Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να κλείσει

Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, όπως εκφράστηκε μέσω των δημοσκοπήσεων, ίσως βασίστηκε στην άρση της νομισματικής αβεβαιότητας. Δεν μπορεί να εδραιωθεί μόνον με αυτήν. Ο κόσμος ζητά κι άλλα…

Παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να κλείσει
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το οριακό δημοσκοπικό προβάδισμα (0,2%) που εμφανίζεται να εξασφαλίζει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη μέτρηση κοινής γνώμης, την οποία διεξήγαγε η εταιρεία Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha (23/1/13), και αντιστοίχως ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας (0,1%) στη μέτρηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Επενδυτής» (19/1/13), προφανώς δεν μπορεί να «συμψηφιστεί», αλλά ούτε και να αγνοηθεί, ευχερώς.

Συνιστά, από πολιτικής πλευράς, μια σαφή νίκη του κόμματος το οποίο ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού, υπό τις παρούσες συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης, ανεργίας και υπερφορολόγησης, αλλά και υπό το φως της «φυσιολογικής φθοράς» που υφίσταται κάθε εκλεγμένη κυβέρνηση.

Αποτελεί, δε, ευθεία ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, καθώς καταγράφεται για πρώτη φορά, από τις εκλογές του προηγούμενου Ιουνίου, υποχώρηση της ανοδικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ και ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για μια ανατροπή που σημειώνεται ως ένα «παράθυρο ευκαιρίας» με ενδεχόμενο ορίζοντα εβδομάδων ή και ολίγων μηνών, εντός του οποίου η κυβέρνηση Σαμαρά θα μπορούσε πιθανώς να εδραιώσει το προβάδισμά της, καταδεικνύοντας ότι μπορεί να προσφέρει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα του τόπου.

Διότι επί της πορείας επίλυσης ακριβώς αυτών των προβλημάτων εμφανίζεται να κρίθηκε η δημοσκοπική ανατροπή που κατέγραψαν αμφότερες οι παραπάνω μετρήσεις.

Κυρίαρχο στοιχείο και των δύο μετρήσεων υπήρξε η αποτύπωση αισιοδοξίας σχετικά με την αποφυγή ενδεχόμενης χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη.

Στη δημοσκόπηση της Marc το ποσοστό των ερωτηθέντων οι οποίοι εκτιμούν ότι η χώρα θα αποφύγει αυτά τα δύο ενδεχόμενα διαμορφώνεται στο 62,3% έναντι 47,5% αντίστοιχης μέτρησης της ίδιας εταιρείας τον Νοέμβριο του 2012, ενώ στα ίδια επίπεδα θετικής εκτίμησης (62%) διαμορφώνονται και οι απαντήσεις προς την εταιρεία Metron Analysis.

Υπό το πρίσμα αυτό, η άρση της νομισματικής αβεβαιότητας έκρινε τις παρούσες μετρήσεις, γέρνοντας την πολιτική πλάστιγγα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αντικατόπτρισε την ευφορία της κοινής γνώμης τόσο για την παραμονή της χώρας στο ευρώ όσο και για την εκταμίευση των χρημάτων της «δόσης».

Χρημάτων τα οποία ελπίζεται ότι θα ενισχύσουν τις συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, αναχαιτίζοντας τη σφοδρή οικονομική της ύφεση.

Η δικαίωση ή όχι των ελπίδων αυτών προφανώς θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την ψήφο του εκλογικού σώματος κατά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι «πρόωρη» από το 51,7% των ερωτηθέντων στη μέτρηση της εταιρείας Marc.

Στον βαθμό που η κυβέρνηση Σαμαρά εμφανιστεί ικανή να προωθήσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα μετασχηματισμού και ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας, αναζωπυρώνοντας την οικονομική δραστηριότητα και αίροντας τις παρούσες συνθήκες ανέχειας σημαντικής μερίδας του πληθυσμού, πιθανώς να εδραιώσει το προβάδισμά της αυτό.

Όμως, η πρόθεση ψήφου, όπως κατέδειξαν οι δύο μετρήσεις, δεν θα κριθεί αποκλειστικά από την πορεία της οικονομίας.

Η κοινή γνώμη, βάσει αμφότερων των μετρήσεων, εξακολουθεί να απορρίπτει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σύστημα, καθώς εκτιμά, αφενός, ότι δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για τα σκάνδαλα του παρελθόντος αλλά και ούτε υπήρχε η πολιτική βούληση γι' αυτό (ποσοστό 93,7% στην έρευνα της Marc) και, αφετέρου, στέκει αντίθετη στο υφιστάμενο πλαίσιο απόδοσης αυτών των ευθυνών.

Χαρακτηριστικό είναι πως στην ίδια έρευνα οι πολίτες εκτιμούν ότι η παραπομπή υπουργών για τυχόν ποινικές ευθύνες θα πρέπει να εξετάζεται από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης (ποσοστό 93,5%) και όχι της Βουλής (ποσοστό μόλις 4%), αντικατοπτρίζοντας έτσι την πεποίθηση ότι τα σκάνδαλα συγκαλύπτονται αντί να επιμερίζονται οι ευθύνες στους υπαιτίους.

Στη βάση αυτή, το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά οφείλει να αφορά όχι μόνον την αναμόρφωση του οικονομικού μοντέλου της χώρας, με τον απεγκλωβισμό του από τον κρατικό εναγκαλισμό στον οποίο βρίσκεται σήμερα, αλλά κυριότερα στην αναδόμηση του αξιακού συστήματος που διέπει την πολιτική και ευρύτερη ζωή του τόπου.

Τουλάχιστον, αυτό το μήνυμα δίνει η κοινή γνώμη…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v