Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπέρνουν κουρέματα και θερίζουν διάλυση…

Στην ευρωζώνη υπάρχει κάποιος νοσηρός νους, που ξυπνά κάθε πρωί και απεργάζεται σχέδια για τη διάλυσή της. Αλλιώς δεν εξηγείται το νέο εφεύρημα περί συμμετοχής και της διατραπεζικής αγοράς στη διάσωση τραπεζών.

Σπέρνουν κουρέματα και θερίζουν διάλυση…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στην ευρωζώνη, είναι βέβαιον, υπάρχει κάποιος νοσηρός νους, ο οποίος ξυπνά κάθε πρωί και απεργάζεται σχέδια για τη διάλυσή της.

Το κακό στην υπόθεση αυτή δεν είναι τόσο η ύπαρξη αυτού του νου, όσο το γεγονός ότι οι άνθρωποι που είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις του τείνουν ευήκοον ους.

Μόνον υπό το πρίσμα αυτό είναι δυνατόν να ερμηνευτεί η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται, τόσο κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, όσο και εσχάτως, για την αποδόμηση της εμπιστοσύνης προς το κοινό νόμισμα αλλά και προς το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης.

Το σχέδιο κοινοτικής νομοθεσίας που θα εξετάσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών των 27 στο Ecofin και θα βρει εφαρμογή, εφόσον εγκριθεί, κυρίως στην ευρωζώνη, πέραν της «τιμωρίας» που επιφυλάσσει για τους μεγαλοκαταθέτες άνω των 100.000 ευρώ, με την υποχρεωτική συμμετοχή τους σε «διασώσεις» τραπεζών, προβλέπει επίσης και μια μορφή αντιστοίχου «κουρέματος» των διατραπεζικών καταθέσεων.

Μολονότι δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές τι είδους συμμετοχή επιφυλάσσεται στη διατραπεζική αγορά, στο επίκεντρο του «ενδιαφέροντος» εμφανίζονται να είναι οι διατραπεζικές καταθέσεις διάρκειας έως ενός μηνός.

Έτσι, λοιπόν, στον βαθμό που όλα αυτά γίνουν πράξη, πέραν των μετόχων των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, στη διαδικασία «διάσωσης» ή bail-in θα συμμετέχουν οι κάθε λογής πιστωτές των τραπεζών αυτών, βλέπε κάτοχοι ομολόγων ή άλλων αξιογράφων που έχουν εκδώσει τα πιστωτικά ιδρύματα, οι «ανασφάλιστοι» καταθέτες άνω των 100.00 ευρώ, αλλά και η διατραπεζική αγορά.

Όλα αυτά, δε, ενώ δεν έχει ακόμη επουλωθεί πλήρως το πλήγμα εμπιστοσύνης από το οποίο υπέφερε αυτή η αγορά, ως αποτέλεσμα της πιστωτικής κρίσης, η οποία ξέσπασε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και οδήγησε σε ένα πλήρες «πάγωμα» των σχέσεων μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Απαιτήθηκε η διοχέτευση φθηνών κεφαλαίων ύψους 1 τρισ. ευρώ στη διατραπεζική αγορά, εκ μέρους της ΕΚΤ, και η πλήρης αναθεώρηση των κανόνων περί παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να αρχίσει η σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών.

Μια σχέση εμπιστοσύνης η οποία υπέστη πρόσφατα ένα νέο ρήγμα, χάρις στο προηγούμενο που δημιούργησε η κυπριακή κρίση, μέσω της συμμετοχής «μεγαλοκαταθετών» στη διάσωση δύο κυπριακών τραπεζών, αλλά και των έκτακτων μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, που τέθηκαν σε εφαρμογή.

Αντίστοιχα, όσο απαραίτητα και εάν ήσαν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία εφαρμόζονται σε σειρά κρατών μελών της ευρωζώνης, όπως και στην Ελλάδα, ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι αναχαίτισαν την αναπτυξιακή διαδικασία ολόκληρης της ευρωζώνης και έπληξαν την ισχύ του ενιαίου νομίσματος.

Με άλλα λόγια, μια νομισματική ένωση, η λειτουργία της οποίας εδράζεται σε ένα χαλαρό πλαίσιο κανόνων, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο επανειλημμένως έχουν παραβιάσει ακόμη κι οι ισχυρότερες εκ των κρατών μελών της, και η οποία δεν διαθέτει ούτε ενιαία δημοσιονομική εποπτεία, ούτε κεντρική τράπεζα με ρόλο ύστατου δανειστή, αλλά και ούτε ενιαία τραπεζική εποπτεία, επιχειρεί να λύσει τα προβλήματά της αποδομώντας την κυριότερη παράμετρο λειτουργίας σε μια οικονομία αλλά και το πιστωτικό σύστημα.

Αυτήν της εμπιστοσύνης.

Όλα αυτά, δε, ώστε να εξευμενιστούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι και εν δυνάμει ψηφοφόροι της κ. Α. Μέρκελ…

Αν στο μεταξύ, βέβαια, με τη στρατηγική αυτή αποσαρθρωθεί εντελώς το οικοδόμημα του ευρώ, αυτό θα είναι μια άλλη υπόθεση…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v