Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Σίλβιο…

Δύσκολα τα βάζει κανείς με τους λαϊκιστές, ιδίως όταν γνωρίζουν τόσο καλά την τέχνη τους, όσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το κακό βέβαια είναι ότι σπάνια βγάζουν «τα κάστανα από τη φωτιά» οι ίδιοι…

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Σίλβιο…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν και στην πατρίδα του «λεφτά υπάρχουν» και του «καταργήστε το μνημόνιο, αλλά όχι τη δανειακή σύμβαση» δύσκολα μπορεί να δώσει κανείς μαθήματα προεκλογικού λαϊκισμού, ίσως θα μπορούσαμε να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα από τα έργα και τις ημέρες του φίλτατου Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη γειτονική Ιταλία, στο ζήτημα αυτό.

Σε μια χώρα με σχέση χρέους προς ΑΕΠ άνω του 123%, η οποία βρέθηκε μετά από πολυετή διακυβέρνησή της από τον Καβαλιέρε στο κατώφλι του αποκλεισμού της από τις χρηματαγορές και διέφυγε του κινδύνου αυτού, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, μόνον χάρις στο πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας που προώθησε η κυβέρνηση του επίσης φίλτατου Μάριο Μόντι, τον τελευταίο χρόνο.

Ένα πρόγραμμα το οποίο όλως «περιέργως» προέβλεπε φόρο επί των ακινήτων περίπου αντίστοιχο με το δικό μας χαράτσι, με στόχο τη δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτω από το 1,6% έναντι του ΑΕΠ.

Σε αυτήν τη χώρα, λοιπόν, όπου την επόμενη Κυριακή διεξάγονται εθνικές εκλογές, ο Μπερλουσκόνι απέστειλε προσωπικές επιστολές προς εκατομμύρια ψηφοφόρους, δεσμευόμενος όχι μόνον για την ανάκληση του φόρου αυτού αλλά και για την επιστροφή των χρημάτων που έχουν ήδη καταβάλει οι φορολογούμενοι προς το κράτος, σε περίπτωση, βεβαίως, που εκλεγεί.

Το χαράτσι στα ακίνητα είναι και στην Ιταλία όσο μισητό είναι και στη χώρα μας, αλλά αποτέλεσε καίρια πηγή άντλησης εσόδων για τον ιταλικό προϋπολογισμό και η ενδεχόμενη κατάργησή του εκτιμάται ότι θα εκτροχιάσει την έως τώρα θετική πορεία των δημόσιων οικονομικών, αφήνοντας για ακόμη μία φορά ανοικτό το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους.

Το γεγονός αυτό ενδεχομένως ελάχιστα ενδιαφέρει τον Ιταλό πολιτικό, ο οποίος απείλησε πρόσφατα ακόμη και με έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, αφού βεβαίως προέβλεψε πρώτα αντίστοιχη έξοδο για την Ελλάδα και την Ιρλανδία και συνέστησε προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να μην τον «ζαλίζουν» πολύ με την υπόθεση της λιτότητας…

Κύριο ζήτημα για τον ίδιο είναι η επανεκλογή του και η απόκτηση μιας ακόμη γεύσης της εξουσίας.

Σε μια χώρα με μηδενική ή εν τέλει με οριακά θετική ανάπτυξη, η οποία έχει βρεθεί υπό ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας τον τελευταίο χρόνο, τα λόγια του Μπερλουσκόνι περί επιστροφής των χρημάτων του χαρατσιού προς εκατομμύρια ψηφοφόρους-φορολογουμένους είναι ασφαλώς εύηχα

Ποιος λέει, άλλωστε, όχι στα λεφτά; Ο φίλτατος Μπερλουσκόνι γνωρίζει το γεγονός αυτό άριστα, αφού ομολόγησε πρόσφατα, στο ίδιο μήκος σκέψης, ότι τα «φακελάκια», δηλαδή η δωροδοκία, είναι απαραίτητα για να κάνει κανείς «μπίζνες»…

Σε τι διαφέρει, άραγε, η εκτίμησή του αυτή από την υπόσχεση περί κατάργησης του χαρατσιού και επιστροφής των χρημάτων έναντι της επανεκλογής του;

Είναι μια μέθοδος στην οποία προστρέχουν, εξάλλου, συχνά οι λαϊκιστές πολιτικοί, που μόνο στόχο έχουν την εξουσία

Παροχές, διαγραφές χρεών, προσλήψεις και άλλα «δώρα» συνοδεύουν τις προεκλογικές τους εκστρατείες, ποντάροντας στο εύφορο έδαφος που προσφέρει η ανάγκη βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του κάθε ψηφοφόρου…

Οι φωνές της σωφροσύνης, που μιλούν για ισοσκελισμένους ή και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, δύσκολα αντιπαραβάλλονται με τις υποσχέσεις παροχών.

Στην Ελλάδα και στους κατοίκους της η τακτική αυτή κόστισε ακριβά.

Για την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η οποία διαθέτει τη δυσμενέστερη σχέση χρέους προς ΑΕΠ μετά τη χώρα μας, μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβότερα αλλά και να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ακυρώνοντας τις αιματηρές προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v