Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχρεωτική μια νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων

Αν το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θεωρείται «ώριμο» ώστε να τεθεί στην τρόικα, τότε εκείνο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο πρέπει να θεωρείται «παραγινωμένο»…

Υποχρεωτική μια νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θεωρείται «ώριμο» ώστε να τεθεί στην τρόικα, όπως μας είπε χθες ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τότε εκείνο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο πρέπει να θεωρείται υπερώριμο και «παραγινωμένο»…

Περισσότεροι από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι πολίτες δεν έχουν κατορθώσει να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου, και χρωστούν μικρά ή μεγαλύτερα ποσά στο Δημόσιο, υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και της ραγδαίας μείωσης των εισοδημάτων τους στη διάρκεια της ύφεσης που πλήττει τη χώρα.

Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα ήσαν έως τώρα συνεπείς φορολογούμενοι, κατά κανόνα μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι πιθανότατα για πρώτη φορά στον φορολογικό τους βίο έχουν περιέλθει σε οικονομική αδυναμία και πασχίζουν να τα φέρουν βόλτα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, υπό το φως του ογκόλιθου των φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν σωρευτεί στις πλάτες τους την τελευταία διετία.

Ως αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν στη διάρκεια του 2012 κατά 13,178 δισ. ευρώ, ήτοι με ρυθμό της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ τον μήνα, γεγονός το οποίο ώθησε το υπουργείο Οικονομικών σε απειλές κατασχέσεων και ποινικών διώξεων προς όσους χρωστούν, ιδίως ποσά άνω των 5.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια τακτική η οποία θα έχει μόνον μερική επιτυχία.

Αν και τα ραβασάκια έχουν αρχίσει να φθάνουν στην πόρτα των φορολογουμένων, «ουρές» για την αποπληρωμή των χρεών αυτών δεν σχηματίζονται στις εφορίες και ούτε πρόκειται να σχηματιστούν εάν δεν αλλάξουν ριζικά οι όροι αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το σημερινό καθεστώς επιτρέπει 26 έως και 48 δόσεις, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες όφειλαν να επαρκούν για τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών αυτών. Όμως, οι συνθήκες κάθε άλλο παρά κανονικές είναι.

Η πρόσφατη ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση μέρους των παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών, πτωχευμένων και άλλων εταιριών ή φυσικών προσώπων, διαχωρίζοντάς τις σε εισπράξιμες και μη, καταδεικνύει ότι το πρόβλημα ενίοτε αντιμετωπίζεται με ρεαλιστικό τρόπο.

Αντίστοιχα, τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υιοθέτηση ενός μόνιμου τρόπου αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, με αριθμό δόσεων που μπορεί να φθάνει έως και τις 100, εξαρτωμένης της οικονομικής κατάστασης του υπόχρεου και του ύψους της οφειλής, καταδεικνύουν, αντίστοιχα, ότι και σε αυτήν την περίπτωση ο ρεαλισμός δεν είναι απών.

Η παρούσα διαδικασία αξιολόγησης, από την τρόικα, της πορείας υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο την παράθεση των πραγματικών συνθηκών που υφίστανται σήμερα στην ελληνική οικονομία και σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό ή επιχείρηση.

Το να αγνοεί κανείς τις συνθήκες αυτές είναι σαν να εθελοτυφλεί.

Η δυσπραγία, προ της οποίας βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, επιτάσσει την προσφυγή σε περισσότερο λογικές και ρεαλιστικές μεθόδους αντιμετώπισης του ζητήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αντί των ποινικών διώξεων και των κατασχέσεων στις οποίες έχει προσφύγει έως τώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Εάν δεν επικρατήσει σύνεση, οι κοινωνικές επιπτώσεις εφαρμογής της πολιτικής αυτής θα καταστούν ενδεχομένως μη αναστρέψιμες, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την κοινωνική ειρήνη όσο και για την πολιτική κατάσταση της χώρας…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v