Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κομμένος μίτος της Λαγκάρντ…

Όπως και εάν έχει αυτή η φαιδρή και συνάμα αποκρουστική ιστορία της λίστας Λαγκάρντ, και οι εκδοχές μέχρι τώρα είναι πολλές, το κύριο διακύβευμά της αφορά την ύπαρξη ή μη κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Ο κομμένος μίτος της Λαγκάρντ…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα! 
 
Το στοιχείο που μετατρέπει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ από μια φθηνή ιλαροτραγωδία σε ένα πλήρες δράμα δεν αφορά ούτε την αδιαφάνεια με την οποία την περιέβαλαν επί δύο και πλέον χρόνια πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί, ούτε τη διεθνή διαπόμπευση της χώρας μας εξαιτίας του γεγονότος αυτού αλλά και του αιτήματος προς τις γαλλικές αρχές για την ανάκτησή της.

Κυριότερα, αφορά το ενδεχόμενο της παραγραφής των αδικημάτων που τυχόν θα προκύψουν, όταν και όποτε φθάσει αυτή η λίστα στα κατάλληλα χέρια, και κατά συνέπεια της ατιμωρησίας που θα προκύψει για όσους έχουν διαπράξει τυχόν ποινικά κολάσιμα αδικήματα.

Αν και μέχρι σήμερα ο κατάλογος όσων συμπεριλαμβάνονται στη λίστα παραμένει άγνωστος, όπως άγνωστο, επί της ουσίας, παραμένει και το κατά πόσον αυτοί έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις φορολογικού ή άλλου χαρακτήρα, σαφής είναι ο κίνδυνος παραγραφής, σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, κυρίως των πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικημάτων που τυχόν θα προκύψουν.

Τις ανησυχίες αυτές εντείνει και η αφήγηση όσων έχουν κρατήσει στα χέρια τους τη συγκεκριμένη λίστα, η οποία αφορά, όπως υποστηρίζουν, τραπεζικές καταθέσεις παρελθόντων ετών και, πάντως, πέραν της πενταετίας που προβλέπει ο νόμος για την παραγραφή τυχόν πλημμελημάτων, τα οποία ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί.

Αντίθετα, δύσκολα θα μπορούσε να ισχύσει το ίδιο για περιπτώσεις κακουργημάτων, η παραγραφή των οποίων απαιτεί την παρέλευση εικοσαετίας.

Οι ανησυχίες αυτές καθίστανται εντονότερες, δεδομένου και του παράδοξου που συνοδεύει το αίτημα ανάκτησης, το οποίο υπέβαλε πρόσφατα προς τις γαλλικές αρχές το υπουργείο Οικονομικών.

Μολονότι η λίστα αυτή παραδόθηκε ατύπως από τις αρμόδιες γαλλικές αρχές, με ενδεχόμενη εμπλοκή ακόμη και μυστικών υπηρεσιών, και πάντως με την παράκληση μυστικότητας ως προς την πηγή εξεύρεσής της, σήμερα η ελληνική πολιτεία εμφανίζεται να ζητά διά της επισήμου οδού μία λίστα η οποία ευρέως έχει χαρακτηριστεί προϊόν εγκλήματος.

Όπως είπε χθες ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία έχει επιληφθεί του θέματος, η λίστα παραδόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2010 διά της διπλωματικής οδού, «χωρίς διακριτικά, με συνοδευτικό σημείωμα, υπογεγραμμένο από Γάλλο αξιωματούχο, το οποίο ζητούσε τη διαχείριση των στοιχείων με μυστικότητα».

«Σε αυτό υπήρχαν περί τα 2.000 αρχεία τύπου Excel (φύλλο επεξεργασίας). Σε κάθε αρχείο περιλαμβάνονταν πληροφορίες για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο: ονοματεπώνυμο, στοιχεία δικαιούχου, καταθέσεις για τη χρονική περίοδο (μέχρι το 2006 ή το 2007) στην οποία τα στοιχεία αυτά περιήλθαν στις γαλλικές αρχές», είπε.

Με άλλα λόγια, μετά από ακριβώς δύο χρόνια παντελούς απραξίας, το ελληνικό κράτος ζητεί από το γαλλικό να του παραδώσει εκ νέου, και επισήμως αυτήν τη φορά, κάτι το οποίο έχει ήδη στην κατοχή του, θεωρητικά τουλάχιστον, σε επίπεδο τόσο πολιτικών προσώπων όσο και κρατικών λειτουργών, επί όλο αυτό το διάστημα.

Και αυτό ενώ οι πλέον πρόσφατες τραπεζικές καταθέσεις ανάγονται στο 2007 και άρα εάν αφορούν πλημμελήματα αυτά έχουν παραγραφεί ή παραγράφονται το 2013…

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η αντίδραση των γαλλικών αρχών; Η επίσημη τουλάχιστον.

Όπως και εάν έχει αυτή η φαιδρή και συνάμα αποκρουστική ιστορία, το κύριο διακύβευμά της αφορά την ύπαρξη ή μη κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Μπορεί όσα περιέχονται σε αυτήν τη λίστα να αφορούν νόμιμες καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, χρήματα τα οποία νομίμως αποκτήθηκαν και νομίμως δηλώθηκαν στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Μπορεί όμως και όχι.

Η πολιτεία οφείλει να διακριβώσει περί ποίας εκ των δύο αυτών υποθέσεων πρόκειται και βεβαίως να απονείμει τις ευθύνες σε όσους τις αξίζουν.

Οτιδήποτε λιγότερο πολύ απλά δεν αρκεί…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v