Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα «χαρακώματα» της ακίνητης περιουσίας

Το κόστος που θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα σε περίπτωση άρσης της αναστολής πλειστηριασμών, δεν αποτιμάται μόνον με οικονομικούς ή κοινωνικούς όρους. Αφορά τη σταθερότητα και το μέλλον του τόπου.

Στα «χαρακώματα» της ακίνητης περιουσίας
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε αυτήν τη ζωή, τίποτε δεν είναι τζάμπα. Τουλάχιστον για τους περισσότερους.

Το κόστος, ωστόσο, που θα αντιμετώπιζε η ελληνική κοινωνία και η οικονομία της χώρας σε περίπτωση άρσης της υφιστάμενης αναστολής πλειστηριασμών, δεν αποτιμάται μόνον με οικονομικούς ή κοινωνικούς όρους.

Το διακύβευμα αφορά, επί της ουσίας, τη σταθερότητα και το μέλλον αυτού του τόπου.

Ο μακρύς δρόμος της εσωτερικής υποτίμησης που επέλεξε να ακολουθήσει η Ελλάδα, ώστε να παραμείνει στην ευρωζώνη και να αποφύγει τα δεινά μιας άτακτης χρεοκοπίας, προφανώς θα γίνει σημαντικά ταχύτερος εάν ακολουθηθεί η «παράκαμψη» της άρσης των πλειστηριασμών.

Όμως, το ίδιο «μονοπάτι» διαβαίνουν τόσο η εύλογη κοινωνική έκρηξη, όσο και η πλήρης κατάρρευση ολόκληρων κλάδων της οικονομίας, που κάποτε ήσαν η ατμομηχανή της.

Αντίστοιχα, όταν το κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, είναι αδιανόητο να μιλά κανείς για περαιτέρω μέτρα βίαιης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, με προφανείς βαριές κοινωνικές επιπτώσεις.

Σήμερα, η Ελλάδα διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης και μετρά απώλειες της τάξης του 20-22% στο ΑΕΠ της και περισσότερους από 1,3 εκ. ανέργους. Την ίδια ώρα, το μέσο εισόδημα όσων διατηρούν την εργασία τους έχει μειωθεί από 20% έως και 40% ενώ η αγοραστική τους δύναμη έχει εξαϋλωθεί ελέω της υπερφορολόγησης.

Δίχως, «ανάσα» ή περίοδο χάριτος πώς θα τιμήσουν αυτοί οι άνθρωποι την υπόσχεσή τους προς τις τράπεζες;

Αντίστοιχα, πόσο προετοιμασμένος είναι ο τραπεζικός τομέας να απαξιώσει τόσο δραματικά το στεγαστικό του χαρτοφυλάκιο και συνολικά τις τιμές των ακινήτων στη χώρα, ακολουθώντας το δρόμο του εκπλειστηριασμού της ακίνητης περιουσίας όσων δεν είναι σε θέση να τιμήσουν τις υποσχέσεις τους;

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα παρουσίασε το μήνα Ιούλιο μείωση κατά 51,9 % στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 43,0% στην επιφάνεια και κατά 49,2% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

Με άλλα λόγια, διαμορφώθηκε στο ήμισυ της αντίστοιχης περυσινής, ενώ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συνολικά το 2011 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα είχε ήδη εμφανίσει μείωση κατά 28,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 41,4% στην επιφάνεια και κατά 37,7% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010.

Την ίδια ώρα τα απούλητα σπίτια στη χώρα μας ανέρχονται, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, σε περίπου 200.000 καθώς οι αγοραπωλησίες έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει, οδηγώντας, εξαρτωμένης της περιοχής και το είδος του ακινήτου, σε μειώσεις τιμής από 15% έως και πάνω από 50%, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Alpha Bank, οι επενδύσεις σε ακίνητα έχουν φτάσει εφέτος να είναι λιγότερες κατά 70% σε σύγκριση με το 2000.

Μια βίαιη εξέλιξη, όπως η άρση της αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων, πού θα οδηγούσε τις τιμές αν όχι στο απόλυτο ναδίρ;

Τι επιπτώσεις θα είχε το γεγονός αυτό τόσο στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών όσο και στην περιουσιακή κατάσταση των πολιτών;

Την ίδια ώρα που οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται στο στόχαστρο καθώς τα νέα μέτρα που συζητούνται με την τρόικα προβλέπουν μια σειρά επιβαρύνσεων, όπως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους τόκους στεγαστικών δανείων και τα ενοίκια, τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια αλλά και τη μείωση κατά 50% του αφορολόγητου για γονικές παροχές - κληρονομιές και δωρεές, πώς είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για άρση των πλειστηριασμών;

Η αντιμετώπιση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων, ο αριθμός των οποίων ολοένα αυξάνει, είναι ένα ακανθώδες, αλλά ταυτόχρονα καίριας σημασίας, ζήτημα για τη χώρα και την περαιτέρω πορεία της.

Εάν δεν υπάρξει ορθολογική αντιμετώπισή του, η οποία θα προσμετρά τόσο τα βάρη που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι πολίτες όσο και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί εκ νέου να προσφέρει αυτό το κομμάτι της οικονομίας στην ευημερία όλων, τότε οι επιπτώσεις θα ξεφύγουν, πιθανότατα, πέραν οποιουδήποτε ελέγχου…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v