Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πνίγοντας λογική και θεσμούς σε σκουπίδια

Όσα συμβαίνουν εδώ και αρκετούς μήνες, με κορύφωση τους δύο τελευταίους, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης συνιστούν μια κατάντια. Μια πλήρη απαξίωση του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Πνίγοντας λογική και θεσμούς σε σκουπίδια
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όσα συμβαίνουν εδώ και αρκετούς μήνες, με κορύφωση τους δύο τελευταίους, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), συνιστούν μια κατάντια.

Μια κατάντια, πρώτον, για τον θεσμό της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη χώρα μας, δεύτερον, για εκείνους της δικαιοσύνης και της επιβολής του νόμου και, τρίτον, για το επίπεδο της πολιτικής εποπτείας των πραγμάτων στον χώρο της παιδείας.

Η υπόθεση δεν αφορά μόνον το γεγονός ότι επί δύο μήνες το μεγαλύτερο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας είναι, κυριολεκτικά, πνιγμένο σε βουνά σκουπιδιών, ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων εργολαβικών υπαλλήλων, και υπάρχουν σαφέστατοι κίνδυνοι για την υγεία καθηγητών και φοιτητών, κάτι που οδήγησε πρόσφατα στην αναστολή λειτουργίας του τμήματος τοπογράφων.

Αφορά, κυριότερα, το γεγονός ότι, αν και η νομιμότητα έχει καταλυθεί, ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη της αποκατάστασής της.

Επί σχεδόν δύο μήνες, το κτίριο της διοίκησης του ΑΠΘ παραμένει υπό κατάληψη από εργολαβικούς υπαλλήλους, οι οποίοι διεκδικούν αφενός την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών και αφετέρου, μερίδα εξ αυτών, την πρόσληψή τους ως μονίμων υπαλλήλων στο πανεπιστήμιο.

Ο λόγος για τον οποίο αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν απλήρωτοι αφορά και τον τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιες πρυτανικές αρχές διαχειρίστηκαν τα κονδύλια της Πολιτείας για τον σκοπό αυτό, αλλά και το ότι εμφανίζονται να προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλίσουν περισσότερα χρήματα από το υπουργείο Παιδείας.

Η επώνυμη καταγγελία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παν. Τσαραμπουλίδη, ως προς αυτό, είναι αποκαλυπτική: «Οι κινητοποιήσεις των εργολαβικών του ΑΠΘ ξεκίνησαν με τις ευλογίες και την προτροπή του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων, που ήθελαν να εκβιάσουν το υπουργείο Παιδείας να τους δώσουν χρήματα. Η συγκεκριμένη διοίκηση κατασπατάλησε χρήματα του πανεπιστημίου και έτσι ο προϋπολογισμός βγήκε εκτός, ήδη από τον όγδοο μήνα. Όταν είδαν ότι το υπουργείο ήταν ανένδοτο, άλλαξαν τακτική και ζήτησαν από τους εργολαβικούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις». Αυτό είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Τις καταγγελίες αυτές, τις οποίες ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, με ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε «συκοφαντικές», επιβεβαίωσε και η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, δηλώνοντας ότι ήταν παρούσα στη συνάντηση όπου προτάθηκε η κατάληψη του υπουργείου Παιδείας από Θεσσαλονικείς συνδικαλιστές, με «χορηγία» του ΑΠΘ, για την κάλυψη των εξόδων μετάβασής τους στην Αθήνα, με στόχο την άσκηση πίεσης.

Από την πλευρά τους, οι εργολαβικοί υπάλληλοι, οι οποίοι αποφάσισαν προ διημέρου να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, βρίσκουν πρόθυμο συμπαραστάτη στον αγώνα τους τη νεολαία του Συνασπισμού, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση καυτηριάζοντας την απόφαση 49 καθηγητών του ΑΠΘ, συμπεριλαμβανομένου και του πρύτανη κ. Μυλόπουλου, να αποστείλουν αίτημα παρέμβασης προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για τον τερματισμό της κατάληψης και την αποκατάσταση της τάξης στους χώρους του πανεπιστημίου.

Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, η οποία ήδη διερευνά άλλες υποθέσεις σχετικά με τη λειτουργία του πανεπιστημίου, ζήτησε, προ τριημέρου, την παρέμβαση της Αστυνομίας για τη σύλληψη των καταληψιών, στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας, και τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, κάτι το οποίο παραμένει ακόμη εκκρεμές….

Όπως εκκρεμές παραμένει και το κατά πόσον η Ελλάδα αποτελεί κράτος δικαίου, όταν επί τόσο καιρό δημόσια κτίρια τελούν υπό κατάληψη και μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους, με την προτροπή ή μη των πρυτανικών αρχών και την υποστήριξη πολιτικών κομμάτων.

Έπρεπε, άραγε, να υποβληθεί έγγραφο αίτημα από 49 πανεπιστημιακούς για να κινητοποιηθεί είτε η εισαγγελία, είτε το αρμόδιο υπουργείο; Για την κινητοποίηση, δε, των αστυνομικών αρχών, τι απαιτείται; Παρέμβαση της πολιτικής τους ηγεσίας;

Αν όλα αυτά δεν συνθέτουν μια εικόνα κατάντιας και πλήρους απαξίωσης των θεσμών, τότε τι είναι ακριβώς;

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v