Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δάσος καίγεται και αυτοί κοιτούν το... δέντρο

Αντί να χάνουν τον χρόνο τους οι 27 της Ε.Ε. συζητώντας για το δέντρο, σήμερα και αύριο στη σύνοδο κορυφής μήπως θα ήταν καλύτερα να κουβεντιάσουν για το δάσος, πριν αυτό καεί; Είναι μάλλον προς το συμφέρον τους…

Το δάσος καίγεται και αυτοί κοιτούν το... δέντρο
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στο τραπέζι γύρω από το οποίο θα κάτσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή οι ηγέτες της Ε.Ε. θα υπάρχουν δύο «χαρτιά».

Το πρώτο χαρτί
αφορά τον χρόνο που θα τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός της ενιαίας τραπεζικής εποπτείας, ο οποίος θα επιβλέπει, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, το πιστωτικό σύστημα των 17 και, πιθανώς, όσων εκ των υπόλοιπων κρατών εκτός ευρωζώνης επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτόν.

Ο θεσμός αυτός θεωρείται ριζικής σημασίας καθώς η έναρξη λειτουργίας του θα δώσει το πράσινο φως στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ) για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση όσων τραπεζών εκ των κρατών μελών έχουν τέτοια ανάγκη, αίροντας έτσι το ισόποσο βάρος από τα ίδια τα κράτη μέλη.

Ένα βάρος το οποίο αποτέλεσε την κύρια αιτία προσφυγής της Ιρλανδίας και της Κύπρου, αλλά δευτερευόντως και της Πορτογαλίας, στον υφιστάμενο μηχανισμό στήριξης, ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο των λόγων για τους οποίους αναμένεται να προσφύγει και η Ισπανία σε αντίστοιχη στήριξη.

Αγκάθι, βέβαια, στην υπαγωγή και της χώρας μας σε αυτόν συνιστούν οι ενστάσεις της Γερμανίας και ομάδας άλλων βόρειων κρατών, σύμφωνα με τις οποίες χώρες που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς στήριξης δεν θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους από τον ΕΜΣ.

Μια υπόθεση η οποία κοστίζει στη χώρα μας περί τα 25 δισ. ευρώ από τη δόση των 31,5 δισ. και τα 18 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί.

Το δεύτερο «χαρτί» που θα βρεθεί στο τραπέζι των 27 της Ε.Ε., και βεβαίως των 17 της ευρωζώνης, έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός είδους «κεντρικού προϋπολογισμού» για την ευρωζώνη.

Μέσω αυτού ελπίζεται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την ενιαία δημοσιονομική διακυβέρνηση του συγκεκριμένου «κλαμπ», που με τη σειρά του έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο, και πάλι από τη Γερμανία, για την υιοθέτηση των περίφημων ευρωομολόγων, ήτοι της «τελικής λύσης» στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Το «καλάθι» των προσδοκιών σχετικά με τα δύο αυτά ζητήματα, εκτιμούν άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν, είναι μάλλον μικρό.

Η Γαλλία φέρεται ότι θα εκφράσει τη στήριξή της για το πρώτο χαρτί, αλλά θα «αντισταθεί» στο δεύτερο, φοβούμενη απώλεια ελέγχου επί των δημοόσιων οικονομικών της, ενώ, η Γερμανία θα πετάξει στο τραπέζι πρόταση του φίλτατου και ιδιαίτερα γνώριμου σε εμάς Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη θεσμοθέτηση ενός υπερεπιτρόπου επί των οικονομικών, ως «προοίμιο» της δημοσιονομικής «ομογενοποίησης»…

Αυτά και άλλα γλαφυρά θα αναλώσουν τον χρόνο των 27 της Ε.Ε., ενώ στην πραγματικότητα στο τραπέζι γύρω από το οποίο θα καθίσουν όφειλε να υπάρχει ένα και μόνον ένα «χαρτί».

Αυτό για το οποίο ο οίκος οικονομετρικών μελετών Prognos AG αποτυπώνει, για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann, τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Μια έξοδο, ή «Grexit»... ελληνιστί, το κόστος της οποίας δεν αποτιμάται μόνον «αυτόνομα» ως το ισόποσο της στάσης πληρωμών εκ μέρους της χώρας μας, που θα τη συνοδεύσει, αλλά κι ως προοίμιο ενός φαινομένου ντόμινο που θα κλονίσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των αγορών προς την ευρωζώνη, και ιδίως τις χώρες του Νότου, οδηγώντας σε έξοδο και την Ισπανία, την Πορτογαλία και τελικά την Ιταλία

Το αθροιστικό κόστος στο οποίο προσδιορίζει τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου ντόμινο ο γερμανικός οίκος, για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, και ειδικότερα για την ανάπτυξη των 42 σημαντικότερων εθνικών οικονομιών διεθνώς, ανέρχεται σε 17 τρισ. ευρώ.

Το κόστος μιας «αυτόνομης» ελληνικής εξόδου μόνο από διαγραφές δανείων για τη Γερμανία υπολογίζεται στα 99 δισ. ευρώ, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι συνολικές ζημίες στην ανάπτυξη υπολογίζονται στα 674 δισ. ευρώ.

Αν τώρα ακολουθήσουν την Ελλάδα και οι λοιπές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο «λογαριασμός» ανεβαίνει στα 17 τρισ. ευρώ.

Μήπως θα έπρεπε να ρίξουν μια καλύτερη ματιά σε αυτό το «χαρτί» οι εταίροι και δανειστές μας, αντί να χάνουν τον χρόνο τους με τα άλλα δύο;

* Η έκθεση της Bertelsmann επισυνάπτεται στη δεξιά  στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

***Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v