Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυπριακή σαλάτα με Γκρίλο, Ρώσους και ευρώ

Οποιαδήποτε απόφαση και αν λάβει σήμερα η Λευκωσία σχετικά με την εφάπαξ επιβολή τέλους επί των καταθέσεων στις τράπεζες της χώρας, η εικόνα του πιστωτικού συστήματος της Κύπρου θα πληγεί.

Κυπριακή σαλάτα με Γκρίλο, Ρώσους και ευρώ
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κατά κανόνα, όλοι έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις των πράξεών τους.

Για άλλους νωρίτερα, για άλλους αργότερα, αλλά αυτή η στιγμή κάποτε φθάνει για όλους, ή εν πάση περιπτώσει για τους περισσότερους.

Έτσι, σήμερα, τόσο η Κύπρος όσο και η Ευρώπη εισπράττουν τα επίχειρα των δικών τους επιλογών.

Η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατακρήμνιση του αμφιλεγόμενου χρηματοοικονομικού μοντέλου, επί του οποίου στηρίχθηκε η ανάπτυξη του τραπεζικού της τομέα την τελευταία δεκαετία, και την απώλεια των προνομίων της ως «φορολογικού παραδείσου».

Οποιαδήποτε απόφαση και αν λάβει σήμερα η κυπριακή Βουλή σχετικά με την εφάπαξ επιβολή τέλους επί των καταθέσεων στις τράπεζες της χώρας, η εικόνα του πιστωτικού συστήματος της Κύπρου θα πληγεί.

Εάν αποφασιστεί η επιβολή τέλους ως ποσοστού επί των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, όποιο και εάν είναι αυτό, πρώτον παραβιάζεται το κοινοτικό κεκτημένο περί εγγύησης των καταθέσεων έως του συγκεκριμένου ποσού και, δεύτερον, επιβεβαιώνεται η πεποίθηση ότι οι κυπριακές αρχές είναι προετοιμασμένες να φθάσουν έως και στην καταλήστευση του αποταμιεύματος των μικροκαταθετών, χάριν της προστασίας κεφαλαίων αμφιλεγόμενης νομιμότητας, που βρίσκονται κατατεθειμένα στα εδάφη της.

Εάν αποφασιστεί η πλήρης άρση του βάρους του τέλους αυτού από τους ώμους των μικροκαταθετών και η μετατόπισή του σε εκείνους των μεγαλοκαταθετών, μεταξύ των οποίων και οι λεγόμενοι Ρώσοι «ολιγάρχες», η Κύπρος κινδυνεύει με τη φυγή των κεφαλαίων αυτών, τα οποία μόνον σε ό,τι αφορά τη Ρωσία εκτιμώνται σε περίπου 35 δισ. ευρώ. Εξέλιξη με προφανείς επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του πιστωτικού της συστήματος.

Αντίστοιχα, οι φίλτατοι Ευρωπαίοι, που επέλεξαν να «παίξουν» με την πλέον θεμελιώδη αξία επί της οποίας εδράζεται το πιστωτικό σύστημα, εκείνην της «πίστης», βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τη διάχυτη αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της ευρωζώνης ως ενός συντεταγμένου νομισματικού χώρου, ο οποίος προφυλάσσει, πρώτον, τις καταθέσεις των μικροαποταμιευτών και, δεύτερον, τη συνολική σταθερότητα του συστήματος από τις αναταράξεις που συνεπάγεται είτε η κατάρρευση τραπεζών, είτε, κυριότερα, ολόκληρων κρατών.

Ποια θα ήταν, για παράδειγμα, η στάση του Eurogroup, και ιδίως του λεγόμενου κυρίαρχού του, Β. Σόιμπλε, εάν ο φίλτατος Κύπριος ομόλογός του, Μ. Σαρρής, επικουρούμενος από τον νεοεκλεγέντα κ. Ν. Αναστασιάδη, επιδείκνυε κάθετα αρνητική στάση στις απαιτήσεις του περί «κουρέματος» των καταθέσεων;

Θα άφηνε την Κύπρο να χρεοκοπήσει, επιμένοντας στους ισχυρισμούς του ότι η χώρα αυτή δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη;

Οι αντιδράσεις ολόκληρης της Ευρώπης ή μάλλον της Υφηλίου, επί ένα τριήμερο, δεν τον έπεισαν περί του αντιθέτου; Είναι απαραίτητο να δει «χειροπιαστές αποδείξεις» ως προς την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας;

Από την εκδήλωση της κρίσης στην ευρωζώνη, οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίχθηκε η προσπάθεια αντιμετώπισής της αφορούσαν στη διάσωση πιστωτικών ιδρυμάτων και κρατών, υπό τον όρο της προστασίας των μικροκαταθετών και μικροομολογιούχων.

Με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, η τύχη όσων τολμούν να επενδύουν σε ομόλογα κρατών της περιφέρειας της ευρωζώνης έγινε γνωστή. Με το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων θα λυθεί και όποια απορία υπήρχε σχετικά με την τύχη των μικροκαταθετών…

Όσο για τους «μεγάλους», η μεν περιφέρεια θα πρέπει να αρχίσει να τους ξεχνά, ο δε «πυρήνας» να μετρά αντίστροφα, έως ότου κάνει το ίδιο.

Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν περισσότερο δόκιμοι τρόποι για την αποστολή «μηνυμάτων» είτε στην Ιταλία και τους οπαδούς του κ. Γκρίλο, είτε στους Ρώσους ολιγάρχες, από ό,τι η αμφισβήτηση των πλέον θεμελιωδών όρων λειτουργίας του πιστωτικού συστήματος…



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v