Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρεοκοπίες με αξιολογήσεις κορόνα ή γράμματα…

Στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τον ρόλο τους στην εκδήλωση της πιστωτικής κρίσης. Στην ευρωζώνη τους αποδίδονται ευθύνες για την εξάπλωση της κρίσης χρέους. Είναι οι περίφημοι οίκοι αξιολόγησης…

Χρεοκοπίες με αξιολογήσεις κορόνα ή γράμματα…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στις ΗΠΑ, είναι αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην εκδήλωση της πιστωτικής κρίσης.

Στην ευρωζώνη, τους αποδίδονται ευθύνες για την εξάπλωση της κρίσης κρατικού χρέους.

Μεταξύ τους ελέγχουν το 99% της αγοράς κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission).

Τα πορίσματά τους, όμως, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποδειχθούν σωστά από ό,τι το «στρίψιμο» ενός νομίσματος.

Ο λόγος για τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, S&P, Moody’s και Fitch Ratings, για τις απόψεις των οποίων εμφανίζεται να αδιαφορεί ολοένα και περισσότερο το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ως αποκορύφωμα όλων αυτών, χθες, ο οίκος Moody’s ζήτησε προτάσεις από το «κοινό», ώστε να βελτιώσει τις αξιολογήσεις του, αν και υποστήριξε πως δεν αναμένει ότι θα αλλάξουν αυτές που έχει, ήδη, εκδώσει, βάσει των προτάσεων αυτών…

Και τούτο ενώ στις ΗΠΑ η Moody’s και η S&P αντιμετωπίζουν κατηγορίες ενώπιον της Δικαιοσύνης για τις αξιολογήσεις τριπλού «Α» που εξέδιδαν για τα διαβόητα δάνεια «subprime», το «σκάσιμο» των οποίων οδήγησε στην περίφημη πιστωτική κρίση.

Στον θαυμαστό κόσμο των οίκων αξιολόγησης σχεδόν τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Όπως για παράδειγμα η χθεσινή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά έξι βαθμίδες, σε «B-» από «Selective Default», από τον Standard and Poor's, εξέλιξη την οποία ο οίκος απέδωσε στην εκτίμησή του περί ισχυρής αποφασιστικότητας των κρατών-μελών της ευρωζώνης, σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της Ελλάδας εντός του ευρώ.

Χθες απέκτησε την εκτίμηση αυτή, άραγε, ο οίκος, ή γνωρίζει κάτι που μας διαφεύγει;

Οι αξιολογήσεις που κατά καιρούς εκδίδουν οι παραπάνω οίκοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, καθώς το αξιόχρεο της μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης, μετά την άλλη, υποβαθμιζόταν και οι πόρτες των αγορών έκλειναν σταδιακά γι' αυτές.

Οι απόψεις τους, ωστόσο, αν και απευθύνονται στο επενδυτικό κοινό, αγνοήθηκαν από αυτό σε ποσοστό 56% εφέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το πρακτορείο Bloomberg.

Επιπρόσθετα, οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων που αυτοί αξιολογούσαν κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνην που υποδείκνυαν με τις εκθέσεις τους, στο 53% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Αν όμως έχουν έτσι τα πράγματα, και οι εκθέσεις που εξακολουθούν να εκδίδουν οι οίκοι αυτοί δεν αξίζουν περισσότερο από ένα απλό «κορόνα - γράμματα», πρώτον, γιατί συνεχίζουμε να ασχολούμεθα με αυτές και, δεύτερον, γιατί δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στη ρίζα του, με την ύπαρξη ενός σαφούς πλαισίου εποπτείας τους;

Πολύ απλά, διότι όλο το παιχνίδι επικεντρώνεται για ακόμη μία φορά στην παράμετρο της εμπιστοσύνης. Στην ίδια, δηλαδή, παράμετρο επί της οποίας στηρίζεται η λειτουργία ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Πώς είναι δυνατόν η εθνική ή η υπερεθνική οντότητα που θα διαδραματίζει τον ρόλο του ελεγκτή να είναι ταυτόχρονα και ο ελεγχόμενος;

Πώς είναι δυνατόν η ίδια η ευρωζώνη, που εκδίδει ομόλογα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ή των κρατών-μελών της, να εποπτεύει τη λειτουργία του αξιολογητή της και συνάμα να υποστηρίζει ότι είναι αδέκαστη στην κρίση της;

Αντίστοιχα, όμως, πώς είναι δυνατόν να συνεχίσει ανεξέλεγκτη η δράση των οίκων αυτών, όταν οι εκτιμήσεις τους συμβάλλουν στην εκδήλωση ή στην εξάπλωση της μιας ή της άλλης κρίσης, θέτοντας σε κίνδυνο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα;

Βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα στην κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης…



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v