Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έπιασαν το φορο-στόχο έχασαν την οικονομία…

Πόσο ευφυής μπορεί να είναι μια πολιτική, η οποία σκοπίμως οδηγεί την κοινωνία στη φτώχεια και την ανέχεια; Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο λένε τη δική τους ιστορία…

Έπιασαν το φορο-στόχο έχασαν την οικονομία…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σύμφωνοι. Τον έπιασαν τον στόχο τον Ιανουάριο και μάλιστα τον ξεπέρασαν κατά 4 εκατ. ευρώ.

Ποιο ήταν το πραγματικό κόστος, όμως, για την ελληνική κοινωνία και τη χώρα στην οποία ζούμε;

Τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, που υπερηφάνως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών ως υπέρβαση του στόχου που είχε τεθεί στα έσοδα Ιανουαρίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα ενεργειακά προϊόντα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το πετρέλαιο θέρμανσης, δεν κάνουν την πλάστιγγα κόστους-οφέλους να γέρνει υπέρ των κατοίκων αυτής της χώρας.

Ούτε καν υπέρ της ίδιας της χώρας και των περιβαλλοντικών ή άλλων συνθηκών διαβίωσης σε αυτήν.

Όποια αποθέματα και εάν είχε τηρήσει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, όποιες και εάν είναι οι διαστάσεις της δεξαμενής καυσίμων που διαθέτει, είναι μαθηματικά βέβαιον, ότι έως τον Ιανουάριο θα έπρεπε να προχωρήσει σε προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.

Όταν όμως ο ΕΦΚ στο καύσιμο αυτό έχει αυξηθεί από τα 60 στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, είναι επίσης βέβαιον ότι οι πραγματικές πωλήσεις ήταν χαμηλότερες των αντιστοίχων περυσινών…

Προφανώς, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να πανηγυρίζει ότι έπιασε το στόχο του από πλευράς εσόδων και μάλιστα ότι τον ξεπέρασε κατά 4 εκατ. ευρώ, εισπράττοντας 353 εκατ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου 349 εκατ. ευρώ, όταν οι επιπτώσεις της πολιτικής εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, σε καιρό οικονομικής ύφεσης, είναι τόσο δυσμενείς για την ελληνική κοινωνία.

Σε όγκο, ποιες ήταν οι πωλήσεις; Πόσα νοικοκυριά χρειάστηκε είτε να «παγώσουν», είτε να καταφύγουν σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, αυξάνοντας έτσι το συνολικό κόστος διαβίωσής τους, λόγω χαμηλότερης ενεργειακής αποδοτικότητας, αλλά και επιβαρύνοντας το περιβάλλον με αιθαλομίχλη;

Όλα αυτά, δε, για ποιο λόγο, αν όχι για την ανικανότητα της Πολιτείας να πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων και τη φοροδιαφυγή που το συνοδεύει;

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο μαρτυρούν, κατά τρόπο γλαφυρό, αφενός την ανέχεια που μαστίζει ένα ολοένα αυξανόμενο τμήμα της κοινωνίας μας και αφετέρου την αποτυχία της υπερφορολόγησης ως μέσου εξασφάλισης των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ας μην σταθούμε μόνο στις πωλήσεις και τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η υποχώρηση της ζήτησης σε όλα τα επίπεδα, ως αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών, έχει κυριολεκτικά τσακίσει τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης.

Μόνον από ΦΠΑ και φόρους κατανάλωσης οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών έπεσαν έξω κατά 456 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα.

Μαζί, όμως, με τα έσοδα αυτά τσακίζεται συνολικά η οικονομία και η προοπτική ανάκαμψής της.

Η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία κορυφώνεται και η ανέχεια επικρατεί.

Το μόνο απόλυτα ξεκάθαρο συμπέρασμα από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον ΕΦΚ από τα καύσιμα, είναι ότι δίχως διαρθρωτικού είδους παρεμβάσεις, με βαθιές τομές στον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, άσπρη ημέρα δεν θα δούμε.

Η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης ίσως αφαίρεσε το κίνητρο λαθρεμπορίας στα καύσιμα αυτά, ταυτόχρονα όμως υποβάθμισε την ποιότητα διαβίωσης του μέσου ελληνικού νοικοκυριού και το έφερε ένα βήμα πιο κοντά στη φτώχεια και την ανέχεια.

Όταν δεν μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου σε ανθρώπινες συνθήκες πριν πας στη δουλειά σου κάθε πρωί ή να παράσχεις την απαραίτητη θαλπωρή στην οικογένειά σου, επειδή ορισμένοι στο υπουργείο Οικονομικών έκριναν ότι η ευθεία είναι συντομότερη της τεθλασμένης, τότε είσαι αντιμέτωπος με μια αποτυχία συστημικού χαρακτήρα.

Μια αποτυχία για την οποία ελάχιστα ευθύνεσαι, αλλά που έχει σαφείς επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο εργάζεσαι, ζεις και αντιμετωπίζεις την καθημερινή πραγματικότητα.

Ίσως, η απόδοση των διαρθρωτικών αλλαγών και της εκ βάθρων αναθεώρησης του τρόπου λειτουργίας του ελληνικού «μαγαζιού» να είναι ορατή μόνο μεσο-μακροπρόθεσμα και να μη συνάδει με την άμεση επίτευξη των στόχων εκτέλεσης του προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Οφείλει, όμως, αυτός ο τόπος και όσοι κρατούν τα ηνία του, να κάνουν κάποτε μια αρχή προς την κατεύθυνση αυτή.

Τα μέτρα ισοπεδωτικού χαρακτήρα, «πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι», όπως η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ίσως, βοηθούν στην ονομαστική επίτευξη των στόχων αυτών, καταστρέφουν όμως τόσο την κοινωνία όσο και τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Ας μην σκεπτόμαστε μόνο τους στόχους, αλλά και όσους μοχθούν καθημερινά, με την εργασία τους, για την επίτευξή τους…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v