Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αποκάλυψη τώρα» στην Ελλάδα…

Ποτέ πριν, σε καιρό ειρήνης, δεν είχε βιώσει η χώρα μας μια τόσο δραματική συρρίκνωση εισοδημάτων και δυνατότητας παραγωγής πλούτου, όπως αυτή που αντιμετωπίζει σήμερα. Η «αποκάλυψη» είναι προ των πυλών…

«Αποκάλυψη τώρα» στην Ελλάδα…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι έρευνες, όπως αυτή που δημοσιοποίησε χθες η ΓΣΕΒΕΕ, για την εξαμηνιαία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις, είναι χρήσιμα εργαλεία.

Σε μια χώρα, δε, όπως η δική μας, στην οποία η συντριπτική πλειονότητα της επιχειρηματικής δράσης, σε ποσοστό 99,6%, αφορά σε ακριβώς αυτές τις επιχειρήσεις, η σημασία τους είναι καταλυτική, καθώς αντικατοπτρίζουν την τάση της αγοράς και των επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως η μεταποίηση, το εμπόριο και οι υπηρεσίες.

Η εικόνα που ζωγράφισε χθες, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Δ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ήταν κάτι περισσότερο από μελανή.

Αν και η ταχύτητα με την οποία επιδεινώνονται οι κυριότεροι δείκτες για τα οικονομικά μεγέθη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμφανίζει οριακή επιβράδυνση, η αγορά έχει μπει στον σκληρό πυρήνα της κρίσης και το 2013 χαρακτηρίζεται ως έτος "αποκάλυψης" για επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και συνολικά για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ, η καθαρή μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων θα είναι 55.000, γεγονός που θα οδηγήσει στην απώλεια ακόμη 195.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί) και θα εκτοξεύσει τον επίσημο αριθμό των ανέργων σε πάνω από 1,5 εκατ. ανθρώπους.

Για όσους ήσαν, όμως, χθες, γύρω στις 8.30 το πρωί σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, έρευνες όπως αυτή, απλώς δίνουν τη «μεγάλη εικόνα» σε σχέση με όσα είδαν με τα ίδια τους τα μάτια.

Στην Πατησίων, την Γ΄ Σεπτεμβρίου, την Ακαδημίας και συνολικά στο κέντρο της πόλης, οι δρόμοι που άλλοτε έσφυζαν από κίνηση αυτήν την πρωινή ώρα, με τον κόσμο να πηγαίνει στις δουλειές του, ήσαν έρημοι.

Καταστήματα με κατεβασμένα ρολά και λουκέτα στην πόρτα, άδειες προθήκες από εμπορεύματα και στις στάσεις ελάχιστοι να περιμένουν το λεωφορείο.

Την ίδια ώρα, σε κεντρική εφορία (Δ.Ο.Υ.) της Αθήνας δεν υπήρχαν ουρές φορολογουμένων μπροστά από το Ταμείο για την πραγματοποίηση κάποιας πληρωμής, αλλά ούτε καν και στο γκισέ όπου γίνονται οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού όλοι περιμένουν το αποτέλεσμα των «διαπραγματεύσεων» με την τρόικα για τον αριθμό των δόσεων.

Όταν δεν παράγεται χρήμα, όταν δεν κυκλοφορεί χρήμα, ουδείς εισπράττει.

Η αγορά βρίσκεται σε ακινησία και σε παρακμή, οι πολίτες χάνουν τις δουλειές τους και αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανέχειας και τα έσοδα του κράτους καταβαραθρώνονται.

Τι μας οδήγησε μέχρις εδώ το γνωρίζουμε όλοι.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι κατά πόσον όσοι κρατούν τα ηνία αυτού του τόπου μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βάλουν ένα τέλος στη συνεχιζόμενη κατρακύλα.

Ακόμη όμως και εάν αύριο το πρωί, ως διά μαγείας, η Ελλάδα απαλλασσόταν από τη μάστιγα της φοροδιαφυγής και δεν χρειαζόταν να υπερφορολογήσει τους πολίτες της, ώστε να διατηρήσει ακέραιο τον υπερτροφικό και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα της, και ακόμη και εάν απαλλασσόταν από την εφιαλτική αδιαφάνεια και τη γραφειοκρατία που εξακολουθούν να ορθώνονται σήμερα ως τα κυριότερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, θα υπήρχε πραγματικό φως στο τούνελ;

Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.

Οι δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν την τελευταία τριετία δεν θα ανοίξουν ξανά εν μια νυκτί.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες, πάνω από 260 χιλιάδες πέρυσι, που έχασαν τις δουλειές τους δεν θα τις ξαναβρούν μέσα σε μία ημέρα.

Το φως στο τούνελ, ακόμη και εάν οι αριθμοί του ΑΕΠ μας χαμογελάσουν ξανά εφέτος ή στις αρχές του επόμενου χρόνου, όπως μας λέγει ο φίλτατος κ. Ι. Στουρνάρας, θα αργήσει να φανεί.

Όσο οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις αργούν να τις πάρουν ή εμφανίζονται αδύναμοι να το πράξουν, τόσο μεγαλώνει, κατά τρόπο δυσανάλογο, το έδαφος που πρέπει να καλυφθεί ώστε να επιστρέψει σε μια, ακόμη και περιορισμένη, ομαλότητα η οικονομία.

Όσο οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν, όσο το κράτος παρατείνει τον ασφυκτικό εναγκαλισμό στον οποίο υποβάλλει την οικονομία χρόνια τώρα, όσο παρατείνεται η υπερφορολόγηση, τόσο θα συρρικνώνεται ο ιδιωτικός τομέας και θα χάνουν οι άνθρωποι τις δουλειές τους.

Το αντιλαμβάνεται κανείς αυτό;


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v