοιμάσου ώστε να το αντιμετωπίσεις.

Ακόμη καλύτερα, βάσει των δεδομένων που έχεις στη διάθεσή σου αλλά και των προβλέψεων που μπορείς να κάνεις επ’ αυτών, σχεδίασε και προγραμμάτισε τις ενέργειές σου σε εύρος χρόνου. Με προοπτική ετών.

Όπως κάνουν οι σοβαρές χώρες.

Μία από αυτές, η Γερμανία, ανακοίνωσε χθες διά στόματος της φιλτάτης κ. Α. Μέρκελ, ότι προγραμματίζει το «άνοιγμα» της αγοράς εργασίας για την υποδοχή νέων εργαζομένων από το εξωτερικό, καθώς το 2025 υπολογίζει ότι θα διαθέτει έξι εκατομμύρια λιγότερους εργαζόμενους.

Με άλλα λόγια, προγραμματίζει τι γίνεται στην οικονομία της και μάλιστα μακροπρόθεσμα, με ορίζοντα πέραν της δεκαετίας.

Στην πατρίδα μας τι κάνουμε; Προγραμματισμό με ορίζοντα ούτε καν το αύριο, αλλά το χθες;

Για παράδειγμα, για μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας και κρέμεται από την «επόμενη δόση» των δανειστών της, η Ελλάδα εμφανίζει έναν απίθανο στρουθοκαμηλισμό στο ζήτημα της είσπραξης των φόρων…

Από τη μια πλευρά, κραδαίνει τη σπάθα των φόρων ακινήτων για το 2010, το ’11, το ’12 και το ’13 πάνω από τα κεφάλια των φορολογουμένων - ιδιοκτητών ακινήτων, σωρεύοντας υποχρεώσεις μιας τετραετίας μέσα σε μία και μόνον χρήση, και από την άλλη σφυρίζει αδιάφορα για τη συλλογή της φορολογίας εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης.

Αν και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός είχε κάθε δυνατότητα να ενεργοποιήσει τις σχετικές σελίδες στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS-NET αλλά και να εκδώσει τις σχετικές φόρμες υποβολής εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων, ήδη από τον Φεβρουάριο, έχουμε φθάσει στα μέσα Μαΐου και η υπόθεση πάει από παράταση σε παράταση…

Ωσάν η Ελλάδα να μην είχε ανάγκη από τα χρήματα…

Στην εύλογη δε επισήμανση ότι ακολουθεί αυτήν την πολιτική με στόχο να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τους φορολογουμένους, είναι απορίας άξιον πώς κανείς από τους φωστήρες της τρόικας ή του οικονομικού επιτελείου δεν προνόησε ώστε να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση τρόπου καταβολής υποχρεώσεων, οι οποίες δεν είναι ληξιπρόθεσμες

Η ρύθμιση της περίφημης «ύστατης ευκαιρίας», που προβλέπει έως και 48 δόσεις, αφορά ως γνωστόν μόνον ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έως τις 31/12/2012 και αποκλείει τη ρύθμιση όσων δημιουργήθηκαν μεταγενέστερα.

Αντίθετα, απαγορεύει την ένταξη όσων φορολογουμένων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προηγουμένων χρήσεων σε αυτήν, εάν προηγουμένως δεν διευθετήσουν τις οφειλές τους που αφορούν στο τρέχον έτος.

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα, επιβραβεύει όσους δεν είναι ενήμεροι ως προς τις ρυθμισμένες οφειλές τους προηγουμένων ετών, επιτρέποντάς τους να τις εντάξουν στη νέα ρύθμιση, κάτι που απαγορεύει για όσους καταβάλλουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους…

Ένα πραγματικό θέατρο του παραλόγου και μια παντελής απουσία προγραμματισμού…

Αν όμως είναι έτσι τα πράγματα, ας μην ψάχνουμε να βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους για την κατάντια μας, αλλά ας περιοριστούμε στον ρόλο του τζίτζικα, του καλοκαιριού…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v