Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αντιμετώπιση ενός εθνικού εγκλήματος

Η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στην οποία επιδίδεται ο Αντ. Σαμαράς αποτελεί ασφαλώς μια «θεάρεστη» πράξη. Θα έχει όμως ελάχιστο αποτέλεσμα εάν πρώτα δεν αντιμετωπιστούν οι «πληγές» της οικονομίας.

Η αντιμετώπιση ενός εθνικού εγκλήματος
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, στην οποία εμφανίζεται να επιδίδεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μέσου του κύκλου επαφών που αρχίζει σήμερα με εκπροσώπους σειράς πολυεθνικών εταιρειών, αποτελεί ασφαλώς μια «θεάρεστη» πράξη.

Όσο, όμως, η χώρα μας παραμένει άντρο φοροδιαφυγής, αδιαφάνειας και γραφειοκρατίας, προσπάθειες όπως αυτή ελάχιστο αντίκτυπο αναμένεται να έχουν στην οικονομία και την είσοδό της σε έναν «ενάρετο κύκλο» προς την ανάπτυξη.

Μολονότι το κυριότερο πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπη σήμερα η ελληνική οικονομία είναι η απουσία ρευστότητας, το έδαφος επί του οποίου καλλιεργούνται οι προσπάθειες προσέκλυσης νέων επενδύσεων είναι και θα παραμείνει χέρσο εξαιτίας προβλημάτων όπως η φοροδιαφυγή και το γενικευμένο καθεστώς αδιαφάνειας και γραφειοκρατίας εντός του οποίου λειτουργεί ο δημόσιος τομέας.

Ένα καθεστώς το οποίο ορθώνει εμπόδια στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και παρέχει έδαφος εκδήλωσης νοσηρών φαινομένων, όπως αυτών που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, από την Κρήτη έως τη Β. Ελλάδα, σχετικά με την έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων αξίας πολλών εκατ. ευρώ, με στόχο την εξασφάλιση επιστροφών ΦΠΑ.

Ενδεικτικά: στην Κρήτη συνολικά 6.200 «αγρότες» εντοπίστηκαν να έχουν εισπράξει παράνομα επιστροφές ΦΠΑ συνολικού ύψους 37,7 εκατ. ευρώ, στη Θεσσαλονίκη γιατροί κατηγορούνται για την προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, στις ιχθυόσκαλες Κερατσινίου και Ν. Μηχανιώνας εντοπίστηκε όργιο φοροδιαφυγής, ενώ σε 36 επιχειρήσεις σε άλλα σημεία της χώρας καταλογίστηκαν πρόστιμα για τη λήψη και καταχώριση εικονικών τιμολογίων ύψους 22 εκατ. ευρώ...

Στις περισσότερες περιπτώσεις, κυκλώματα όπως αυτά, τα οποία λυμαίνονται τις επιστροφές ΦΠΑ ή υιοθετούν μεθόδους εκτεταμένης φοροδιαφυγής, δραστηριοποιούνται επί χρόνια κατορθώνοντας να διαφύγουν εξαιτίας είτε της ανικανότητας των ελεγκτικών αρχών να τα εντοπίσουν, είτε της εξασφάλισης της ανοχής τους με αθέμιτους τρόπους.

Ακόμη, όμως, και στις περιπτώσεις όπου όργανα ελέγχου, όπως το ΣΔΟΕ, κατορθώνουν να εξαρθρώσουν αυτά τα παράνομα κυκλώματα, οι φάκελοι που σχηματίζονται και αποστέλλονται στη Δικαιοσύνη διεκπεραιώνονται μετά από χρόνια, με αποτέλεσμα συχνά να έχει παρέλθει το όριο της παραγραφής των συγκεκριμένων αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε πρόσφατα από το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να καταθέσει προτάσεις για μια ριζική μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, ένα νέο ποινολόγιο για τους φοροπαραβάτες και νέα μέτρα για την ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής, οφείλει να μην αρχίσει από την αρχή, αλλά από το τέλος.

Από το δικαστικό σύστημα.

Εάν η ομάδα αυτή, επικεφαλής της οποίας εμφανίζεται ότι θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανος, και θα την απαρτίζουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου, οι καθηγητές Ν. Καραβίτης και Μ. Ματσαγγάνης, εκπρόσωποι της αγοράς, καθώς και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, επιθυμεί να προσφέρει πραγματική υπηρεσία στον τόπο, οφείλει να αρχίσει με την απλοποίηση του τρόπου δικαστικής διεκπεραίωσης των φαινομένων φοροδιαφυγής και τη θέσπιση αυστηρών ποινών κάθειρξης για όσους εμπλέκονται σε τέτοια φαινόμενα, αλλά και τη θέσπιση της αυτοφώρου διαδικασίας για οικονομικά εγκλήματα.

Εάν δεν υπάρξει πραγματική αυστηρότητα, με δυνατότητα αποτροπής της εκδήλωσης αυτών των φαινομένων σήψης, η φοροδιαφυγή θα παραμένει η κυριότερη πηγή κοινωνικής αδικίας στην Ελλάδα και θα αντισταθμίζει τις όποιες προσπάθειες τόνωσης του ανταγωνισμού ή προσέλκυσης επενδύσεων.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, δε, γενικευμένης ύφεσης, τερατώδους ανεργίας και δυσπραγίας για το ευρύ κοινωνικό σύνολο, η φοροδιαφυγή αποτελεί εθνικό έγκλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v