Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γυμνός βασιλιάς με κινητό στην… τσέπη

Εάν το κράτος είναι ανίκανο να ελέγξει το κόστος των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούν τα στελέχη του, γιατί θα έπρεπε να είναι ικανό να διευθετήσει περισσότερο πολύπλοκα ζητήματα της λειτουργίας του;

Γυμνός βασιλιάς με κινητό στην… τσέπη
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε καιρούς κρίσης όπως οι σημερινοί, εύκολα προσπερνιέται, ίσως, μια είδηση σχετικά με την ανικανότητα της ελληνικής πολιτείας να ελέγξει τις δαπάνες της σε ζητήματα καθημερινότητας, όπως αυτές αποτυπώνονται στο κόστος ή στο πλήθος των υπηρεσιακών κινητών τηλεφώνων που κατέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Είναι, ωστόσο, αυτή η είδηση που ήρθε στην επιφάνεια με ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Α. Ψυχάρη προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, άκρως χαρακτηριστική όσων καθημερινά επιλέγουμε να προσπερνάμε, εντάσσοντάς τα στα «μικρά» και «αμελητέα» ελαττώματα ενός κράτους, το οποίο έχει απαξιωθεί στις συνειδήσεις των περισσοτέρων για τα μεγαλύτερα ατοπήματά του.

Αντίστοιχα, είναι άκρως ενδεικτική της απουσίας σεβασμού εκ μέρους της κρατικής μηχανής, των λειτουργών της και της πολιτικής της ηγεσίας, στα χρήματα του καθενός από εμάς.

Σε μια εποχή όπου τα πάντα καταβαραθρώνονται και μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού βυθίζεται ολοένα και βαθύτερα στην ανέχεια, «λεπτομέρειες» δεν υπάρχουν σε ζητήματα χρηστής διαχείρισης ή, αντίθετα, κατασπατάλησης των χρημάτων των φορολογουμένων.

Όταν ζητείται από τον καθένα από εμάς να καταβάλει φόρους που φαντάζουν αδιανόητοι για οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία του δυτικού κόσμου, θυσιάζοντας το οικογενειακό ή προσωπικό επίπεδο διαβίωσής του αλλά και την ανάπτυξη της χώρας συνολικά, κάθε δημόσια δαπάνη πρέπει να γίνεται με τον προσήκοντα σεβασμό στον φορολογούμενο.

Αποτελεί ευθεία ύβρη προς αυτόν τον φορολογούμενο να μη γνωρίζει η Πολιτεία είτε τον αριθμό των κινητών τηλεφώνων που έχουν χορηγηθεί σε δημοσίους υπαλλήλους, είτε το κόστος που αυτά συνεπάγονται για τον δημόσιο κορβανά.

Αποτελεί δε προσβολή στην ύβρη το γεγονός ότι ουδεμία προσπάθεια έχει καταβληθεί προς την κατεύθυνση του προσδιορισμού του κόστους αυτού, μολονότι όλα τα υπουργεία υποχρεούνταν, βάσει εγκυκλίου που εκδόθηκε επί υπουργίας Ι. Ραγκούση, να έχουν υποβάλει αναλυτικό κατάλογο με τα στοιχεία των κατόχων κινητών τηλεφώνων έως τις… 25 Νοεμβρίου 2010.

Στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν να διερευνηθεί η δυνατότητα υπαγωγής όλων των κινητών σε ένα πρόγραμμα, για την περιστολή της συγκεκριμένης δαπάνης, κάτι που προφανώς δεν ενδιέφερε ούτε τότε, αλλά ούτε και τώρα, το «εύπορο» κράτος μας…

Υπό το πρίσμα αυτό, όμως, γιατί πρέπει να περιμένουμε ότι κάποτε θα υπάρξει το πολυπόθητο νοικοκύρεμα στον δημόσιο τομέα και θα τερματιστεί ή, αν μη τι άλλο, θα μειωθεί η σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων;

Εάν το κράτος δεν είναι σε θέση να ελέγξει το κόστος των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούν τα στελέχη του, γιατί θα έπρεπε να είναι ικανό να διευθετήσει ευρύτερα και περισσότερο πολύπλοκα ζητήματα της λειτουργίας του;

Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για το ίδιο κράτος που έμαθε πόσους υπαλλήλους έχει στον στενό δημόσιο τομέα και πόσο αυτοί του κοστίζουν μόνον ελέω του μνημονίου και της δεύτερης απογραφής την οποία αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει, ενώ ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να αγνοεί τον συνολικό αριθμό ανθρώπων που απασχολεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού μόλις τώρα ξεκινά η αντίστοιχη απογραφή και εκεί….

Αν όμως είναι έτσι τα πράγματα και η κρατική ανικανότητα φθάνει σε αυτά τα μεγέθη, προς τι ο κόπος και το άχθος στο οποίο υποβάλλεται ο κάθε εργαζόμενος και ειλικρινής φορολογούμενος;

Γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε ότι κάτι θα πάει κάποτε σωστά σε αυτόν τον τόπο;


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v