Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χαμένο δίκιο του Έλληνα…

Μια συντεταγμένη Πολιτεία ορίζεται και από το σύστημα απονομής δικαιοσύνης που διαθέτει. Στην Ελλάδα, κατά τα φαινόμενα, έχουμε χάσει «τις συντεταγμένες» και αναζητούμε το δίκιο μας εκεί που δεν μπορούμε να το βρούμε…

Το χαμένο δίκιο του Έλληνα…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η έκρηξη του κ. Ν. Δένδια, υπουργού Δημόσιας Τάξης, όπως αυτή αποτυπώθηκε με δηλώσεις του χθες στην «Καθημερινή», κατά όσων δικαστικών λειτουργών «επιλέγουν να εθελοτυφλούν», επιτρέποντας έτσι εμμέσως την αποφυλάκιση υποδίκων με την παρέλευση του «δεκαοκταμήνου», ακόμη και σε περιπτώσεις τρομοκρατών οι οποίοι έχουν ομολογήσει τις πράξεις τους, αφορά πιθανότατα μόνον το «μισό ποτήρι» της υπόθεσης «καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης» στην Ελλάδα.

Το άλλο μισό, ή και «κάτι περισσότερο» από αυτό το ποτήρι, αφορά το ίδιο το δικαστικό σύστημα της χώρας μας και την κατάντια στην οποία έχει οδηγηθεί.

Μόνον το 2009 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για συνολικά 41 περιπτώσεις καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης, ενώ συνολικά από το 1997 έως τις αρχές του 2012 ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων κατά της χώρας μας υπερβαίνει τις 360 υποθέσεις που αφορούν τα πολιτικά, ποινικά και διοικητικά δικαστήρια.

Υπάρχει, μάλιστα, απόφαση για την οποία η χώρα μας καταδικάστηκε διότι καθυστέρησε την έκδοση απόφασης επί 27 ολόκληρα χρόνια.

Ασχέτως, λοιπόν, εάν μια «μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος», όπως επισημαίνει ο κ. Δένδιας, «επιλέγει να εθελοτυφλεί» φοβούμενη τα επίχειρα των επιλογών της έναντι των τρομοκρατών, κάτι για το οποίο πιθανώς να φέρουν ευθύνη και οι εκάστοτε υπουργοί Δημόσιας Τάξης, που απέτυχαν να εμπεδώσουν αίσθημα ασφάλειας μεταξύ αυτών των λειτουργών, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης πάσχει, και μάλιστα βαριά, στη χώρα μας.

Πρόκειται, δε, για μια ασθένεια η οποία δεν εκδηλώθηκε σήμερα, αν και οδηγήθηκε σε παροξυσμό εξαιτίας της λευκής απεργίας που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι δικαστικοί λειτουργοί, αλλά χαρακτηρίζει το ελληνικό δικαστικό σύστημα εδώ και πολλά χρόνια.

Σχεδόν ένας χρόνος έχει κυλήσει από την ψήφιση του ν.4055/2012 «περί δίκαιης δίκης και εύλογης διάρκειας αυτής», ο οποίος ψηφίστηκε και κατόπιν προτροπής της τρόικας, με την ελπίδα βελτίωσης της λειτουργίας των δικαστηρίων, και ελάχιστα έχουν αλλάξει στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης.

Αν άλλαξαν, δε, ήταν προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο από πλευράς χρόνου εκδίκασης υποθέσεων…

Από απλές περιπτώσεις, που αφορούν την εκδίκαση αγωγών εξώσεων, οι οποίες θυμίζουν «βροχή» στις ημέρες μας, έως τα πιο σύνθετα ποινικά ζητήματα, ο χρόνος εκδίκασης, στην καλύτερη των περιπτώσεων, υπερβαίνει τη διετία ή και τριετία και μπορεί να καταστεί σημαντικά μακρύτερος μέσω των «αναβολών», για τον έναν ή τον άλλον λόγο…

Όπως ο φίλτατος κ. Κ. Χατζηδάκης, υπουργός Ανάπτυξης, ομολόγησε πρόσφατα ενώπιον κοινού εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και η αναποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων του δικονομικού δικαίου αποτελούν βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας.

Γιατί, άραγε, θα έπρεπε να βάλει κανείς τα λεφτά του, Έλληνας ή αλλοδαπός, σε έναν τόπο στον οποίο δεν μπορεί να βρει το δίκιο του;

Αν, όμως, στην πατρίδα μας αποφυλακίζονται τρομοκράτες, είτε διότι οι δικαστές φοβούνται να τους δικάσουν, είτε επειδή το «σύστημα» είναι αργό, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ανακτήσουν τα σπίτια τους επί τουλάχιστον μία διετία και οι επενδυτές δεν βάζουν τα λεφτά τους διότι και αυτοί, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους, τότε γιατί θα έπρεπε να ελπίζουμε για μια καλύτερη ημέρα;

Αν έχουν έτσι τα πράγματα, τι να τις κάνουμε τις κορόνες περί μηδενικής ανοχής στην ανομία και στους «ενοίκους» της κάθε βίλας Αμαλία;


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v