Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτώντας με το κεφάλι στην κρίση

Η αναβολή λήψης δυσάρεστων, ίσως, αλλά αναγκαίων αποφάσεων χθες, ακύρωσε προσπάθειες μηνών για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας έναντι εταίρων και δανειστών. Ήταν κάτι που άξιζε τον κόπο;

Βουτώντας με το κεφάλι στην κρίση
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν μια συζήτηση, όπως αυτή που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα των δανειστών της, φθάνει στο ανώτατο δυνατό της επίπεδο, δηλαδή στον πρωθυπουργό, η έκβασή της οφείλει να είναι θετική.

Εάν δεν είχε διασφαλιστεί η έκβαση αυτή, η συζήτηση δεν έπρεπε να είχε φθάσει σε αυτό το επίπεδο.

Οποιαδήποτε άλλη τροπή της συνιστά στην καλύτερη περίπτωση καθυστέρηση και στη χειρότερη ναυάγιο.

Υπό το πρίσμα αυτό, η χθεσινοβραδινή διακοπή των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, δίχως την επίτευξη συμφωνίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη.

Η δόση ύψους 2,8 δισ. ευρώ, που γνωρίζαμε ότι θα λάβει η χώρα μας τον Μάρτιο, «ετεροχρονίζεται», το νωρίτερο για τον Απρίλιο, ενώ αμφιβολίες γεννώνται και για τη δόση ύψους 6 δισ. ευρώ, που υποτίθεται ότι θα λαμβάναμε έως το τέλος Απριλίου.

Σε μια οικονομία η οποία ήδη πάσχει από οξύτατο πρόβλημα απουσίας ρευστότητας, η εξέλιξη αυτή προφανώς δεν είναι ευπρόσδεκτη.

Η αποπληρωμή των προμηθευτών του δημοσίου, η οποία ήδη γίνεται με το σταγονόμετρο, θα καθυστερήσει περαιτέρω, όπως και η πολλαπλασιαστικά θετική επίδραση που αναμενόταν ότι αυτή θα είχε στην οικονομία.

Το κυριότερο όμως πλήγμα από τη χθεσινοβραδινή διακοπή των συνομιλιών αφορά στα μηνύματα που αυτή στέλνει τόσο προς τους εταίρους και δανειστές μας όσο και προς τις αγορές.

Ο κ. Α. Σαμαράς θα εμφανιστεί σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. δίχως μια συμφωνία στην τσέπη, δημιουργώντας σκιές και αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντί τους.

Με άλλα λόγια, αντιστρέφοντας, τουλάχιστον έως έναν βαθμό, τις θετικές εντυπώσεις που επικρατούσαν αναφορικά με την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και αναχαιτίζοντας τη διαδικασία αποκατάστασης της αξιοπιστίας της.

Σε ανάλυσή της, χθες, η Eurobank εκτιμούσε ότι η θετική αξιολόγηση από την τρόικα αποτελεί μονόδρομο, καθώς η μη ολοκλήρωσή της ανοίγει και πάλι τον δρόμο ώστε η Ελλάδα να καταστεί «ειδική περίπτωση», αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις περί εξόδου της από την ευρωζώνη.

Ήδη, τα «spreads» των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έχουν ανακόψει την πτωτική πορεία που εμφάνιζαν την προηγούμενη περίοδο, ως αποτέλεσμα των ανησυχιών που δημιουργούν τόσο η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία όσο και η απουσία επίτευξης συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της Κύπρου.

Μολονότι ο κ. Ι. Στουρνάρας, υπουργός των Οικονομικών, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις χθες, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει σημαντική πρόοδος» και ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ «είναι διασφαλισμένη κατά την άποψή μου», γεγονός παραμένει ότι συμφωνία δεν υπήρξε.

Σε μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα, όπως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ο τρόπος είσπραξης του φόρου επί της ακίνητης περιουσίας, τα «κόκκινα» δάνεια, το πρόγραμμα μείωσης των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα και η αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν ανακοινώθηκε συμφωνία.

Δίχως να είναι απολύτως σαφές τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Στουρνάρας λέγοντας ότι «υπάρχει σημαντική πρόοδος», το βέβαιον είναι ότι η χώρα μας εισήλθε στην τελευταία διαδικασία αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης των δεσμεύσεών της ελλιπώς προετοιμασμένη.

Εάν είχε προετοιμαστεί καταλλήλως, θα έπειθε. Χθες, μετά την άκαρπη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους της τρόικας, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από 24ωρη αναβολή της, κατέστη σαφές ότι δεν έπεισε.

Αντίθετα, ανέβαλε τη λήψη ίσως δυσάρεστων, αλλά σαφώς αναγκαίων αποφάσεων για αργότερα. Έτσι, όμως, άνοιξε τον δρόμο πιθανώς για νέα μέτρα και ακύρωσε, τουλάχιστον έως έναν βαθμό, αιματηρές προσπάθειες πολλών μηνών.

Άξιζε τον κόπο;


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v