Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «εύκολη λύση» των ακινήτων

Πόσο «αντικειμενικό» είναι ένα σύστημα προσδιορισμού τιμών ακινήτων όταν δεν υπάρχει η έννοια της «αγοράς» για τα ακίνητα αυτά; Η επέκτασή του στα «εκτός σχεδίου» είναι ίσως ορθή. Είναι όμως εξοντωτική.

Η «εύκολη λύση» των ακινήτων
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή χρονιά!

Η επέκταση του μέτρου των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη τη χώρα και η ένταξη σε αυτό των εκτός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων, ώστε να διευρυνθεί και να καταστεί δικαιότερη η φορολογική βάση, αποτελεί, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, μια λογική εξέλιξη.

Εάν ένα μέτρο ισχύει για τη μισή χώρα, γιατί να μην ισχύει και για την υπόλοιπη;

Ταυτόχρονα, όμως, συνιστά «ασέλγεια επί πτώματος» τόσο για την αγορά ακινήτων και την κατασκευαστική κοινότητα, όσο και για τον φορολογούμενο πολίτη, ο οποίος ήδη αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα βάρη που έχει επωμιστεί.

Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί όντως να διευρύνει τη φορολογική βάση, ως οφείλει, πρέπει να ξεκινήσει την προσπάθεια αυτή από τα φυσικά πρόσωπα ή ακόμη και από τις κοινωνικές ομάδες, όπως οι αγρότες, που σήμερα εξαιρούνται της υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή δεν την υποβάλλουν, για οποιονδήποτε λόγο.

Αποτελεί δε προσβολή στην ύβρη η στοχοποίηση για ακόμη μία φορά των ιδιοκτητών ακινήτων, είτε αυτοί αποκομίζουν έσοδα από τα ακίνητά τους είτε όχι, καθώς συνιστά την εύκολη λύση στην οποία η Πολιτεία προστρέχει κατά τρόπο εξακολουθητικό, ώστε να καλύψει τα ελλείμματα του κρατικού κορβανά.

Το σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, ούτως ή άλλως, πάσχει.

Είναι ένα σαθρό σύστημα, το οποίο τις «καλές εποχές» επέτρεπε τη σύναψη συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων σε επίπεδα τιμών σαφώς χαμηλότερα των εμπορικών, νομιμοποιώντας έτσι εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Σήμερα, εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης και καταβαράθρωσης τιμών, λόγω εσωτερικής υποτίμησης, το σύστημα αντικειμενικών τιμών συνεχίζει να στρεβλώνει την εικόνα της αγοράς αφού οι αντικειμενικές τιμές, σε πολλές περιπτώσεις, είναι υψηλότερες των εμπορικών.

Επιπρόσθετα, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας και της ανέχειας που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των πολιτών αλλά και της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης εκ μέρους των τραπεζών, ο αριθμός πράξεων αγοραπωλησιών επί ακινήτων τείνει να εκμηδενιστεί, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο «αντικειμενικός» προσδιορισμός των τιμών, όποια ερμηνεία και αν δοθεί στον όρο αυτό.

Εάν δεν υπάρχουν πράξεις, δεν υπάρχει και αγορά, κάτι που πολύ καλά γνωρίζει και ο τραπεζικός τομέας, ο οποίος στέκει σήμερα αντιμέτωπος με εκατοντάδες χιλιάδες «κόκκινα», ρυθμισμένα ή μη, στεγαστικά δάνεια στα χαρτοφυλάκιά του.

Από την άλλη πλευρά, η μέση ελληνική οικογένεια, η οποία εξασφάλισε κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ακίνητο μέσω δανεισμού και έχει σήμερα μειωμένα εισοδήματα, είναι αντιμέτωπη όχι μόνον με το κόστος εξυπηρέτησης αυτού του δανεισμού και τη φοροκαταιγίδα που συνιστούν το ΕΤΑΚ του 2009, ο ΦΑΠ των ετών 2010, 2011 και 2012 και το ΕΕΤΗΔΕ ή ο κάθε λογής άλλος φόρος που της έχει επιβληθεί, αλλά και με τον επιπρόσθετο φόρο που πιθανότατα θα κληθεί να πληρώσει για το χωραφάκι, κληρονομιά στα άνω Γκράβαρα ή όπου αλλού, από τον μακαρίτη πρόγονο.

Πρόκειται, προφανώς, για μια εξοντωτική πολιτική, η οποία προωθείται άκριτα, υπό το φως της αδυναμίας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να καταπιαστεί με «τα δύσκολα» και να προωθήσει μέτρα ουσιαστικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.

Μια πολιτική που χτυπά κάποιον ο οποίος βρίσκεται ήδη με την πλάτη στο καναβάτσο, είτε λέγεται Έλληνας φορολογούμενος, είτε επιχειρηματίας της κατασκευαστικής και οικοδομικής κοινότητας.

Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης αποτελεί ένα προφανές ζητούμενο στη χώρα μας, όμως με τον τρόπο που προωθείται στοχοποιούνται οι ίδιοι και οι ίδιοι, όσοι δηλαδή δεν μπορούν να κρύψουν τίποτε, ενώ παραμένουν στο απυρόβλητο όσοι αποκρύπτουν εισοδήματα.

Το υπουργείο Οικονομικών καλά θα κάνει να μην κοιτά μόνον τη φοροδοτική ικανότητα όσων ήδη δίνουν, αλλά εκείνην όσων ουδέποτε έδωσαν…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v