Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιμένοντας «άδικα» να βρεις το… δίκιο σου

Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα δεν οδηγούν μόνον στην αποτροπή ξένων ή εγχώριων επενδύσεων. Κυριότερα, οδηγούν τη χώρα στην απώλεια των ίδιων των θεμελίων της…

Περιμένοντας «άδικα» να βρεις το… δίκιο σου
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε έναν τόπο όπου δεν μπορείς να βρεις το δίκιο σου γιατί να βάλεις τα λεφτά σου;

Οι ικεσίες που γονυπετής απηύθυνε πρόσφατα προς το Συμβούλιο της Επικρατείας η ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), εκλιπαρώντας για την επίσπευση του χρόνου εκδίκασης υποθέσεων, ιδίως σε ζητήματα επενδύσεων στην Ελλάδα, δεν αρμόζουν σε ένα πολιτισμένο κράτος του δυτικού κόσμου.

Για την ακρίβεια, δεν αρμόζουν σε οποιοδήποτε κράτος επιθυμεί να διέπεται από τις αρχές του δικαίου και να χαρακτηρίζεται ως συντεταγμένο.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά προς την ηγεσία του ΣτΕ, που ακολούθησε, υπήρξε ίσως «θεάρεστη», αλλά αντιστοίχως δεν αρμόζει σε μια κυβέρνηση η οποία, θεωρητικώς τουλάχιστον, κρατά το τιμόνι του τόπου καθοδηγώντας τον μέσα στη μεγαλύτερη θαλασσοταραχή που έχει γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Αν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα δεν λειτουργεί, η κυβέρνηση οφείλει να το αλλάξει.

Σε μια χώρα η οποία χαρακτηρίζεται από καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης σε βαθμό αρνησιδικίας, κάτι για το οποίο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και έχει αναγνωρίσει ακόμη και η ίδια, διαμέσου απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναγκάστηκε στην καταβολή αποζημίωσης, είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις, και μάλιστα βαθιές, για την αλλαγή συνολικά του «συστήματος».

Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία δεν αφορά μόνον τη δυνατότητα της χώρας μας να τραβήξει ξένες επενδύσεις, αλλά τις θεμελιώδεις αρχές επί των οποίων οφείλει να εδράζει τη λειτουργία του κάθε κράτος δικαίου.

Σήμερα, το μεγαλύτερο πρωτοδικείο της χώρας ορίζει δικάσιμους για το 2018, ενώ υποθέσεις στα αστικά και στα ποινικά δικαστήρια μπορούν να τελεσιδικήσουν ακόμη και μετά από μία δεκαετία.

Το γεγονός αυτό και μόνον συνιστά μια αποτυχία συστημικού χαρακτήρα.

Από απλές αστικές υποθέσεις μεταξύ πολιτών, έως «βαριές» ποινικές, που αφορούν ακόμη και την τρομοκρατία, το ελληνικό δικαστικό σύστημα έχει κατορθώσει να δείξει το πλέον σαθρό πρόσωπό του, είτε οδηγώντας ανθρώπους σε απόγνωση αφού δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους, είτε αφήνοντας ελεύθερους τρομοκράτες οι οποίοι έχουν ομολογήσει τις πράξεις τους, λόγω εξάντλησης περιόδου προφυλάκισης…

Αντίστοιχα, δεν υπάρχει μεγάλο έργο στην Ελλάδα και βεβαίως αποκρατικοποίηση ή εκποίηση δημόσιας έκτασης, η οποία να μην «κόλλησε» ή να μην «έκανε τη βόλτα της» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για μακρύ χρονικό διάστημα. Δικαίως ή αδίκως, και επειδή υπήρχαν ουσιαστικοί λόγοι ως προς αυτό, ή επειδή απλώς ο ανταγωνιστής δεν ήθελε άλλον στην αγορά…

Ακόμη και το περίφημο έργο της εκτροπής του Αχελώου, για διάφορες και πολλές υποθέσεις, μπαινοβγαίνει στο ΣτΕ εδώ και 22 χρόνια…

Με το που κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το ακίνητο της Κασσιόπης στην Κέρκυρα στην αμερικανική NCH Capital, ο τοπικός δήμος προσέφυγε στο ΣτΕ, ενώ για το ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο αναμένεται από τον Νοέμβριο απόφαση του ΣτΕ σε προσφυγή πρώην ιδιοκτητών…

Όσο για την έκταση στο Ελληνικό, δε, οι δικηγόροι δήμων και άλλων φορέων ήδη «ακονίζουν» τις πένες τους…

Στη δικαιοσύνη πρέπει να μπορεί να προσφύγει όποιος κρίνει ότι αδικείται. Όταν όμως το σύστημα φθάνει σε κορεσμό, αδικείται η ίδια η χώρα και οι κάτοικοί της…

Αν το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, τότε τι σηματοδοτεί;

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v