Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφευρίσκοντας τον «πλαστικό τροχό»

Η αντιμετώπιση ενός φαινομένου τόσο εκτεταμένου στην Ελλάδα όπως αυτό της φοροδιαφυγής προφανώς απαιτεί την υιοθέτηση ρηξικέλευθων μέτρων. Δεν απαιτεί, ωστόσο, ούτε παρανομίες ούτε παραλογισμούς.

Εφευρίσκοντας τον «πλαστικό τροχό»
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η αντιμετώπιση ενός φαινομένου τόσο εκτεταμένου στην Ελλάδα όπως αυτό της φοροδιαφυγής προφανώς απαιτεί την υιοθέτηση ρηξικέλευθων μέτρων.

Η φοροδιαφυγή αποτελεί μια πραγματική μάστιγα και ασφαλώς την κυριότερη πηγή κοινωνικής αδικίας στη χώρα μας, έναντι της οποίας η Πολιτεία οφείλει να τηρήσει μηδενική ανοχή.

Αυτό που σίγουρα, όμως, δεν απαιτεί είναι η προσφυγή σε μέτρα τα οποία υπερβαίνουν την κοινή λογική αλλά και τη συνταγματική νομιμότητα.

Το μέτρο που εμφανίζεται να προωθεί εσχάτως το υπουργείο Ανάπτυξης, και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Αθ. Σκορδάς, βάσει του οποίου οι πελάτες θα μπορούν να μην πληρώνουν για προϊόντα που δεν θα συνοδεύονται από απόδειξη, είναι σίγουρα ένα από αυτά.

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο, εφόσον θεσμοθετηθεί, θα καλεί τους πολίτες να πάρουν τον νόμο κυριολεκτικά στα χέρια τους και να αποχωρήσουν από οποιοδήποτε κατάστημα με τα προϊόντα «ανά χείρας» δίχως να έχουν καταβάλει αντίτιμο γι' αυτά και άρα έχοντας διαπράξει το αδίκημα της κλοπής.

Υπό το πρίσμα αυτό, δεν θα ήταν άτοπο εάν το σχετικό νομοθέτημα τους ζητούσε ακόμη και να το βάλουν στα πόδια αλαλάζοντας «δεν είμαι κλέφτης, αλλά κανονικός καταναλωτής, που δεν πήρε απόδειξη»…

Ήδη, όπως μας πληροφορεί με σχετική ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, «από διάφορους κλάδους μας καταγγέλλουν περιπτώσεις πελατών οι οποίοι, αφού ενημερώθηκαν από τον Τύπο για την ευχέρειά τους να... αποφασίζουν πότε πρέπει να πληρώσουν, και πριν ακόμη ψηφιστεί η εν λόγω ρύθμιση, σκίζουν ή κρύβουν την απόδειξη που τους δόθηκε και στη συνέχεια απειλούν να μην πληρώσουν, ισχυριζόμενοι ότι δεν την πήραν ποτέ».

Αντίστοιχες ενστάσεις έχει εκφράσει, ευλόγως, και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, επισημαίνοντας τους κινδύνους έναντι των οποίων θέτει τους καταναλωτές η ίδια η Πολιτεία, υπό το φως της αδυναμίας της να πατάξει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Είναι δε αδιανόητο σε μια εποχή κατά την οποία η χρήση της πληροφορικής είναι τόσο ευρεία η Πολιτεία να μην την επιστρατεύει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Κατά ακριβώς τον ίδιο τρόπο που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεσπίζει τη μείωση του πλαφόν για συναλλαγές με μετρητά στα 500 ευρώ, μπορεί να προχωρήσει στη ριζική μείωσή του στα 50 ευρώ.

Η υποχρεωτική προσφυγή στη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, ήτοι «πλαστικού χρήματος», για λιανικές συναλλαγές ή επιταγών ή άλλων τραπεζικών «εργαλείων» για υψηλότερες συναλλαγές, συνιστά έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο τόσο για την πάταξη της φοροδιαφυγής στο λιανεμπόριο όσο και για την αποτύπωση της πραγματικής συναλλακτικής δραστηριότητας των φορολογουμένων.

Ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο ο εμπορικός κόσμος της χώρας οφείλει «να αγκαλιάσει», παρά το σχετικό κόστος που το συνοδεύει, καθώς θα συμβάλει και στη μείωση των κινδύνων κλοπής που συνοδεύουν τόσο την ημερήσια μεταφορά των εισπράξεών του όσο και τη διατήρηση ρευστού σημαντικού ύψους στα καταστήματα, ενώ ενισχύει και το «κτίσιμο» της πελατειακής του βάσης.

Αντίθετα, η προσφυγή σε «εύκολα μέτρα» όπως το «χωρίς απόδειξη δεν έχει φράγκο» το μόνο που επιτυγχάνει είναι να καταδείξει την αδυναμία των αρμόδιων φορολογικών αρχών να δαμάσουν το τέρας της φοροδιαφυγής και την προθυμία τους να μεταθέσουν την ευθύνη γι' αυτό στους πολίτες, θέτοντάς τους προ σαφών κινδύνων παρανομίας.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v