Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για μια Ελλάδα δίχως μνημόνιο

Το ζητούμενο δεν είναι μόνον η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του διεθνούς επενδυτικού κοινού ώστε να ξανανοίξουν οι πόρτες των αγορών. Κυριότερα, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των κατοίκων της χώρας προς την ίδια.

Για μια Ελλάδα δίχως μνημόνιο
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η Ελλάδα δίχως μνημόνιο, για την οποία μίλησε χθες ο φίλτατος κ. Α. Σαμαράς, απευθυνόμενος στη μεγαλύτερη ένωση παραγωγικών τάξεων της χώρας, τον ΣΕΒ, παραμένει ένα προφανές ζητούμενο.

Ένα ζητούμενο το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν η χώρα δεν κατορθώσει να απαλλαγεί από το «βολικό, αλλά χρεοκοπημένο» παρελθόν της, όπως φρόντισε να μας θυμίσει χθες ο επίσης φίλτατος κ. Δ. Δασκαλόπουλος.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνον η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του διεθνούς επενδυτικού κοινού, ώστε να ξανανοίξουν οι πόρτες των αγορών για τη χώρα.

Το ζητούμενο, κυριότερα, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των κατοίκων αυτής της χώρας προς την ίδια, τους θεσμούς της και όσους καλούνται να τους υπηρετήσουν.

Εάν ο Έλληνας δεν κατορθώσει να πιστέψει για ακόμη μία φορά στις ικανότητες της πατρίδας του και της οικονομίας που αυτή διαθέτει, μικρά περιθώρια αισιοδοξίας υπάρχουν για μια πραγματικά καλύτερη ημέρα.

Εάν δεν καταστεί πεποίθηση, με έργα και πράξεις, ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει ως γνώμονα λειτουργίας την αυτοσυντήρησή του ή το προσωπικό όφελος όσων τον απαρτίζουν, από πολιτικές ή μη θέσεις, αλλά το συμφέρον και την εξυπηρέτηση των πολιτών, δύσκολα θα υπάρξει αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης που οφείλει να απορρέει μεταξύ πολιτών και κράτους, σε μια συντεταγμένη και δίκαιη πολιτεία.

Όλα αυτά δοκιμάζονται και κρίνονται στην καθημερινότητα. Στην πράξη.

Δοκιμάζονται και κρίνονται τη στιγμή που προσεγγίζει ο καθένας από εμάς το γκισέ μιας δημόσιας υπηρεσίας, στην προσπάθειά του είτε να πληρώσει, είτε να στήσει μια καινούργια δουλειά, είτε να εξυπηρετήσει την όποια ανάγκη συναλλαγής του με το Δημόσιο.

Το «βολικό και χρεοκοπημένο» καθεστώς στο οποίο όλοι μας ζήσαμε αυτά τα χρόνια αποδόμησε αυτήν τη σχέση εμπιστοσύνης.

Υπό το πρίσμα αυτό, για να λειτουργήσει ξανά η χώρα και η οικονομία της, κρίσιμη παράμετρος δεν είναι μόνον η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ανάκτηση ρευστότητας από τις επιχειρήσεις και η ταχύτερη, έτσι, δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Κυριότερη είναι η ανάκτηση της πεποίθησης ότι η επιχειρηματικότητα δεν συνιστά ποινικό αδίκημα, αλλά η δραστηριότητα μέσω της οποίας η χώρα μπορεί να ανακτήσει τη χαμένη κυριαρχία της.

Με απλά λόγια, αν κάποιος δεν πιστεύει σε έναν τόπο, γιατί να επενδύσει σε αυτόν;

Αν βρίσκει μπροστά του αναχώματα, είτε από το ίδιο το κράτος, όπως χρόνια τώρα έχει συνηθίσει, είτε από τις κάθε λογής συντεχνίες, επαγγελματικές, τοπικιστικές ή άλλες, γιατί να βάλει τα λεφτά του σε αυτόν τον τόπο.

Όταν η έννοια του σεβασμού προς τον πολίτη χάνεται στις ατέλειωτες ουρές των ασφαλιστικών ταμείων, στις καθυστερήσεις στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, που φθάνουν σε βαθμό αρνησιδικίας ή στις απεργίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε καιρό πανελλαδικών εξετάσεων, μικρή ελπίδα υπάρχει για την ανάκτηση αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης.

Ελλάδα δίχως μνημόνιο, δηλαδή, κυρίαρχη και ανεξάρτητη, σημαίνει Ελλάδα που μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της.

Ελλάδα που παράγει, που εξάγει, που αναπτύσσεται.

Σημαίνει, πολύ απλά, μια χώρα που δεν ανέχεται ούτε τους φοροφυγάδες, ούτε τα λαμόγια, ούτε τους επίορκους, αλλά διαθέτει ισονομία και αποτελεσματικότητα.

Η Ελλάδα αυτή, όμως, δεν αφορά μόνον τον κ. Σαμαρά ή την τρικομματική κυβέρνηση, της οποίας ηγείται.

Αφορά όλους μας και την ανοχή ή την προσπάθεια που είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε.



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v