Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταδικάζοντας την ελληνική οικογένεια…

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι το κύριο βάρος της φορολογίας φυσικών προσώπων το επωμίζονταν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Πλέον, το φορτίο θα είναι ακόμη βαρύτερο για όσους έχουν και παιδιά…

Καταδικάζοντας την ελληνική οικογένεια…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι το κύριο βάρος της φορολογίας φυσικών προσώπων το επωμίζονταν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Πλέον, το φορτίο αυτό θα είναι ακόμη βαρύτερο για όσους έχουν παιδιά, και μάλιστα θα βαραίνει ακόμη περισσότερο όσο μεγαλώνει ο αριθμός αυτών των παιδιών.

Δύσκολα θα μπορούσε να βρει κανείς, σε καιρούς βαθιάς ύφεσης και ανέχειας για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρας, ένα φορολογικό μέτρο το οποίο θα ήταν περισσότερο ανάλγητο από αυτό.

Την ίδια ώρα που ουσιαστικά ελάχιστα γίνονται για την πάταξη της υπ’ αριθμόν ένα πηγής κοινωνικής αδικίας στον τόπο μας, τη φοροδιαφυγή, η μείωση της οποίας θα μπορούσε να σημάνει την τόνωση των δημοσίων εσόδων και την ελάφρυνση του φορτίου που έχουν επωμιστεί οι ειλικρινείς φορολογούμενοι, καταργούνται οι πρόσθετες φοροαπαλλαγές για όσους έχουν παιδιά.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις προβλέπουν την κατάργηση της προσαύξησης του αφορολόγητου ορίου κατά 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και για κάθε επόμενο τέκνο.

Ως αποτέλεσμα, όπως πολύ εύστοχα σημειώνει η συνάδελφος Έλενα Λάσκαρη στο σχετικό της δημοσίευμα, άγαμος φορολογούμενος θα οφείλει τον ίδιο φόρο με αυτόν ο οποίος έχει ένα, δύο ή και περισσότερα παιδιά.

Για να γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα για χιλιάδες οικογένειες, καταργείται τόσο η φοροαπαλλαγή του 10% των τόκων των στεγαστικών δανείων, μέχρι 1.000 ευρώ, ήτοι 100 ευρώ, όσο και εκείνη που αφορούσε τα ενοίκια κύριας κατοικίας ή εκείνης που αφορά τέκνα τα οποία σπουδάζουν, ενώ πλέον καταργείται και η φοροαπαλλαγή για δίδακτρα φροντιστηρίων…

Με άλλα λόγια, μέσω της κατάργησης αυτών των φοροαπαλλαγών, κτυπιέται ευθέως η οικογένεια, ένα από τα θεμέλια κάθε οργανωμένης ή μη κοινωνίας, αφού πλέον δεν υπάρχουν πρόσθετες φοροαπαλλαγές για παιδιά ή για να αποκτήσει κανείς κύρια κατοικία μέσω δανείου, ή μέσω της ενοικίασής της και ευνοούνται μόνον όσοι δεν έχουν παιδιά και απέκτησαν σπίτι από κληρονομιά ή με μετρητά…

Το να λαμβάνονται, δε, μέτρα όπως αυτά σε καιρούς θυελλώδους ύφεσης, σαν τους σημερινούς, προσομοιάζει με τιμωρία όχι μόνον έναντι των πολιτών αλλά κι έναντι του θεσμού της οικογένειας στην Ελλάδα.

Η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου εκκρεμεί εδώ και πολλούς μήνες και ελπίζετο ότι μέσω αυτού θα αίρονταν πολλές από τις υφιστάμενες φορολογικές αδικίες στον τόπο μας και θα εξορθολογιζόταν και θα απλοποιούνταν το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δικαιότερη κατανομή των βαρών, μεταξύ τόσο των πολιτών όσο και των νομικών προσώπων.

Αντίθετα, το μόνο που κατορθώνει το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου, που εκπόνησε το οικονομικό επιτελείο και έδωσε προς έγκριση στα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στην κυβέρνηση, είναι να γίνεται ακόμη εντονότερο το αίσθημα κοινωνικής αδικίας που υπάρχει μεταξύ των πολιτών.

Επιπρόσθετα, κτυπιέται η οικογένεια, ήτοι ο μόνος θεσμός στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο, στη σημερινή κρίση, οι περισσότεροι Έλληνες. Και τούτο σε μια χώρα η οποία πάσχει ούτως ή άλλως από υπογεννητικότητα

Υπό το πρίσμα όμως αυτό, ας μην αναρωτιούνται όσοι κρατούν τα ηνία αυτού του τόπου ούτε για την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο αλλά ούτε, βεβαίως, και για τη συνεχιζόμενη «διαρροή» του εκλογικού σώματος προς τα πολιτικά άκρα

Οι ίδιοι το ωθούν εκεί…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v