Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίζοντας με το φορο-πόνο του άλλου…

Διαρρέοντας σενάρια ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ανακαλώντας τα στη συνέχεια, δεν ασκείται φορολογική πολιτική. Επιδεικνύεται ενδεχομένως μια χορευτική δεινότητα και πάντως, ένας ερασιτεχνισμός…

Παίζοντας με το φορο-πόνο του άλλου…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η θεαματική «πιρουέτα» που έκανε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, καταρχήν διαψεύδοντας, με έγγραφη απάντηση του στη Βουλή, τα σενάρια περί περισσοτέρων δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και στη συνέχεια κάνοντας λόγο, με ανακοίνωσή του, για «τεχνικές βελτιώσεις» στο υφιστάμενο καθεστώς, επιβεβαιώνουν μόνον ένα πράγμα: η φορολογική πολιτική στη χώρα αυτή ασκείται κατά τρόπο, τουλάχιστον, ερασιτεχνικό.

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι η πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου ή τουλάχιστον στελέχη της, δεν προσεγγίζουν με την προσήκουσα σοβαρότητα το ζήτημα της είσπραξης των δημοσίων εσόδων, αλλά βεβαίως, ούτε και αυτό που αφορά στην ταμειακή αδυναμία προ της οποίας βρίσκονται σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό, όμως, αφενός τα δημόσια έσοδα οδηγούνται σε κατάρρευση και αφετέρου εντείνεται η αγωνία χιλιάδων φορολογουμένων, οι οποίοι βλέπουν την Πολιτεία κυριολεκτικά να παίζει με τον πόνο τους.

Από την μια πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει περίπου 2-2,5 εκ. κατασχετήριες ειδοποιήσεις προς φορολογουμένους αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και την ίδια ώρα που κάνει λόγο για μια νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση εξόφλησης, την μαζεύει, κακήν κακώς, όταν τα έσοδά του μειώνονται ριζικά…

Εάν η τακτικά αυτή δεν αρμόζει σε ερασιτέχνες, τότε σε ποιους αρμόζει;

Μετά από δύο και πλέον εβδομάδες πληροφοριών, σεναρίων αλλά και δηλώσεων εκ μέρους ανωτέρων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την προώθηση ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς το δημόσιο, η οποία θα προβλέπει έως και 100 δόσεις βάσει χαμηλών ποσών πληρωμής, που θα μπορούν να αφορούν έως και τα 25 ευρώ, ο κ.Μαυραγάνης διέψευσε ευθέως χθες το ενδεχόμενο τούτο με έγγραφη απάντησή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση ενώ λίγο αργότερα με διευκρινιστική ανακοίνωση έκανε λόγο για «τεχνικές βελτιώσεις».

Κατά πόσον η ενέργειά του αυτή σημειώθηκε εξαιτίας της κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων στη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου ή ενδεχόμενης διαφωνίας του με όσα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών τάσσονται υπέρ μιας ευνοϊκής ρύθμισης για τους φορολογουμένους, είναι άγνωστο και ίσως αδιάφορο.

Το μείζον στην υπόθεση αυτή είναι ότι η παρούσα πολιτική υπερφορολόγησης των πολιτών έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τόσο τους ίδιους τους πολίτες, όσο και την πορεία άντλησης των δημοσίων εσόδων.

Πόσο μυαλό, άραγε, χρειάζεται ώστε να αντιληφθούν οι φίλτατοι του υπουργείου Οικονομικών ότι η εξαγγελία ή εντέλει η «διαρροή» μιας επικείμενης ρύθμισης θα κρατήσει μακριά από τα γκισέ των εφοριών όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι του δημοσίου και προσδοκούν καλύτερους όρους εξόφλησής των;

Γιατί θα έπρεπε οι φορολογούμενοι της χώρας αυτής, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υπέρμετρο βάρος που θέτει στους ώμους η υπερφορολόγηση, να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους βάσει της υφιστάμενης διαδικασίας των 10-20 ή και σε ακραίες περιπτώσεις των 48 δόσεων και να μην περιμένουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων;

Με άλλα λόγια, γιατί θα έπρεπε αφενός να υποβληθούν στην ίδια γραφειοκρατική και χρονοβόρο διαδικασία δύο φορές, καταβάλλοντας μάλιστα και τα σχετικά παράβολα, όπως και την αρχική αυξημένη προκαταβολή, ώστε να ενταχθούν στο σημερινό καθεστώς ρύθμισης, μόνον και μόνον ώστε μετά από έναν ή δύο μήνες να επαναλάβουν την ίδια διαδικασία;

Δεν είναι προφανές ότι η διαρροή τέτοιων σεναρίων θα έβαζε φρένο στις εισπράξεις του δημοσίου;

Αντίστοιχα, ποια η ανάγκη διάψευσης των σεναρίων αυτών, όταν είναι εξίσου προφανές ότι το παρόν σύστημα δόσεων έχει φθάσει στα όριά του και ότι απαιτείται μια μονιμότερη διευθέτηση του τρόπου εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών;

Τέλος, αν το πρωί ήταν απαραίτητη η διάψευση, με έγγραφη απάντηση στη Βουλή, το απόγευμα γιατί ήταν απαραίτητη η «πιρουέτα» με τις «τεχνικές βελτιώσεις» στο υφιστάμενο σύστημα, για την οποία έκανε λόγο ο φίλτατος κ.Μαυραγάνης;

Έτσι, όμως, δεν πάμε πουθενά. Οι πολίτες εκτός από οικονομικά εξαντλούνται και ψυχικά ενώ το δημόσιο παύει να εισπράττει και αναγκάζεται να καταφύγει σε απειλές κατασχέσεων….

Εάν είναι να υπάρξει μια ρύθμιση, ας υπάρξει άμεσα και ας μην περιμένουμε να την «ευλογήσει» πρώτα η τρόικα, στελέχη της οποίας έρχονται στη χώρα μας στις 25 τρέχοντος…

Χαθήκαν οι τηλεδιασκέψεις, εντέλει, αν είναι να διευθετηθεί η κατάσταση;


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v