Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάνε το φορο-σύστημα απλό και ίσως πετύχεις…

«Έσοδα μείον έξοδα και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ». Δώστε κίνητρα για τη συλλογή προσωποποιημένων αποδείξεων και ρωτήστε τους ανθρώπους της αγοράς πώς «θα έπρεπε να είναι» ένα φορολογικό σύστημα…

Κάνε το φορο-σύστημα απλό και ίσως πετύχεις…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και χρόνια πολλά!

Την ίδια ώρα που η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος αποτελούν δύο από τις κυριότερες ανάγκες αυτού του τόπου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται να πελαγοδρομεί και να προωθεί ρυθμίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε σύγχυση την αγορά και τους φορολογούμενους.

Άλλοι θα πρέπει να συλλέγουν όλες τις αποδείξεις, άλλοι βάσει του κλιμακίου στο οποίο φορολογούνται, σε άλλους θα επιβάλλεται πρόστιμο και, μάλιστα υψηλό, αν δεν συλλέξουν αρκετές αποδείξεις και , τέλος, άλλοι δεν θα χρειάζεται να συλλέγουν καθόλου αποδείξεις καθώς δεν έχουν αφορολόγητο όριο, αλλά καλό θα ήταν να το πράττουν…

Ένα πλήρες μπάχαλο, επί του οποίου, συν τοις άλλοις, όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως, η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο δεν έχουν ακόμη καταλήξει, αλλά «συσκέπτονται»…

Ακούστε, φίλτατοι. Μην το παλεύετε ασκόπως και αναιτίως το θέμα. Όσο πιο απλό τόσο πιο καλό, λέει η λαϊκή θυμοσοφία, και δεν έχει άδικο.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία, καλώς ή κακώς, η φοροδιαφυγή έχει αναχθεί σε εθνικό σπορ, ο μόνος τρόπος για να παταχθεί είναι να δοθεί στον φορολογούμενο πολίτη ένα σαφές και άμεσα μετρήσιμο κίνητρο για να δηλώνει επακριβώς τις δαπάνες του.

Τα χρήματα, δηλαδή, που δίνει σε τρίτους για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, από τους οποίους εσείς καλείστε να εισπράξετε τους δέοντες φόρους.

Ο μόνος, και πάλι, τρόπος για να γίνει αυτό είναι η υιοθέτηση του συστήματος «έσοδα μείον έξοδα και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ», ακριβώς όπως γίνεται και στις επιχειρήσεις.

Το μέτρο αυτό, βεβαίως, θα πρέπει να αφορά τους πάντες και για τη συντριπτική πλειονότητα των δαπανών που θα κρίνονται ως οι «προσήκουσες» και δεν θα αφορούν αυτά τα οποία, προδήλως, χαρακτηρίζονται «είδη πολυτελείας»…

Δηλαδή, πρέπει να αφορά και τους αγρότες και όσους άλλους δεν υποχρεούνται, για οποιονδήποτε λόγο, να υποβάλουν φορολογική δήλωση σήμερα.

Εάν δεν διευρυνθεί η φορολογική «βάση» με το σύνολο όσων θα έπρεπε να φορολογούνται, ας μην αναρωτιόμαστε γιατί ανθεί η φοροδιαφυγή σε αυτόν τον τόπο.

Επί του πρακτέου, όπως είπαμε, έσοδα μείον έξοδα και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, βάσει προσωποποιημένων αποδείξεων, οι οποίες δεν θα είναι «ανταλλάξιμες» από φορολογούμενο σε φορολογούμενο, μέσω της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και βεβαίως της φοροκάρτας, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των συναλλαγών με μετρητά.

Μπορεί σε άλλες χώρες του πολιτισμένου κόσμου, όπου η χρήση των πιστωτικών καρτών είναι πολύ ευρύτερη, οι συναλλαγές με μετρητά να μην υπόκεινται σε όρια, αλλά εκεί, ας μην ξεχνάμε, η φοροδιαφυγή δεν είναι εθνικό σπορ.

Εάν υιοθετηθεί μια πολιτική προς την κατεύθυνση αυτή, σε καιρό ύφεσης όπως αυτός που διανύουμε, πρώτον, ο φορολογούμενος διασφαλίζει ότι έχει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα για την απόκτηση των προς το ζην και, δεύτερον, αποκτά ένα σαφές κίνητρο για να ζητά απόδειξη για το πλήρες ποσό που καταβάλλει σε κάθε γιατρό, δικηγόρο, υδραυλικό ή οποιονδήποτε άλλο επαγγελματία του θέτει το γνωστό δίλημμα «με απόδειξη ή χωρίς», μετά την προσφορά των υπηρεσιών του.

Ταυτόχρονα, τονώνεται η κατανάλωση και αυξάνεται η κυκλοφορία του χρήματος με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την οικονομία και τα φοροέσοδα, όσο και για το επίπεδο διαβίωσης των φορολογουμένων.

Ακόμη, η πολιτεία αποκτά μια σαφή εικόνα των εσόδων που προσδοκά από ΦΠΑ, ενώ πλήρης ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος αυτού θα επέτρεπε και «προεισπράξεις» ΦΠΑ, ήδη, από την ώρα που πραγματοποιείται η συναλλαγή, μειώνοντας τόσο την αδιαφάνεια του συστήματος όσο και τις «διαρροές» εσόδων.

Το κυριότερο, όμως, φίλτατοι, του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι, πριν νομοθετήσετε ή εν τέλει πριν προτείνετε ένα νομοθέτημα προς ψήφιση, να μιλήσετε με τους ανθρώπους της αγοράς.

Να βάλετε κάτω τους εμπόρους, τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους λογιστές και όποιους άλλους κρίνετε σκόπιμο και να το συζητήσετε το θέμα. Βάλτε στο τραπέζι και τους φίλτατους της τρόικας όπως και τον κ. Χ. Ράιχενμπαχ και εκμεταλλευτείτε όσα έχουν να σας πουν.

Μην τους αγνοείτε, διότι από αυτούς τελικά θα ζητήσετε να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Εν τέλει, αν δεν σας φθάσουν όσα μαζέψετε από τη φορολογία, σκεφτείτε λίγο και το ζήτημα της ορθολογικοποίησης των δαπανών και του αριθμού των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα, αντί να ζητάτε πάντα από τους ίδιους και τους ίδιους να πληρώνουν τον λογαριασμό…

Αυτά, καλά ξεμπερδέματα και χρόνια πολλά…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v