Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατικές «ταπετσαρίες» και σοβαρά κράτη

Τα κράτη έχουν συνέχεια, οι υποχρεώσεις μεταφέρονται και δεν αποκηρύσσονται, αλλά τιμώνται. Πρόκειται για κάτι που οφείλει να γνωρίζει και να εφαρμόζει κάθε σοβαρό κράτος. Η έμφαση, βεβαίως, βρίσκεται στο «σοβαρό»…

Κρατικές «ταπετσαρίες» και σοβαρά κράτη
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κάθε χρόνο, η κυβέρνηση του Βλαδίμηρου Πούτιν διοχετεύει 50 δισ. ρούβλια για την αποπληρωμή κατόχων 20ετών σοβιετικών ομολόγων, τα οποία αποκτήθηκαν το 1982, στη δύση της θητείας του αειμνήστου κομμουνιστή ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ, από εκατοντάδες χιλιάδες υπηκόους της τότε ΕΣΣΔ.

Σχετική πρόβλεψη υπάρχει στον προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το 2013 και το 2014.

Άμεση και καθ’ ολοκληρίαν αποπληρωμή του χρέους αυτού θα σήμαινε ότι «δεν θα έμενε τίποτε για την πληρωμή μισθών σε στρατιώτες, γιατρούς, δασκάλους» και λοιπούς κρατικούς λειτουργούς, δήλωσε τον περασμένο Αύγουστο ο Βλ. Πούτιν, επεξηγώντας ότι η πολιτική που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση για τη σταδιακή αποπληρωμή των ομολόγων είναι βάσει ηλικιακής προτεραιότητας.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πληρώνονται πρώτοι.

«Είναι κάτι που κληρονομήσαμε από το παρελθόν, αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι γι' αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, ταυτιζόμενος με την πολιτική τόσο του προκατόχου του Ντ. Μεντβέντεφ, όσο και του Μπόρις Γιέλτσιν, τον οποίο αρχικά διαδέχθηκε στη θέση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ρωσία, ήδη από το 1995, είχε δεσμευτεί ότι θα αποπληρώσει πλήρως τους ομολογιούχους αυτούς, με νόμο της κυβέρνησης Γιέλτσιν.

Πρόκειται για μια πολιτική η οποία δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το 1997 η Ρωσία συμφώνησε με την κυβέρνηση της Γαλλίας να αποπληρώσει τσαρικά ομόλογα εκδόσεων από το 1822 έως το 1913, αξίας 400 εκατ. δολ., επί των οποίων είχε κηρύξει στάση πληρωμών, το 1917, η κυβέρνηση των μπολσεβίκων του Βλαδίμηρου Ίλιτς Λένιν.

Με την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1990, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υποσχέθηκε στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν τη διευθέτηση του ζητήματος, κάτι που έγινε πράξη λίγα χρόνια μετά, με συμφωνία που υπογράφηκε διά χειρός Β. Τσερνομίρντιν, τότε πρωθυπουργού της Ρωσίας.

Βάσει της συμφωνίας του 1997, η Ρωσική Ομοσπονδία κατέβαλε οκτώ εξαμηνιαίες δόσεις των 50 εκατ. δολ. εκάστη, καλύπτοντας στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η τσαρική Ρωσία έως το 1917, ήτοι μετά από 80 χρόνια.

«Όταν χρωστάς, πρέπει να πληρώσεις. Η Ρωσία θα πληρώσει, όπως πληρώνουμε πάντα ό,τι χρωστάμε», είχε δηλώσει ο Τσερνομίρντιν το 1997 και η κυβέρνηση Πούτιν τίμησε την υπογραφή του.

Σε δύο διαφορετικές περιστάσεις, η Ρωσική Ομοσπονδία επέλεξε να τιμήσει τις υποχρεώσεις που είχαν αναληφθεί τόσο επί τσαρικής διακυβέρνησης, όσο και επί κομουνιστικής.

Το έπραξε, δε, γνωρίζοντας ότι τα κράτη έχουν συνέχεια, ότι οι υποχρεώσεις μεταφέρονται και δεν αποκηρύσσονται, αλλά τιμώνται. Κάτι, με άλλα λόγια, που οφείλει να γνωρίζει και να εφαρμόζει κάθε σοβαρό κράτος.

Πρόκειται, προφανώς, για πράγματα τα οποία επιλέγουμε να αγνοούμε στη χώρα μας, συχνά ανεξαρτήτως πολιτικών ή ιδεολογικών τοποθετήσεων, και πάντα εις βάρος όσων εμπιστεύτηκαν κατά καιρούς το ελληνικό κράτος και τα ομόλογα που αυτό εξέδωσε.

Αντίστοιχα, πρόκειται για πράγματα που συχνά και οι εταίροι μας επιλέγουν να αγνοούν, όταν δεν αφορά ευθέως στους ίδιους, μολονότι μοιραζόμαστε το ίδιο νόμισμα…

Τώρα, σε ό,τι αφορά τα μονομερή μορατόρια, η απάντηση έχει μάλλον δοθεί στον χρόνο που κύλησε από τον έναν Βλαδίμηρο έως τον άλλον…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v