Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνοντας πολύτιμο κεφάλαιο…

Ένας τόπος δίχως ανάπτυξη, που μόνον απομυζά τους πολίτες του και δεν τους προσφέρει ευκαιρίες, είναι ένας τόπος με τραχύ μέλλον. Ένας τόπος τον οποίο πολλοί από τους «καλούς» είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν…

Χάνοντας πολύτιμο κεφάλαιο…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ο Μάκης και ο Γιάννης, δύο καλοί μου φίλοι, γύρω στα σαράντα αμφότεροι, βρήκαν δουλειές και θα φύγουν στο εξωτερικό.

Στην Αγγλία ο Μάκης, όπου σπούδασε γιατρός, άλλωστε, στη Γαλλία ο Γιάννης, όπου έγινε δεκτός σε θέση ανώτερου στελέχους μεγάλης εταιρείας πληροφορικής.

Αμφότεροι θα αφήσουν εδώ εργασίες, περίπου αντίστοιχες, από τις οποίες όμως δεν πληρώνονται, όπως δηλώνουν, επαρκώς.

Βασισμένοι στις γνώσεις και στις ικανότητές τους θα αναζητήσουν στο εξωτερικό όσα δεν μπορεί, πλέον, να τους προσφέρει η πατρίδα τους από πλευράς απασχόλησης.

Σαν τον Μάκη και τον Γιάννη υπάρχουν πολλοί.

Νέοι άνθρωποι, με σπουδές στο εξωτερικό, οι οποίοι αποφασίζουν, κατά τρόπο νηφάλιο και ορθολογικό, να αναζητήσουν τις τύχες τους εκτός Ελλάδος.

Άλλοι που βρίσκονται ήδη έξω απλώς δεν θα επιστρέψουν.

Για ποιον λόγο, διερωτώμαι, να επέστρεφε για να εργαστεί στην πατρίδα της μια λαμπρή νέα επιστήμων, όπως η κ. Ελένη Αντωνιάδου, η οποία πρόσφατα αναδείχθηκε Γυναίκα της Χρονιάς στην ετήσια εκδήλωση «2013 FDM Everywoman In Technology Awards», στο Λονδίνο;

Όπως γράφει η κ. Ι .Φωτιάδη στην «Καθημερινή», η κ. Αντωνιάδου «ζει έξι μήνες στο Σικάγο και έξι στη Σίλικον Βάλεϊ και εργάζεται ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά πρότζεκτ, που αφορούν την αναγεννητική ιατρική και τη νανοτεχνολογία».

Η Ελληνίδα επιστήμονας δημιούργησε μια τεχνητή τραχεία, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε ασθενή που έπασχε από καρκίνο και είχε, μάλιστα, ιδιαίτερα επιτυχή αποτελέσματα.

Το 2012 επελέγη μεταξύ 1.200 φοιτητών για να φοιτήσει στη NASA Academy. Σήμερα, εργάζεται στον Τομέα Βιοεπιστημών, Νανοτεχνολογίας και Εξερεύνησης του πλανήτη Άρη, στη Σίλικον Βάλεϊ.

Ταυτόχρονα, ίδρυσε την Transplants Without Donors LLC (Μεταμοσχεύσεις χωρίς δότες), αντικείμενο της οποίας είναι η παραγωγή τεχνητών οργάνων ως εναλλακτικής μεταμοσχευτικής μεθόδου και εκπονεί τη διατριβή της στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι, έχοντας, μάλιστα, εννέα υποτροφίες.

Δίχως να την έχω ρωτήσει, μπορώ, νομίζω, με ασφάλεια να προεξοφλήσω ότι η κ. Αντωνιάδου δεν σκέπτεται να εργαστεί στην Ελλάδα.

Όπως, πλέον, ούτε και άνθρωποι όπως ο Μάκης και ο Γιάννης, οι οποίοι ήδη εργάζονταν εδώ και έστηναν καλές καριέρες, ο καθένας στο μονοπάτι που είχε διαλέξει.

Πέρα από τα δεινά που επιφυλάσσει για κάθε πολίτη αυτής της χώρας η παρούσα κρίση, θα έχει καταλυτική επίδραση στην περαιτέρω ζωή όλων μας και συνολικά σε αυτό που ονομάζουμε πατρίδα.

Ο τόπος χάνει το πολυτιμότερο κεφάλαιό του. Νέους ανθρώπους, με καλές σπουδές, πρόθυμους να εργαστούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, για την προκοπή τόσο των ιδίων και των οικογενειών τους, όσο και, συνεπαγωγικά, του κοινωνικού συνόλου.

Ένας τόπος δίχως ανάπτυξη, που μπορεί πλέον μόνον να απομυζά τους πολίτες του και να μην τους προσφέρει ευκαιρίες, είναι ένας τόπος με τραχύ μέλλον.

«Είχα την ευτυχία να γεννηθώ στη χώρα του φωτός, την Ελλάδα, εκεί που η φιλοσοφία, η τέχνη και η λογοτεχνία αναπτύχθηκαν και αποτέλεσαν τη βάση των σύγχρονων επιστημών», λέει η 25χρονη Ελένη Αντωνιάδου στην «Καθημερινή».

Εύηχα λόγια, με μικρή όμως ανταπόκριση σε όσα βιώνουν συνομήλικοί της, σήμερα, στον τόπο τους.

Πολλοί από αυτούς θα αναζητήσουν τις τύχες τους στο εξωτερικό.

Όσοι μείνουν πίσω, εκτός από την κρίση και όσα τη συνοδεύουν, θα ζήσουν σε μια πατρίδα πιο φτωχή από κάθε πλευρά.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v