Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίστεψέ το κι έγινε, Φρανσουά…

Προκαλεί, τουλάχιστον, μειδιάματα ο χθεσινός ισχυρισμός του Φρανσουά Ολάντ, ότι η κρίση στην ευρωζώνη ξεπεράστηκε, ενώ, την ίδια ώρα οι αποδόσεις των ιταλικών δεκαετών ομολόγων κάλπαζαν…

Πίστεψέ το κι έγινε, Φρανσουά…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Προκαλεί, τουλάχιστον, μειδιάματα ο χθεσινός ισχυρισμός του φίλτατου Φρανσουά Ολάντ, ότι η κρίση στην ευρωζώνη ξεπεράστηκε, την ίδια ώρα που ακόμη και το ενδεχόμενο αλλαγής προσώπων στην ιταλική πολιτική σκηνή εκτόξευε τις αποδόσεις των ομολόγων της χώρας αυτής, υπενθυμίζοντας στους πάντες ότι η κρίση καλά κρατεί.

Αποτελεί δε, στοιχείο άκρως συμβολικό, τόσο του ελλείμματος ηγεσίας που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωζώνη, όσο και της ανικανότητάς της να χαλιναγωγήσει αυτήν την κρίση, ότι ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφραζε την άποψη αυτή, στο περιθώριο της τελετής απονομής του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στην ΕΕ για τις κατακτήσεις της κατά τα τελευταία 60 χρόνια.

Κατακτήσεις που είναι ιδιαίτερα αμφίβολο ότι θα είχε επιτύχει, εάν η διαχρονική ποιότητα της πολιτικής ηγεσίας ήταν αντίστοιχη της σημερινής.

Τι ακριβώς μας είπε χθες ο φίλτατος Ολάντ;

Ότι η ευρωζώνη ξεπέρασε την κρίση διότι, πρώτον, στην Ελλάδα δόθηκαν οι πόροι που ανέμενε, δεύτερον, επετράπη στον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας να σταθεί και πάλι στα πόδια του και τρίτον, παρά την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα τους, οι Ιταλοί θα τα καταφέρουν….

Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι τα πράγματα έχουν έτσι ακριβώς, που δεν έχουν, αντιμετωπίστηκε, άραγε, μέσω των τριών αυτών παραμέτρων, η κρίση χρέους, και άρα εμπιστοσύνης, της ευρωζώνης;

Αν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί δεν προχωρούμε, αύριο κιόλας, στην αμοιβαιοποίηση του χρέους με την έκδοση ευρωομολόγων ή στην ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζει η ΕΚΤ στις αγορές;

Αν είναι έτσι, γιατί καλπάζει η ανεργία και η ύφεση στον ευρωπαϊκό Νότο, τόσο στην Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, όσο και στην Ελλάδα;

Η παράμετρος της εμψύχωσης και της τόνωσης του ηθικού των λαών της Ευρώπης, ή εντέλει όποιου ακροατηρίου πίστευε ότι είχε χθες ο φίλτατος Ολάντ, είναι ασφαλώς σημαντική.

Αποτελεί, ωστόσο, στρουθοκαμηλισμό ολκής, ο οποίος μάλιστα αγγίζει τα όρια της διακωμώδησης όσων συμβαίνουν σήμερα στην ευρωζώνη, ο ισχυρισμός του ότι η κρίση ξεπεράστηκε.

Μετά από τρία χρόνια προσπαθειών, το μόνο που έχει καταφέρει ο γαλλο-γερμανικός άξονας, ο οποίος κρατά τα ηνία αυτής της ηπείρου, είναι να γιγαντώσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει, οδηγώντας σειρά χωρών στην ύφεση και την ανεργία.

Ταυτόχρονα, στέκει ανίκανος να προωθήσει τις πραγματικές λύσεις του προβλήματος εμπιστοσύνης που σήμερα αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, η οποία παραμένει μια νομισματική ένωση δίχως ενιαία δημοσιονομική ή τραπεζική εποπτεία, με μια ευνουχισμένη κεντρική τράπεζα και, άρα, άκρως ευάλωτη στις διαθέσεις των αγορών.

Κάτι που κατέστη ιδιαίτερα σαφές, για ακόμη μια φορά σήμερα, με την είδηση περί επικείμενης αποχώρησης του Μάριο Μόντι από την πρωθυπουργία της Ιταλίας και την συνεπακόλουθη εκτόξευση των αποδόσεων τόσο των ιταλικών όσο και των ισπανικών ομολόγων.

Τι άμυνα προσφέρουν, άραγε, έναντι του ενδεχόμενου αποκλεισμού της Ιταλίας από τις αγορές και της ανάγκης εξυπηρέτησης του χρέους της, ύψους άνω των 2 τρισ. ευρώ, ακόμη και οι συνδυασμένες δυνάμεις του ΕΤΧΣ και του ΕΜΣ;

Τουλάχιστον, η φιλτάτη Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε επιφυλακτικότερη αναφορικά με την τρέχουσα κρίση, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να «άρει την επιφυλακή», καθώς «είμαστε ακόμη στα μισά της διαδικασίας»…

Κάτι παραπάνω, είναι βέβαιον, ότι γνωρίζει επί του θέματος, αφού στα χέρια της οδηγήθηκε η ευρωζώνη στα σημερινά της χάλια…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v